In & Out – 13.5.2022: Από τον κόσμο του X.A και των Αγορών – Είσοδος Εθνικής Τράπεζας και Μυτιληναίου στον MSCI 

 • Είσοδος Εθνικής Τράπεζας και Μυτιληναίου στον MSCI 

Από την είσοδο της Εθνικής Τράπεζας αναμένονται εισροές 150 εκατ. ευρώ και από τη MΥΤΙΛ 92 εκατ. ευρώ.

 • Στην αγορά είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες για αύξηση του αριθμού των ελληνικών μετοχών στον MSCI Greece, με τη σημερινή αναδιάρθρωση να επιβεβαιώνει τις προσδοκίες.

ENΘΥMEIΣΘE, ότι προσφάτως είχαν υπάρξει σημαντικές εισροές ειδικά στην ΕΤΕ αλλά και στον ΜΥΤΙΛ από ξένους επενδυτές όπως έδειξαν και τα στοιχεία από το μηνιαίο δελτίο του Χ.A., AXIANumbers Απριλίου.

 • Στον MSCI Greece Standard πλέον οι ελληνικές μετοχές είναι 8  και συγκεκριμένα αυτές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Μυτιληναίος και Eurobank.

Standard & Poor’s: Αναβάθμισε το outlook του ΟΤΕ σε θετικό – Aμετάβλητη στο «ΒΒΒ» η αξιολόγηση


ΟΤΕ – ΠΡΩΤΟ 3ΜΗΝΟ: Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 129,5 εκατ. ευρώ από 101,4 εκατ. ευρώ και +27,7%. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές ανήλθαν στα 221,8 εκατ. ευρώ από 116,5 εκατ. ευρώ (+90,4%). Η πολύ καλή πορεία τους μείωσε και τον προσαρμοσμένο καθαρό δανεισμό μαζί με τις μισθώσεις στα 615,8 εκατ. ευρώ από 925,3 εκατ. ευρώ.

 • Ο καθαρός δανεισμός με δεδομένες τις επενδύσεις που πραγματοποιεί ο όμιλος είναι εξαιρετικά χαμηλός και ειδικά αν προσμετρηθούν και οι αμοιβές των μετόχων.
 • Η διοίκηση διατήρησε τους στόχους για το 2022 για προσαρμοσμένες επενδύσεις 620 εκατ. ευρώ και ελεύθερες ταμειακές ροές 600 εκατ. ευρώ, με καταβολή 500 εκατ. ευρώ στους μετόχους.
 • Τα 250 εκατ. θα δοθούν ως μέρισμα (0,558 ευρώ ανά μετοχή) και τα υπόλοιπα 250 εκατ. για απόκτηση ιδίων μετοχών.
 • Κ/φση: 7,95 δισ. ευρώ
 • TIMH ΜΕΤΟΧΗΣ: 17,7500 ευρώ
ΔιάστημαΜΙΝΜΑΧΜετ. %
7 ημερών17,23018,4601,02
30 ημερών17,23018,500-1,28
3 μηνών15,66018,5000,85
6 μηνών14,90018,50017,63
12 μηνών14,13518,50023,18

**

Εθνική Χρηματιστηριακή: Στα 25 ευρώ η νέα τιμή στόχος της Τέρνα Ενεργειακή


ΑΔΜΗΕ: Σε αυτά τα επίπεδα γεννήθηκε η μετοχή πριν από αρκετά χρόνια όταν η ΔΕΗ μοίρασε 1 προς 1 σε κάθε παλαιό μέτοχο. Συντηρητική επιλογή χωρίς να έχει και πολύ μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, αλλά προσφέροντας μία σχετικά σταθερή απόδοση στον χρόνο.

Η διάσπαση του 235 ήταν σημαντική με το επίπεδο να επιβεβαιώνεται και να δίνει και πάλι πτωτική κίνηση. Προσπάθεια να συντηρήσει το 215 που είναι και το πρώτο σημαντικό επίπεδο στήριξης και που αν χαθεί μπορεί να δώσει συνέχιση στο 205 ή το 195. Το στοπ στην παρούσα στο 236.

***

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ: Οι τιμολογήσεις δεν έγιναν σωστά και οι ανάδοχοι μάλλον οδήγησαν πολλούς σε δυνητική ζημία. Αρκετά από τα τελευταία ομόλογα που εκδόθηκαν δεν πηγαίνουν καθόλου καλά.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ- Γ.ΚΑΤΙΚΑΣ: Δυνατή η ανοδική κίνηση αλλά και πάλι θεωρούμε πως μεγάλο μέρος της νέας δραστηριότητας δεν έχει τιμολογηθεί. Προφανώς η αγορά αγνοεί ακόμα τι έχει συμβεί και πόσο νωρίς μπήκε στην αγορά πλοίων μεταφοράς φορτίων.

 • Θα σας πούμε επίσης πως όπως αναφέρει ισολογισμός θυγατρικής το Πόρτο Καρράς αν ακυρωθεί η πώληση γυρνάει πίσω με 5 εκατ. ευρώ. Αντιλαμβάνεστε πως η άλλη πλευρά πρέπει να έχει άγχος για να κλείσει το deal, όχι η συγκεκριμένη.

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ – Γ.ΚΑΤΙΚΑΣ: Επειδή μας ρωτάτε θα σας πούμε ξεκάθαρα τι πιστεύουμε. Η εταιρεία δημοσίευσε αποτελέσματα χρήσης στις 22 Μαρτίου. Στις 23 Μαρτίου υποχώρησε 4% παρά την τρομερή κερδοφορία. Ακολούθησαν άλλες δύο πτωτικές. Πριν την ανακοίνωση η μετοχή είχε καταγράψει σημαντική άνοδο.

 • Θεωρούμε επομένως πως κάποιοι μπορεί να είχαν καταλάβει τι θα γίνει στο πρώτο τρίμηνο και να έσπευσαν να ρευστοποιήσουν. Ίσως θα έπρεπε οι αρμόδιες αρχές να ελέγξουν τις συναλλαγές. Τώρα υποχωρεί 8 συνεχόμενες, αλλά είναι και το κλίμα συνολικά αρνητικό. Το πρώτο τρίμηνο το επικοινώνησε η εταιρεία τον Απρίλιο πως δεν θα ήταν καλό. Στο -7,12% και στα 6,26 ευρώ.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Δώδεκα πλέον οι πτωτικές και τέτοιο σερί είχαμε να δούμε από το 2012. Συνολικά στις 12 αυτές συνεδριάσεις ο δείκτης έχει χάσει 21% περίπου. Απίστευτη η πτώση της Alpha Bank και βρίσκεται σε επίπεδα που ήταν όταν ανακοίνωσε την αύξηση κεφαλαίου. Στα 0,90 ευρώ η μετοχή. Στα 3,20 ευρώ η Εθνική έχοντας χάσει περίπου 1 ευρώ από τα πρόσφατα υψηλά της. Ίδια εικόνα και στις άλλες δύο συστημικές.

 • Μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην ευρωζώνη που αύξησε τόσο πολύ την κατανάλωση φυσικού αερίου την τελευταία δεκαετία. Δεν θα χρειαζόταν να ανησυχεί σήμερα, αν τα προηγούμενα χρόνια είχε κάνει το αυτονόητο.

Μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας
Η Ελλάδα εισάγει το 82% της συνολικής ενέργειας που καταναλώνει έναντι 73% της Ιταλίας, σύμφωνα με έκθεση της Moody’s. Το 26% των εισαγωγών πετρελαίου και το 39% των εισαγωγών φυσικού αερίου προέρχονται από τη Ρωσία.

 • Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, η κατανάλωση φυσικού αερίου στη χώρα μας, υπερδιπλασιάσθηκε το 2021 σε σύγκριση με το 2014. Δεν υπάρχει άλλη χώρα της ευρωζώνης στην οποία έχει συμβεί κάτι αντίστοιχο. Χονδρικά, οι ελληνικές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) αντιπροσώπευαν το 1/3 των συνολικών μέχρι πέρυσι. Tα υπόλοιπα 2/3 γίνονται μέσω αγωγών που διέρχονται από τουρκικό έδαφος, π.χ. του Turkish Stream και του TAP.

Ακόμη κι αν δεν υπήρχε θέμα απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο, η Ελλάδα θα έπρεπε να εξαρτάται λιγότερο, για γεωπολιτικούς λόγους. Θα έπρεπε επίσης να έχει μεγαλύτερους αποθηκευτικούς χώρους, που να καλύπτουν την κατανάλωση της χώρας για αρκετούς μήνες. Αν τους είχε, στελέχη επιχειρήσεων του κλάδου ενέργειας ισχυρίζονται, οι εταιρείες θα είχαν αποθηκεύσει αέριο σε πολύ χαμηλότερες τιμές από τις επικρατούσες σήμερα στην αγορά.

 • Αναφέρονται κυρίως στην Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου της Νότιας Καβάλας. «Το ΤΑΙΠΕΔ θα έπρεπε να είχε τελειώσει με αυτό το θέμα προ πολλού, αλλά συνεχίζει να κωλυσιεργεί,» τονίζει στέλεχος μεγάλου ομίλου. Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι το ΤΑΙΠΕΔ έδωσε για πολλοστή φορά μετάθεση στην τελική φάση του διαγωνισμού της παραχώρησης της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου της Νότιας Καβάλας.

Κι αν η απόφαση για την ταχεία απολιγνιτοποίηση κρίθηκε λανθασμένη εκ των πραγμάτων και σωστά αναθεωρήθηκε, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Ελλάδα δεν θα συνεχίζει να βγάζει τα μάτια της με την πιο καθαρή και φθηνή πλέον μορφή ενέργειας. Τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή ΑΠΕ όπως τις λέμε.

 • Η Ελλάδα δεν θα εξαρτάτο τόσο από τις εισαγωγές τέτοιων ακριβών και «βρώμικων» καυσίμων  και τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δεν θα πλήρωναν τόσο ακριβούς λογαριασμούς ρεύματος, αν τα προηγούμενα χρόνια είχε κάνει το αυτονόητο. Κοινώς, υπήρχαν ειδικά χωροταξικά και υλοποιούνταν επενδύσεις σε ΑΠΕ για φθηνό ρεύμα εντός εύλογου χρονικού διαστήματος. Αντίθετα, αυτό που έγινε και συνεχίζει να γίνεται, είναι το μπλοκάρισμα τέτοιων επενδύσεων από δημοτικά, περιφερειακά συμβούλια και μικρές μειοψηφίες.

«Ο μέσος Έλληνας θα ήθελε τα αιολικά πάρκα και δευτερευόντως τα φωτοβολταϊκά να γίνονταν σε διπλανή χώρα, ούτε καν σε γειτονικό δήμο, κι αυτός να προμηθεύεται χαμηλό ρεύμα. Όμως, αυτό δεν γίνεται», σχολίασε υψηλόβαθμο στέλεχος επιχείρησης.

 • Η επωδός ήταν πως δεν μπορεί να περιμένουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις να έχουν φθηνό ρεύμα, όταν χρειάζονται από 7 έως 12 χρόνια για να λειτουργήσει μια αδειοδοτημένη μονάδα ΑΠΕ και μπλοκάρονται άλλες μαζί με την αντλησιοταμίευση (μορφή αποταμίευσης ενέργειας χωρίς μπαταρίες).

Υπάρχει, π.χ., υποψήφια επένδυση για συνδυασμό μονάδας ΑΠΕ και αντλησιοταμίευσης στη Κρήτη που δεν προχωράει καθώς οι κάτοικοι δεν θέλουν την μονάδα ΑΠΕ. «Όμως, δεν μπορείς να έχεις αντλησιοταμίευση χωρίς μονάδα παραγωγής ΑΠΕ», προσθέτει γνώστης της κατάστασης.

 • Θα μπορούσαν τα θαλάσσια αιολικά πάρκα να δώσουν διέξοδο; Η απάντηση είναι μάλλον αρνητική. Δεν υπάρχει ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο, παρατηρούν οι επαΐοντες, προσθέτοντας ότι θαλάσσια αιολικά σταθερής βάσης σε τόσο βαθιές θάλασσες όπως στο Αιγαίο δεν ενδείκνυνται λόγω κόστους. Τα θαλάσσια αιολικά σε πλατφόρμες που επιπλέουν θα ήταν μια λύση αλλά οι τεχνολογίες είναι πειραματικές και το θεσμικό πλαίσιο δεν υπάρχει, τονίζουν.

Όταν λοιπόν σε μια χώρα που λούζεται από τον ήλιο  και έχει αιολικό δυναμικό δεν μπορούν να υλοποιηθούν επενδύσεις σε ΑΠΕ και αντλησιοταμίευση για την παραγωγή και αποθήκευση φθηνότερης και καθαρής ενέργειας, είναι επόμενο να εξαρτάται από τον Πούτιν. Τα δε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να πληρώνουν υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος.

Βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας.

 • Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.


 

Η ιδρύτρια του κρυπτονομίσματος OneCoin τοποθετήθηκε στη λίστα των πιο καταζητούμενων της ευρωπαϊκής υπηρεσίας επιβολής του νόμου για τον ρόλο της στην απάτη πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Ρούτζα Ιγκνατόβα , γνωστή ως η λεγόμενη κρυπτο-βασίλισσα (Cryptoqueen), «είναι ύποπη ότι ώθησε επενδυτές σε όλο τον κόσμο να επενδύσουν σε αυτό το πραγματικά άχρηστο «νόμισμα», ανέφερε η Europol στον ιστότοπό της.

 

 • Η OneCoin ισχυρίστηκε ότι είχε περισσότερα από 3 εκατομμύρια μέλη παγκοσμίως. Δημιουργώντας έσοδα 3,4 δισεκατομμυρίων ευρώ από το τέταρτο τρίμηνο του 2014 έως το τρίτο τρίμηνο του 2016, λειτούργησε ως πολυεπίπεδο δίκτυο αγοράς που πλήρωνε προμήθεια σε μέλη σε όλο τον κόσμο για τη στρατολόγηση άλλων, είπαν οι εισαγγελείς σε αμερικανικό δικαστήριο το 2019.

 • Το θέμα ενός επιτυχημένου podcast του BBC «The Missing Cryptoqueen», η Ιγκνατόβα δημιούργησε το OneCoin το 2014 στη Σόφια της Βουλγαρίας και ήταν επικεφαλής του οργανισμού μέχρι που εξαφανίστηκε από τα φώτα της δημοσιότητας τον Οκτώβριο του 2017, σύμφωνα με τους εισαγγελείς. Ο αδερφός της, Κονσταντίν Ιγκνάτοφ ανέλαβε την κορυφαία ηγετική θέση στα μέσα του 2018, είπαν. Δήλωσε ένοχος για απάτη και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.


ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ: Ενώ το bitcoin και το ethereum κυριαρχούν ανάμεσα τους, υπάρχουν περισσότερα από 19.000 κρυπτονομίσματα!!

Με λιγότερη ρευστότητα και περισσότερη αστάθεια, αυτά τα εναλλακτικά κρυπτονομίσματα μπορούν να προσφέρουν στους επενδυτές τεράστιες απώλειες ή κέρδη σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η bear market του Bitcoin έχει τσακίσει την αξία πολλών δημοφιλών κρυπτονομισμάτων, με τη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς τους να πέφτει από 3 τρισ. δολάρια σε περίπου 1,2 τρισ. δολάρια σήμερα.

Με περισσότερα λοιπόν από 19.000 κρυπτονομίσματα να υπάρχουν και να μετράνε, ο αριθμός τους είναι υπερτριπλάσιος(!!) από ό,τι οι μετοχές που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ.

****

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

 • Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα και το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

 • Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.