Ημέρες Αυγούστου στον 28ο Μεσημβρινό

Ημέρες Αυγούστου στον 28ο Μεσημβρινό

  • Ολα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες 20 ημέρες στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στον 28ο Μεσημβρινό, εκεί όπου οι στόλοι Ελλάδας – Τουρκίας είναι αντιμέτωποι, εκεί όπου οι τουρκικές προκλήσεις είναι καθημερινές, θέλουν, λένε οι στρατιωτικοί, ατσάλινη ψυχραιμία, υπομονή, προσοχή και κυρίως αποφασιστικότητα.
ΒΗΜΑτοδότης

Ολα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες 20 ημέρες στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στον 28ο Μεσημβρινό, εκεί όπου οι στόλοι Ελλάδας – Τουρκίας είναι αντιμέτωποι, εκεί όπου οι τουρκικές προκλήσεις είναι καθημερινές, θέλουν, λένε οι στρατιωτικοί, ατσάλινη ψυχραιμία, υπομονή, προσοχή και κυρίως αποφασιστικότητα.

Οι μέρες της επιφυλακής μέσα στον Αύγουστο είναι πολλές. Οι θερινές άδειες έχουν ανακληθεί. Το ένστολο προσωπικό, ναύτες και αεροπόροι, χειριστές ραντάρ, βατραχάνθρωποι κ.α. βρίσκονται σε καθημερινή ετοιμότητα.

Η κόπωση είναι φυσιολογική, αλλά το ηθικό είναι ακμαίο. Παραμένουν οι πάντες στο πόστο τους, νύχτα μέρα, υπεύθυνα, προσηλωμένοι στο καθήκον.

***
Τόσες μέρες μακριά από τις οικογένειές τους, τους γονείς, τα παιδιά, τους παππούδες τους και με την αγωνία του κορωνοϊού.

Τα πλοία και τα μαχητικά αεροπλάνα παραμένουν «φορτωμένα», οι ασκήσεις συνεχείς, το ίδιο και οι παράνομες Navtex των τούρκων.

Παρακολουθούν κάθε κίνηση του Oruc Reis, των τουρκικών φρεγατών, ξετρυπώνουν τουρκικά υποβρύχια, μετέχουν σε εικονικές αερομαχίες με τους εναέριους εισβολείς και διεξάγουν ασκήσεις, πότε με τους Αμερικανούς, πότε με τους Γάλλους, με τους Ιταλούς, τους Αραβες (των Εμιράτων), τους αδελφούς Κυπρίους, σε μια περιοχή όπου υπάρχουν στόλοι οκτώ χωρών.