8/3-Ηλ.Ζαχαράκης: Θυμίζουμε, ότι έχουμε στοχεύσει στην μεγάλη εικόνα τον άσο μπροστά στον ΓΔ

Daily position long – stop1830
Greek Market WEEKLY Overview

 • Η εβδομάδα που πέρασε μοίρασε σημαντικά κέρδη της τάξεως του 4-5% σε ΓΔ και FTSE25 και 13% στον τραπεζικό κλάδο που κατάφερε με την σειρά του να περάσει σε θετικό έδαφος για το 2021.
 • Το ΑΕΠ του 2020 φαίνεται να κλείνει στην ζώνη του -8% και όχι στο -10% που είχε πρόβλεψη θυμίζοντας ότι η χώρα σε ένα μεγάλο κομμάτι της στηρίζεται στην βιομηχανία του τουρισμού που έπαθε καθίζηση.
 • Αυτό προφανώς και κάνει αισιόδοξη την αγορά ότι μπορεί να επανέλθει πιο γρήγορα το επόμενο διάστημα μετά την λήξη της πανδημίας.
 • Χρηματιστηριακά βλέπουμε μία ανεξαρτητοποίηση της Ελληνικής αγοράς από τις ξένες κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό να συμβεί μιας και κάποια στιγμή η αγορά θα κάνει την διαφορά για να αλλάξει επίπεδο κάτι που φαίνεται να είναι στην παρούσα φάση. Μην ξεχνάμε πως μπροστά μας έχουμε μόνο θετικά νέα από τους ξένους οίκους θυμίζοντας ότι στις 19 Μάρτη έχουμε αξιολόγηση του Ελληνικού χρέους από τον καναδικό οίκο DBRS.
 • Πλέον πλησιάζουμε και στην λήξη των παραγώγων που πάντα παίζει ρόλο στην διαμόρφωση τάσης που συνήθως το κλείσιμο να είναι πάνω στην τάση. Στις 19 Μάρτη λοιπόν έχουμε και την λήξη σημειώνοντας πως αν αγορά περάσει την ζώνη του 835-840, θα αναγκάσει πολλές θέσεις να αναγκαστούν να κλείσουν short θέσεις πριν φτάσουμε στην λήξη.
 • Ο τραπεζικός κλάδος ανθίσταται και μάλιστα στην σκιά μίας ΑΜΚ της Πειραιώς το
  επόμενο διάστημα. Να σημειωθεί πως από το επίπεδο των 550 μονάδων – αν κατοχυρωθεί σε κλείσιμο εβδομάδας- θα δούμε συνέχιση με έξαρση τιμών στον κλάδο.
 • Η εβδομάδα που έρχεται έχει αποτελέσματα η EUROBANK και η INTERCONTINENTAL ενώ θα μάθουμε και νέα από το μέτωπο της ΑEGEAN με τους όρους την επικείμενης ΑΜΚ.
 • Ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ συνεχίζει να κάνει την διαφορά κερδίζοντας νέους θεσμικούς και μικρομετόχους επενδυτές μέρα με την μέρα δείχνοντας ότι πλέον έχει μπει σε φάση σημαντικής ανάπτυξης.
 • Ο κατασκευαστικός κλάδος φαίνεται να κάνει προσπάθεια να αλλάξει επίπεδο θυμίζοντας ότι είναι στους κλάδους που μπορούν να πρωταγωνιστήσουν το επόμενο διάστημα.

Οι επιλογές μας για το 2021 έχουν κέρδη της τάξεως του 4,81% υπέρ αποδίδοντας του ΓΔ 2,83% με τον ίδιο να κερδίζει το 1,98% της αξίας του. Ο τραπεζικός με κέρδη της τάξεως του 1,23% με τον ftse25 στο 2,54%. Η ΔΕΗ πρωταθλητής με 22% ενώ ακολουθούν η ΕΛΧΑ με 18%, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ με 15% και EUROBANK με 13%. Στον αντίποδα ο ΑΔΜΗΕ και ΑΒΑΚΑΣ χάνουν το 7% της αξίας τους με ΛΑΜΔΑ και ΣΑΡΑΝΤΗ να ακολουθούν με 5% απώλειες.

 • Πλέον το σύνολο της αγοράς έχει περάσει σε θετικό έδαφος με τον τραπεζικό να καταφέρνει αν μαζέψει τις μεγάλες απώλειες του και να βοηθήσει την αγορά να καταγράψει νέα υψηλά.

Το θετικό είναι ότι δεν βλέπουμε πουθενά υπερβολές, κάτι που είναι υγεία σε μία ανοδική κίνηση ενώ συνεχίζεται στοχευμένα το ενδιαφέρον στις καλές εταιρίες. Μένει να δούμε μια υπέρβαση της ζώνης του 840 που θα αναγκάσει σε συνέχιση της κίνησης προς τις 900 μονάδες, θυμίζοντας ότι έχουμε στοχεύσει σε μεγάλη εικόνα το 1 μπροστά.

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ