Ηλίας Ζαχαράκης: Τα είχαμε χύμα, μας ήρθαν και τσουβαλάτα…

Τα είχαμε χύμα μας ήρθαν και τσουβαλάτα…

Από το 2008 μέχρι και το 2016 καταφέραμε από μόνοι μας να συντηρήσουμε μία κρίση με την ΑΕΠ να κατακρημνίζεται και την Ελλάδα να περνάει μία από τις πιο μεγάλες κρίσεις τα τελευταία πολλά χρόνια. Καταφέραμε και ξεπεράσαμε και το μαγικό 2015 με κόστος ανυπολόγιστο με την θεαματική κωλοτούμπα και αναγκαίο φροντιστήριο του ΣΥΡΙΖΑ με την οικονομία να ισορροπεί και να δοκιμάζει να ορθοποδήσει.

  • Η τύχη μας απεριόριστη αφού το 2020 μας βρήκε μια ακόμα παγκόσμια και πλέον υγειονομική κρίση που μας βύθισε ακόμα μία φορά με απότομο τρόπο εκεί που είχαμε αρχίσει να ισορροπούμε και  αισιοδοξούμε ενώ παράλληλα και λίγο πριν από τις Αμερικάνικες εκλογές ο Ερντογάν αποφάσισε ότι πρέπει να βάλει χέρι στην Μεσόγειο.

Η κυβέρνηση αναγκάζεται να ρίξει βάρος στα δύο σοβαρά προβλήματα μας για το 2020 αφήνοντας πίσω της το φλέγον ζήτημα της οικονομίας. Οι ξένοι επενδυτές που είχαν στοχεύσει την χώρα μας τηρούν στάση αναμονής ενώ παράλληλα προσπαθούμε να σώσουμε ότι σώζεται σε σχέση με την ζημιά που δημιουργήθηκε.

  • Το διάστημα μέχρι τις Αμερικάνικες εκλογές είναι κρίσιμο μιας και όλα όπως δείχνουν είναι ότι η Τουρκία θα θελήσει να κάνει κάποια μεγαλύτερη κίνηση για να μας φέρει αναγκαστικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εμείς προσπαθούμε με διπλωματία να αποφύγουμε την όποια πολεμική ρήξη με την διαφορά ότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να οδηγηθούμε εκεί έστω και με το ζόρι.

Η Ευρώπη για ακόμα μία φορά είναι πολύ λίγη μιας και τα συμφέροντα της Γερμανίας είναι πολύ μεγάλα στην Τουρκία με αποτέλεσμα να κάνει προσπάθειες να υπάρξει μία λύση αναίμακτα χωρίς βέβαια να την ενδιαφέρει ούτε την ζημιά που μπορεί να υποστεί η Ελλάδα ούτε το τι μελλοντικά προβλήματα θα υπάρξουν στην Ευρώπη από την επεκτατικότητα των Τούρκων.

  • Όλα δείχνουν παρόλα αυτά ότι καλώς ή κακώς και η Ελλάδα αναγκάζεται να προβεί σε κινήσεις που όλα αυτά τα χρόνια απέφευγε για να μην δημιουργηθεί θέμα με την Τουρκία.

Έτσι υπογράψαμε με Ιταλία, με Αίγυπτο και παράλληλα επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια στο Ιόνιο. Παράλληλα χτίζουμε καλύτερες διπλωματικές συμμαχίες με Ισραήλ και Γαλλία. Όλα αυτά ο Τούρκος δεν τα περίμενε και παράλληλα με την πίεση των Αμερικανικών εκλογών και τον φόβο εκλογής Μπάιντεν να τον ωθήσουν να κάνει το παραπάνω βήμα πιεζόμενος χρονικά.

  • Στα θετικά παρόλα αυτά είναι ότι η Τούρκικη οικονομία βρίσκεται σε δεινή θέση και χωρίς βοήθειες με την λίρα καθημερινά να διολισθαίνει και τον πληθωρισμό να τρέχει με 1000. Από την άλλη η Τουρκία έχει ανοίξει πολλά μέτωπα με αποτέλεσμα να υπάρχει αισθητός ο κίνδυνος στο εσωτερικό της να υπάρξει έντονη δυσφορία με τον Ερντογάν να το υπολογίζει τον κίνδυνο σοβαρά.

Δύσκολο το παζλ και η λύση του και καλώς ή κακώς οι χειρισμοί και τα γεγονότα μας δείχνουν ότι σύντομα και μέχρι τις Αμερικάνικες εκλογές θα έχουμε εξελίξεις. Όλα τα παραπάνω είναι αρκετά για να βλέπουμε αυτή την στασιμότητα του τελευταίου διαστήματος με την αγορά να περιμένει τις εξελίξεις για να κινηθεί αναλόγως.

Η.Ζ.