Ηλιας Ζαχαράκης: Ομάδα που κερδίζει, δεν την αλλάζεις!

  • Ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις… 

Οι περισσότεροι επενδυτές ή traders όταν ένας τίτλος ανεβαίνει αρκετά σπεύδουν να πουλήσουν για να ψάξουν να βρουν μία άλλη μετοχή που δεν έχει “τρέξει» με την προσδοκία ότι θα τους αποδώσει περισσότερο. Αν κάποιος κάτσει να σκεφτεί πόσες φορές έχει πουλήσει μία μετοχή επειδή την θεώρησε ακριβή τις περισσότερες φορές μετά από ένα διάστημα βλέπει ότι έχει υπέρ αποδώσει σε σχέση με ότι άλλο έκανε στο χαρτοφυλάκιο του. Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι. Μία καλή μετοχή που ανεβαίνει συνήθως έχει και τους λόγους της. Μία εταιρία μπορούμε να μειώσουμε θέση ή να αποχωριστούμε όταν δούμε ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά εταιρικά.

Για παράδειγμα ο κλάδος της πληροφορικής έχει κάνει και τις μεγαλύτερες αποδόσεις τα τελευταία δύο χρόνια. Είναι δεδομένο ότι πολλοί έχουν αγοράσει πολύ φτηνότερα αλλά πλέον δεν έχουν μετοχές και απλά τις κοιτάνε να σκαρφαλώνουν αγοράζοντας διστακτικά με σκοπό την γρήγορη πώληση λόγω φόβου. Είναι όμως έτσι τα πράγματα? Από την στιγμή που ο κλάδος μας αποδεικνύει συνεχώς ότι τρίμηνο με το τρίμηνο μεγαλώνει τόσο οργανικά όσο και μέσω εξαγορών καταλαβαίνουμε ότι ο κλάδος είναι hot. Από την άλλη είναι αυτός που περιμένει και τα μεγαλύτερα νούμερα σε επιδοτήσεις το επόμενο διάστημα. Τα ποσά είναι τόσο μεγάλα που δεν είναι και εύκολο να απορροφήσουν στο  σύνολο τους από τον κλάδο. Αυτά και μόνο τα δεδομένα μας λένε ότι δύσκολα πρέπει να αποχωριζόμαστε εταιρίες του κλάδου που έχουμε μελετήσει. Σε περίπτωση που προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε την κίνηση της αγοράς θα πρέπει πολύ προσεχτικά να μειώνουμε τεχνικά θέσεις με το κεφάλαιο να περιμένει καρτερικά για να αγοράσουμε και πάλι σε κάποια διόρθωση. Στην χειρότερη τα χρήματα που έχουμε αποφασίσει να επενδύσουμε στον κλάδο θα πρέπει να είναι αποκλειστικά για αυτόν και όχι να αλλάζουν τοποθετήσεις απλά λόγω τιμών.

Όλα τα παραπάνω ισχύουν για όλες μας τις επιλογές σε ένα σωστά δομημένο χαρτοφυλάκιο μιας και είναι ο μόνος τρόπος να πάρουμε αποδόσεις. Σε διαφορετική περίπτωση σε μία καλή ανοδική τάση πολλά χαρτοφυλάκια στο τέλος μένουν με «δεύτερες» επιλογές χάνοντας το τρένο σε επόμενη φάση. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε μία έντονη πτώση της αγοράς. Πολλά χαρτοφυλάκια σπεύδουν να πουλήσουν κερδισμένες καλές θέσεις φοβούμενοι μεγαλύτερη πτώση και το πιο πιθανό είναι η αγορά να κινηθεί αντίθετα και τους πουλημένους τίτλους σε πολύ υψηλότερες τιμές. Φυσικά η επόμενη αντίδραση είναι η πρόταση τι έχει μείνει πίσω… που έχει σαν αποτέλεσμα η στρατηγική ενός χαρτοφυλακίου να πηγαίνει περίπατο και μαζί με αυτή και οι αποδόσεις.

Είναι δεδομένο πως η κίνηση της αγοράς μας κάνει να ξεχνάμε το τι έχουμε κάνει νομίζοντας ότι έχουμε πετύχει το καλύτερο. Παρόλα αυτά στο σύνολο τους τέτοιες κινήσεις είναι αδύνατον να αποδώσουν περισσότερο από μία σταθερή στρατηγική.