Ηλίας Ζαχαράκης: Ο πληθωρισμός συνεχίζει να είναι το κλειδί για το επόμενο μεγάλο διάστημα για οικονομίες και αγορές

Δευτέρη εβδομάδα με σημαντικά κέρδη για την αγορά με τους κλαδικούς δείκτες να
κερδίζουν από 2-2,5%. Αρκετοί τίτλοι έδωσαν ημερήσια αγοραστικά σήματα με την
αγορά να βρίσκει και πάλι γρήγορα τα πατήματά της πάνω από τον 200αρη και τις 880
μονάδες. Πλέον είναι αντιμέτωπη με το 900 επίπεδο αλλά και το χάσμα των 910 μονάδων.

  • Εν τω μεταξύ βλέπουμε μία σταδιακή διάχυση της κίνησης σε όλο το ταμπλό με αρκετούς
    τίτλους να δοκιμάζουν το 61% της πτωτικής τους κίνησης. Ο τζίρος σε χαμηλές πτήσεις με την νέα εβδομάδα να αναμένουμε σημαντική αύξηση του μιας και έχουμε την λήξη των παραγώγων της σειράς Δεκεμβρίου και άνοιγμα της νέας σειράς του Μαρτίου. Φυσικά η αύξηση που θα δούμε είναι παρά μόνον τεχνική λόγω του roll over των θέσεων.

Παράλληλα πλησιάζουμε να κόψουμε το νήμα του 2021 με την χρονιά να φαίνεται ισχνή σε απόδοση μιας και μέχρι σήμερα ο ΓΔ τρέχει με 11% κέρδη. Παρόλα αυτά, αν αναλογιστεί κάποιος το πόσα νέα χρήματα επενδύθηκαν μέσω ΑΜΚ και ομολόγων θα πρέπει να μετρήσει πολλά χρόνια πίσω για να τα θυμηθεί. Την Τετάρτη περιμένουμε ανακοινώσεις της FED και την Πέμπτη της ΕΚΤ γεγονός που μπορεί να δώσει τόνο στις αγορές. Δύσκολα παρόλα αυτά θα έχουμε κάποια σημαντική έκπληξη στην εκπνοή του χρόνου και τα όποια νέα θα τα δούμε με την νέα χρονιά.

Όλα δείχνουν ότι το 2021 το ΑΕΠ θα καταφέρει να πετύχει την ολική αναφορά σε σχέση με το 2020 με την Ελλάδα να δείχνει ότι μπορεί να τρέξει με σημαντικά μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με τον μέσο όρο της υπόλοιπης Ευρώπης.

Ο πληθωρισμός συνεχίζει να είναι το κλειδί για το επόμενο μεγάλο διάστημα για οικονομίες και αγορές. Από αυτόν θα κριθεί και η ταχύτητα και το μέγεθος αύξησης επιτοκίων. Σε μία δημοσκόπηση της DEUTCHE BANK σε πάνω από 750 αναλυτές σε σχέση με το τι περιμένουν το 2022 βλέπουμε ότι είναι και η πιο συγκρατημένη των τελευταίων ετών.

ΟΙ βασικοί κίνδυνοι είναι ο πληθωρισμός και η γεωπολιτική ενώ περιμένουν ανάπτυξη 3,8% για τις ΗΠΑ και 2,8% για την Ευρώπη. Οι προσδοκίες για την απόδοση του s&p είναι μόλις 4,2% θυμίζοντας ότι ο μέσος όρος την τελευταία 10ετία είναι πάνω από 14%. Από την άλλη δεν περιμένουν ιδιαίτερα υψηλό πληθωρισμό με τον μέσο όρο για ΗΠΑ και Ευρώπη να είναι 2,7% και 2% αντίστοιχα.

Τέλος περιμένουν την λήξη του tapering μέχρι τέλος Ιουνίου ενώ η αναμονή τους είναι 2 αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο έτος. Η ύφεση περιμένουν να κάνει την εμφάνιση της μέχρι το 2024. Τεχνικά αν δούμε την μεγάλη εικόνα θα πρέπει να κατοχυρώσουμε το επίπεδο του 930. Κλείσιμο μήνα πάνω από τις 886 μονάδες είναι στα θετικό.

Οι περισσότεροι συνεχίζουν να περιμένουν ένα ακόμα πτωτικό σημαντικό σκέλος μεγαλύτερο από αυτό που είδαμε 2 εβδομάδες. Από την άλλη ψάχνουμε να βρούμε τους λόγους που η αγορά θα σπάσει πτωτικά μία τόσο μεγάλη 9μηνη συσσώρευση με τα μακροοικονομικά και τις επιδόσεις των εταιριών να πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο.

Το μηνιαίο γράφημα μας συνεχίζει να μας δείχνει ανοδικότητα έχοντας μπροστά του το 1000ρικο ως σημαντική αντίσταση. Στα στατιστικά μας ο ΓΔ τρέχει με κέρδη 11,08% για το 2021, με τον ftse25 στο +11,73%, τον τραπεζικό στο +12,17% και τον ftsem στο 34,91%. Οι επιλογές μας στο +26,47% υπέρ αποδίδοντας του ΓΔ με 15,39. Από τις επιλογές μας η ENTERSOFT και ΣΠΕΙΣ με κέρδη 106% και 90% αντίστοιχα , η ΕUROBANK με 57%, η ΚΟΥΕΣ με 60%, και ο ΑΒΑΚΑΣ με κέρδη 53%.

Πλέον, μένουν 3 εβδομάδες για να αφήσουμε πίσω το 2022 με το 11% να φαίνεται φτωχό χωρίς παρόλα αυτά να αντικατοπτρίζει την εικόνα της αγοράς με σωστό τρόπο. Ο πρωταγωνιστής του έτους είναι ξεκάθαρα αυτός της πληροφορικής και όπως όλα δείχνουν θα συνεχίζει να πρωταγωνιστεί και την επόμενη χρονιά. Η λήξη των παραγώγων είναι ένα σημαντικό γεγονός την Παρασκευή μιας και συνήθως μας δείχνει αν οι bulls ή οι bears έχουν το πάνω χέρι.
Disclaimer
Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Πρόκειται
για ένα έγγραφο που έχει συνταχθεί από την FASTFINANCE Α.Ε.Π.Ε.Υ. με σκοπό την παροχή γενικής ενημέρωσης στους πελάτες της σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση των
χρηματαγορών. Το παρόν έγγραφο διανέμεται δωρεάν και τα πνευματικά του δικαιώματα ανήκουν εξ ολοκλήρου στην FASTFINANCE Α.Ε.Π.Ε.Υ.
Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο. Η FASTFINANCE Α.Ε.Π.Ε.Υ. δεν παρέχει καμία εγγύηση σχετικά με
την ακρίβεια και την πληρότητα των πληροφοριών και των εκτιμήσεων σε αυτό το έγγραφο. Οι πληροφορίες προέρχονται από πηγές που θεωρούνται αντικειμενικά αξιόπιστες, χωρίς η FASTFINANCE Α.Ε.Π.Ε.Υ. να έχει επιβεβαιώσει την εγκυρότητα των πληροφοριών και των πηγών αυτών. Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του
συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις
αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.
Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα και το
προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.
Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.
Με τη χρήση του συγκεκριμένου εγγράφου συμφωνείτε ότι η FASTFINANCE Α.Ε.Π.Ε.Υ.
δεν έχει καμία ευθύνη σχετικά με ζημιές και κόστη ευκαιρίας που απορρέουν είτε άμεσα
είτε έμμεσα από την αξιοποίηση του παρόντος ενημερωτικού υλικού.