Ηλίας Ζαχαράκης: Μπροστά μας έχουμε μαραθώνιο, μέχρι να καλύψουμε το χαμένο έδαφος της κρίσης

Δύο εβδομάδες έμειναν για να αφήσουμε πίσω το 2021, ένα έτος που μπορεί να μην
μοίρασε πολλά κέρδη στον ΓΔ παρόλα αυτά οι αποδόσεις ήταν σημαντικές σε επιμέρους
μετοχές ειδικά της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης. Ο ΓΔ και o ftse25 έκλεισαν με
απώλειες της τάξεως του 1,5% με τον τραπεζικό να χάνει κοντά στο 3,5%.

  • Αν κάποιος κοιτάξει πίσω τον χρόνο θα δει πως από την μία ήταν η χρονιά με την μεγαλύτερη σε χρόνο συσσώρευση εδώ και πολλά χρόνια και παράλληλα μία χρονιά που “σήκωσε» κοντά στα 7 δις ευρώ σε ΑΜΚ και νέες ομολογιακές εκδόσεις. Αυτό το ρεκόρ έχει ιδιαίτερη σημασία μιας και επετεύχθη σε μία αγορά με μέσο τζίρο κάτω από τα 60 εκατομμύρια ευρώ ημερησίως.

Από την άλλη ήταν μια χρονιά που είχε και τις μεγαλύτερες μειώσεις στα κόκκινα δάνεια του τραπεζικού που τόσο μας ταλαιπωρεί πολλά χρόνια τώρα. Ταυτόχρονα, ήταν μια χρονιά με ένα ιστορικό ρεκόρ ανάπτυξης στην οικονομία μιας και όπως όλα δείχνουν ότι θα είναι κοντά στο 8%, σημαντικά πάνω από τους στόχους που είχε βάλει τόσο η κυβέρνηση όσο και η ΕΚΤ παίρνοντας άμεσα πίσω το χαμένο έδαφος του 2020.

  • ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ είχαμε μία χρονιά που αρκετές μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης αναστήθηκαν καταφέρνοντας να βελτιώσουν αισθητά τα μεγέθη τους μετά από πολλά χρόνια και να έχουν άλλες προοπτικές για το επόμενο μεγάλο διάστημα. Το 2022 ήταν μια χρονιά που τίμησε περισσότερο τις εταιρίες εκείνες που έχουμε να περιμένουμε τα μεγαλύτερα οφέλη τα επόμενα χρόνια.

Το τέλος του χρόνου βρίσκει την χώρα να παραμένει διά της πλαγίας οδού στο QE της ΕΚΤ και όλα δείχνουν ότι θα παραμένει για όσο χρειαστεί μέχρι και να μπούμε στην επενδυτική βαθμίδα. Όλα δείχνουν ότι το 2021 το ΑΕΠ θα καταφέρει να πετύχει την ολική αναφορά σε σχέση με το 2020 με την Ελλάδα να δείχνει ότι μπορεί να τρέξει με σημαντικά μεγαλύτερους
ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με τον μέσο όρο της υπόλοιπης Ευρώπης.

  • Το νέο έτος που έρχεται από την μία έχει ένα μεγάλο σύννεφο αυτό του πληθωρισμού που με την σειρά του μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τα επιτόκια που μέχρι τώρα συντηρούν εδώ και πολλά χρόνια την ανάπτυξη παγκοσμίως. Ομως ο βραχνάς της πανδημίας φαίνεται ότι δεν κλείνει εύκολα και θα συνεχίσει να μας ταλαιπωρεί όσο και αν τον έχουμε συνηθίσει επηρεάζοντας σημαντικά άλλους περισσότερο και άλλους λιγότερο.

Από την άλλη όμως θα μας φέρει και σταδιακές αναβαθμίσεις από τους ξένους οίκους που θα μας φέρουν πιο κοντά στης επενδυτική βαθμίδα που τόσο έχουμε ανάγκη. Η FITCH κάπου στα μέσα Ιανουαρίου θα μας δώσει την πρώτη αξιολόγηση του έτους. ΟΜΩΣ στις αρχές του β΄τριμήνου θα ξεκινήσουν τα πρώτα μεγάλα πακέτα στήριξης που θα δώσουν πνοή στην Ελληνική οικονομία και την ανάπτυξη της ενώ παράλληλα οι ξένες επενδύσεις συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς.

  • Τεχνικά η αγορά σίγουρα έχει κουράσει μιας και σε λίγο θα καταγράψει και νέο ρεκόρ συσσώρευσης με τον ΓΔ να συσσωρεύει 9 ολόκληρους μήνες. Αν κάποιος δει τόσο την οικονομία όσο και τα αποτελέσματα των εταιριών συνάμα με το σημαντικό ξεκαθάρισμα του τραπεζικού κλάδου δύσκολα θα βρει σοβαρή αιτία για μία πτώση της αγοράς. Από την άλλη το χρηματιστήριο κινείται πάντα με το δικό του σκεπτικό πάντα όμως βραχυπρόθεσμα και μόνο.

Σε μεγάλη εικόνα και για όσο συντηρούμε τις 850 μονάδες σε μήνα μας λείπει αν μη τι άλλο μία επίσκεψη στο 1000+ επίπεδο. Στα στατιστικά μας ο ΓΔ τρέχει με κέρδη 9,7% για το 2021, με τον ftse25 στο +10,03%, τον τραπεζικό στο +8,81% και τον ftsem στο 34,28%.

  • Οι επιλογές μας στο +24,83% υπέρ αποδίδοντας του ΓΔ με 15,13%. Από τις επιλογές μας η ENTERSOFT και ΣΠΕΙΣ με κέρδη 99% και 86% αντίστοιχα, η ΕUROBANK με 52%, η ΚΟΥΕΣ με 71%, και ο ΑΒΑΚΑΣ με κέρδη 46%.

Η Ελλάδα μας είχε συνηθίσει τα πολλά τελευταία χρόνια να είναι τελευταία των Μοικανών στην Ευρωζώνη παρόλα αυτά και όσο περνάει ο καιρός αρχίζει να παίρνει της πρώτες θέσεις σε οικονομικές αποδόσεις και όχι μόνο.

  • Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η εμπιστοσύνη να έχει επανέλθει σε μεγάλο βαθμό και αυτό το δείχνουν πολλά δημοσιεύματα στα ξένα ΜΜΕ. Μπροστά μας έχουμε μαραθώνιο μέχρι να καλύψουμε το χαμένο έδαφος της κρίσης έχοντας παρόλα αυτά κάνει μία καλή αρχή που χρειάζεται σταθερότητα, διάρκεια και μεγάλη προσπάθεια.

FTSE 25 | Large Cap

  • Το stop μας κατέβηκε στο 2175 σε κλείσιμο, με το επίπεδο να είναι και κύρια αντίσταση. Η ζώνη του 2100-2125 είναι στήριξη που κατοχύρωση μπορεί να δώσει και πάλι κίνηση στο 2052.

  • Στον τραπεζικό τo 561 είναι κοντινή σημαντική στήριξη που μόνο κατοχύρωση μπορεί να δώσει το 545. Το 573 κοντινή και το 586 κύρια αντίσταση και στοπ σε κλείσιμο.