Ηλίας Ζαχαράκης: Η Ελληνική οικονομία είναι σε μία άλλη φάση και μπορεί να κάνει την διαφορά!

Η εβδομάδα έκλεισε με μικρά κέρδη έχοντας τεστάρει σε πρώτη φάση τις αντιστάσεις μας στην ζώνη του 900 χωρίς να καταφέρει να την κατοχυρώσει. Το σημαντικό γεγονός της εβδομάδας ήταν ο μεγάλος τζίρος των 520 εκατομμυρίων που είχαμε να δούμε πάνω από μία 8ετία και που ήταν αποτέλεσμα του rebalancing του MSCI. Αμέσως μετά ο τζίρος έπεσε σε χαμηλά επίπεδα και ανήμπορος στην παρούσα να πάρει το οχυρό του 900.

  • Ο πληθωρισμός παγκοσμίως καλά κρατεί με την EKT να αναμένεται να ανακοινώσει 0,50% αύξηση στα επιτόκια στις 15 Ιουνίου. Ότι διαφορετικό είναι δεδομένο ότι μπορεί αν δώσει κίνηση στις αγορές. Εν αναμονή της ανακοίνωσης της ΕΛΣΤΑΤ για πληθωρισμό και ΑΕΠ χωρίς να αναμένεται να επηρεάσει την αγορά. Νέα deal στην αγορά θα μπορούσαν να την τονώσουν ενώ ο τουρισμός φαίνεται ότι μπορεί να κτυπήσει ακόμα και το ρεκόρ του 2019.

Οι αγορές είναι σε μία φάση με τις φωνές ότι μπαίνουμε σε παγκόσμια ύφεση να πληθαίνουν με τελευταίο καμπανάκι με παράλληλες απολύσεις από τον Elon Mask. Τεχνικά το 900 είναι πολύ σημαντικό τόσο σε ημερήσιο όσο και σε μηνιαίο γράφημα μία και κατοχύρωση θα μπορούσε αν μην τι άλλο να μας δώσει ένα Momentum προς το 935 επίπεδο. Μέχρι στιγμής αυτό που βλέπουμε είναι ένα rotation σε τίτλους του ftse συντηρώντας απλά την εικόνα στην αγορά. Η μεσαία κεφαλαιοποίηση εδώ και μεγάλο διάστημα υστερεί έναντι των υπολοίπων έχοντας χάσει την καλή εικόνα των τελευταίων δύο ετών.

  • Το σύνολο των δεικτών έχουν περάσει σε θετικό έδαφος με τον ftsem να είναι και ο μόνος χαμένος με απώλειες της τάξεως του 5,45%. Στα στατιστικά μας ο ΓΔ για το 2022 έχει κέρδη 0,4%, με τον ftse25 στο 1,25%, τον τραπεζικό με κέρδη 7,41% και τον ftsem στο -5,45%. Οι επιλογές μας στο -3,81% υπό αποδίδοντας 4,21% του ΓΔ. Από τις επιλογές μας η Εθνική με κέρδη 25%, την Eurobank 18%, τον ΟΠΑΠ 15%, τα ΕΛΠΕ 13% και τον ΜΥΤΙΛ 12%.

Πλέον έχουμε μπει στο καλοκαίρι με τους τζίρους να μας έχουν συνηθίσει να κατεβάζουν ταχύτητα. Η αλήθεια είναι ότι το 2022 είναι μία ιδιαίτερη χρονιά με το Ελληνικό χρηματιστηριο να έχει καταφέρει να είναι σε κέρδη και τα υπόλοιπα απλά να κάνουν προσπάθεια να μαζέψουν μέρος των απωλειών. Αυτό και μόνο σαν δεδομένο δείχνει ότι η Ελληνική οικονομία είναι σε μία άλλη φάση και μπορεί να κάνει την διαφορά ακόμα και σε μία περίοδο που οι υπόλοιποι θα κάνουν απλά προσπάθεια να μην μπουν σε ύφεση.

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ