Ηλίας Ζαχαράκης: Δυστυχώς, ο μικρόκοσμος και η συνήθεια δύσκολα μας αφήνουν να δούμε την μεγάλη εικόνα

ΓΡΑΦΕΙ ο Ηλίας Ζαχαράκης

Δυστυχώς, ο μικρόκοσμος και η συνήθεια δύσκολα μας αφήνουν να δούμε την μεγάλη εικόνα

Τα 2 γραφήματα που ακολουθούν είναι ετήσια (κάθε κερί 1 έτος) και ουσιαστικά μας δείχνουν ότι μπορεί βραχυπρόθεσμα να επηρεαζόμαστε από τον Αμερικάνο ή το σύνολο των αγορών, αλλά σε μεγάλη εικόνα δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Ο ΓΔ τουλάχιστον τα τελευταία 8 χρόνια δεν μπορεί να κατοχυρώσει τις 950 μονάδες με το επίπεδο να είναι και το ετήσιο ουσιαστικά Make or break.

Τα τελευταία χρόνια η αγορά αποδεικνύει ότι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία ο ΓΔ, αλλά η επιλογή των εταιριών που επενδύουμε. Δεν είναι σε ένα ξεκάθαρο bull market με άνοδο όλων των αξιών λόγω ρευστότητας.

Από την άλλη, η Ελλάδα δεν έχει και πολλές εισηγμένες σοβαρές εταιρίες οι οποίες να κάνουν την διαφορά και παράλληλα έχει ένα τραπεζικό δείκτη που ουσιαστικά εξαΰλωσε τα περισσότερα χαρτοφυλάκια τα τελευταία χρόνια.

Αν τώρα κάποιος δει τον S&P, θα δει πως τα τελευταία 40 χρόνια είχε μόλις 8 αρνητικές χρονιές, ενώ σε ετήσιο γράφημα ακόμα και μετά την σοβαρή τελευταία διόρθωση δεν έχει πάθει κάτι στην μεγάλη τάση μιας και το 2022 μέχρι στιγμής έχει απλά την διακύμανση του 2021 με τα ίδια περίπου υψηλά και χαμηλά.

Επίσης αν δει κάποιος το γράφημα θα δει πως τα τελευταία 40 χρόνια μόνο η κρίση του 2000 κατάφερε να έχει 3 συνεχόμενα χρόνια απωλειών και οι υπόλοιπες 5 χρονιές ήταν μοναδικές μέσα στον χρόνο.

Ακόμα και το 2020 που είχε την μεγαλύτερη πτώση σε ποσοστό η χρονιά κατάφερε να κλείσει με σημαντικά κέρδη.

Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι ο μακροπρόθεσμος και μάλιστα σε καλές εταιρίες επενδυτής είναι ο πιο κερδισμένος. Οι υπόλοιποι που προσπαθούν να πλουτίσουν γρήγορα από την αγορά πετυχαίνουν λόγω της μεγάλης διακύμανσης ακριβώς το αντίθετο.

Στην περίπτωση της Ελλάδος όποιος προσπάθησε να κερδίσει με βάση τον ΓΔ αυτό στάθηκε αδύνατο τα τελευταία 22 τουλάχιστον χρόνια. Το επόμενο συμπέρασμα είναι ότι ακόμα δεν έχουμε δει κάτι, με την λογική να λέει ότι και η Ελληνική οικονομία και παράλληλα το Ελληνικό χρηματιστήριο περιμένει ένα μεγάλο ανοδικό και σε χρόνο και σε τιμές κύκλο μετά από την μεγάλη ύφεση των τελευταίων ετών.

Δυστυχώς ο μικρόκοσμος και η συνήθεια δύσκολα μας αφήνουν να δούμε την μεγάλη εικόνα κάτι το οποίο πάθαμε και στις αρχές της προηγούμενης 10ετίας.

Zacharakis Elias

         Chief Executive Officer

 T.+30_2109373974 M. +030_6972441434

zaelias@fastfinance.gr