(ΙI)– Το μεταμεσονύχτιο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (2 Απριλίου 2020)

 • Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη (01.04.20)

Οταν ο Μητσοτάκης παραλαμβάνει εκατομμύρια μάσκες από την Κίνα

ΒΗΜΑτοδότης

 • Οταν ο Μητσοτάκης παραλαμβάνει εκατομμύρια μάσκες από την Κίνα | tovima.gr
 • Τις μάσκες και τα ιατρικά αναλώσιμα που παρέλαβε (προσφορά του Ιδρύματος Ωνάση) καθώς και τις άλλες προσφορές από επώνυμους και ανώνυμους Ελληνες, που εδώ και μέρες γίνονται, τα χαρακτήρισε ως «πολεμοφόδια της ζωής», τα οποία, όπως επισήμανε, εξαντλούνται και γι’ αυτό θα πρέπει συνεχώς να ανανεώνονται.

***

Ο κεντρικός τραπεζίτης στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Το 50% των αποδοχών του για δύο μήνες ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας στον ειδικό λογαριασμό για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Είναι αλήθεια ότι ο μισθός του κεντρικού τραπεζίτη, που δεν καθορίζεται από την κυβέρνηση (θα σας πω πιο κάτω ποιος τον καθορίζει), πάντοτε αποτελούσε ένα μυστήριο. Και μάλιστα σε περιόδους κρίσεως, όπως τώρα, με τα προβλήματα που έχει συσσωρεύσει στην οικονομία η πανδημία του κορωνοϊού. Τι ποσό πρόσφερε ο Γιάννης Στουρνάρας στον ειδικό λογαριασμό στη μάχη που διεξάγεται για την μη εξάπλωση του κορωνοϊού; Εψαξα, ρώτησα (τους… συνεργάτες του) και έμαθα…

***

Ο κ. Στουρνάρας θα συνεισφέρει συνολικά 7.000 ευρώ μέσα σε δύο μήνες. Δηλαδή 3.500 ευρώ τον μήνα. Συνεπώς ο μηνιαίος μισθός του (καθαρός μετά τις κρατήσεις και τους φόρους) είναι – όπως ο ίδιος λέει – 7.000 ευρώ. «Δεν είναι λίγος;» ρώτησα, «τη στιγμή που άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες (ακόμα και τραπεζίτες συστημικών τραπεζών) αμείβονται περισσότερο;». Ιδού τι εξήγηση δίνουν για τον μισθό του οι πιο στενοί συνεργάτες του:

 • «Ο κ. Στουρνάρας διατήρησε τη μείωση που έκανε στον μισθό του το 2012, στη διάρκεια των μνημονίων, ο προκάτοχός του στην τράπεζα Γ. Προβόπουλος. Από τότε δεν πήρε καμία αύξηση». Και πόση μείωση ήταν αυτή; Ρώτησα: «Κάπου 30%» μου απάντησαν. Αυτά μου είπαν, αυτά σας μετέφερα και αμαρτίαν ουκ έχω.
 • Το καλύτερο όμως σας το φύλαξα για το τέλος. Ποιος καθορίζει τον μισθό του διοικητή; «Μόνος του μάλλον», μου είπαν, σε συνεννόηση ωστόσο με την ΕΚΤ. Μου ανάφεραν μάλιστα (σας το μεταφέρω έτσι ακριβώς όπως μου το είπαν) ότι «οι μισθοί των κεντρικών τραπεζιτών διαφέρουν από χώρα σε χώρα και ότι ο κ. Στουρνάρας δεν λαμβάνει μεγάλο μισθό».

***

Οι χρυσές λίρες στο κουτί με σοκολατάκια

Ισως φανεί παράξενο, αλλά υπάρχουν ακόμα συμπολίτες μας που κρύβουν χρήματα στο σπίτι τους, κάτω από τα κρεβάτια τους ή στα ντουλάπια τους, παρά την άρση των capital controls, παρά το γεγονός ότι φύγαμε από τα μνημόνια. Θέλετε ένα παράδειγμα; Την Τρίτη 31 Μαρτίου, ώρα 11 το πρωί, ενώ στις τράπεζες, εν μέσω κορωνοϊού, σχηματίζονταν ουρές, μια κυρία, περίπου 65 ετών, φορώντας μάσκα και γάντια πήγε στην Τράπεζα της Ελλάδος κατευθείαν στα ταμεία.

 • Από την τσάντα της έβγαλε ένα μεταλλικό κουτί (σαν αυτό που έχει μέσα σοκολατάκια), το ακούμπησε στο ταμείο και είπε στον ταμία: «Εδώ μέσα υπάρχουν 600 χρυσές λίρες, θέλω να τις ξεφορτωθώ να τις πουλήσω».
 • Ο έκπληκτος ταμίας τις μέτρησε και ήταν όντως 600. Εάν υπολογίσει κανείς ότι η αξία της καθεμίας λίρας (όπως με πληροφόρησαν από την τράπεζα) είναι 333 ευρώ, τότε η κυρία έφυγε από την Τράπεζα της Ελλάδος με 190.800 ευρώ, τα οποία προφανώς θα τα βάλει κάτω από το μαξιλάρι της, αφού τα πάντα είναι κλειστά και δεν μπορεί να αγοράσει τίποτα.

Φεστιβάλ και κορωνοϊός

Ο πολιτισμός είναι μία από τις ελάχιστες διεξόδους από την αδυσώπητη καθημερινότητα που έχει διαμορφώσει η πανδημία του κορωνοϊού. Και στη βάση αυτή θέλω να σας ενημερώσω για ένα θέμα από τον χώρο του πολιτισμού με πολιτικές προεκτάσεις. Σας έχω πει επανειλημμένα πως η Νέα Δημοκρατία δεν διέπεται από κομματικούς ρεβανσισμούς.

 • Σας το επαναλαμβάνω.

Και αυτή τη φορά κομίζω και πρόσθετα στοιχεία. Σας πληροφορώ λοιπόν πως ύστερα από ανοιχτή διαγωνιστική διαδικασία του ΔΣ της Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ, ανέλαβε καθήκοντα γενικού διευθυντή, στις 9 Μαρτίου 2020, με τριετή θητεία, ο Γιάννης Kαπλάνης.

 • Ποιος είναι ο κ. Καπλάνης; Ενα από τα «χρυσά παιδιά» του Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος στα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν γενικός διευθυντής του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ). Τι γνωρίζει από πολιτισμό και φεστιβάλ ο κ. Καπλάνης; Δεν μπορώ να σας πω.

Αυτό όμως που πληροφορούμαι είναι πως όσα γνώριζε για πατέντες όταν πήγε στον ΟΒΙ, τόσα γνώριζε και όταν έφυγε. Ισως λοιπόν ο πολιτισμός να του ταιριάζει καλύτερα. Αλλωστε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του έδωσε την ευκαιρία να αποδείξει την αξία του…

 • Το αντίο του Τσιόδρα στον Γλέζο

Οταν ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας τελείωνε την ενημέρωσή που έκανε, αναφέρθηκε στον Μανώλη Γλέζο:

 • «Θέλω να απευθύνω κι εγώ σήμερα με όλους τους Ελληνες τον χαιρετισμό στον άνθρωπο που ήταν ο πρώτος ήρωας της Εθνικής Αντίστασης, που με το κατέβασμα της σβάστικας από την Ακρόπολη έδωσε το μήνυμα του αγώνα για την ελευθερία σε όλη την σκλαβωμένη Ευρώπη» τόνισε ο κ. Τσιόδρας και αναφέρθηκε σε μια τυχαία συνάντηση που είχε με τον άνθρωπο-σύμβολο της Αντίστασης:

«Δεν θα ξεχάσω την ειλικρινή συζήτηση που είχα μαζί του πριν από μερικά χρόνια, σε μια εντελώς τυχαία αλλά ευεργετική για μένα συνάντηση» είπε ο κ. Τσιόδρας και κατέληξε: «Ας αντιμετωπίσουμε κι εμείς ηρωικά αυτή την πάλη με τον αόρατο εχθρό».

*****

Νίκο Χαρδαλιά, χαλάρωσε λίγο. Δεν είσαι χωροφύλακας στα τρομαγμένα γεροντάκια

 • Ο Νίκος Χαρδαλιάς μπορεί να αγωνιά για να μην επεκταθεί ο κοροναϊός. Οχι όμως να κουνά το δάκτυλο μπροστά στο πρόσωπο συνταξιούχων γιατί τόλμησαν να πάνε στην τράπεζα. Χρειάζεται περισσότερος σεβασμός στους απόμαχους της ζωής.
Κανέλλης Βασίλης – ΤΟ ΒΗΜΑ
Νίκο Χαρδαλιά, χαλάρωσε λίγο. Δεν είσαι χωροφύλακας στα τρομαγμένα γεροντάκια | tovima.gr

Και η αλήθεια είναι ότι τα πήγαν καλά. Η κατάσταση δείχνει ελεγχόμενη στην Ελλάδα και φαίνεται ότι προλάβαμε τα χειρότερα. Ούτε Ιταλία θα γίνουμε, ούτε Ισπανία, ούτε ΗΠΑ.

 • Ολοι οι πολίτες βάλαμε πλάτη και συνεχίζουμε να είμαστε με το μέρος της κυβέρνησης, παρά τα λάθη, τις υπερβολές, την επικοινωνιακή διαχείριση και το ύφος που πολλές φορές ενοχλεί.

Μπράβο είπαμε στον Μητσοτάκη, μπράβο και στους υπουργούς που έσπευσαν να πάρουν μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων.

 • Σχεδόν θεοποιήσαμε τον Σωτήρη Τσιόδρα, την αποκάλυψη είναι η αλήθεια αυτής της ιστορίας. Αν και ο ίδιος δεν θα το ήθελε διότι είναι σεμνός άνθρωπος, αξίζει πολλά μπράβο για όλα όσα έκανε, για τη σοβαρότητα και τον επαγγελματισμό που επιδεικνύει.

Μπράβο είπαμε και στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά. Γιατί δίνει δύσκολο αγώνα, είναι πρώτος στη μάχη, βουτάει στη φωτιά και δίνει το παράδειγμα που πρέπει σε μια τέτοια κρίσιμη στιγμή. Θα πούμε κι άλλα συγχαρητήρια στους πρωταγωνιστές στο τέλος της κρίσης, όταν θα κάνουμε… ταμείο.

 • Να πούμε και αλήθειες

Αλλά κάπου θα πρέπει να πούμε και ορισμένες αλήθειες, έστω κι αν δεν αρέσουν. Την ώρα του αγώνα καλό είναι να αφήνουμε τους λοχαγούς και τους στρατιώτες να κάνουν τη δουλειά τους, όμως, επειδή τα νεύρα είναι τεντωμένα, δεν μπορούμε να μην κρίνουμε και το ύφος χιλίων καρδιναλίων.

Χθες ο Νίκος Χαρδαλιάς προέβη, κατά τη γνώμη μου, σε ένα ατόπημα. Αναφερόμενος στις ουρές που σχηματίστηκαν σε κάποιες τράπεζες από συνταξιούχους που έσπευσαν να πάρουν τα λεφτά τους, μόνο που δεν τους… έδειρε. Με το ύφος του… Τζακ Νόρις που έχει πάντα δίκιο και από αυτό πηγάζει και το δικαίωμα να κουνάει το δάκτυλο σε όποιον θέλει, αυτή τη φορά τα έβαλε με τους ηλικιωμένους.

 • «Απαράδεκτες εικόνες» και «συμπολίτες που δεν έχουν αντιληφθεί τον κίνδυνο». Για ποιους μιλούσε; Για τους συνταξιούχους, 70άρηδες και 80άρηδες δηλαδή που κάθισαν στην ουρά για να πάρουν τη σύνταξή τους. Προσέξτε: Δεν έκανε «μαθήματα υπευθυνότητας και συμπεριφοράς» στους χαβαλέδες που έσπευσαν στα πάρκα και τις παραλίες.

Δεν κούνησε το δάκτυλο σε συμπολίτες μας που βγάζουν δέκα φορές το σκύλο βόλτα και άλλες δέκα κάνουν γυμναστική μαζί με τους γειτόνους, τους κουμπάρους και τους κουνιάδους. Τα έβαλε με τους συνταξιούχους, τους πατεράδες μας και τους παππούδες που… τόλμησαν να πάνε στην τράπεζα.

 • Εντάξει, όλοι έχουμε αντιληφθεί ότι ο κίνδυνος της επιδημίας είναι μεγάλος. Εχουμε καταλάβει ότι η κυβέρνηση αγωνιά μη τυχόν και επεκταθεί ο κοροναϊός και διαλυθεί το σύστημα υγείας.

Να δεχθούμε ότι και ο Χαρδαλιάς έχει αγαθές προθέσεις και το ύφος του έτσι πρέπει να είναι για να συνετιστούν οι απείθαρχοι. Δεν μας νοιάζει στο κάτω – κάτω αν είναι λίγο παραπάνω… μπρουτάλ και οξύθυμος. Όχι, όμως και στους παππούδες κύριε Χαρδαλιά.

 • Δεν ξέρουν πολλά

Οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει ΑΤΜ. Δεν ξέρουν τι είναι χρεωστική κάρτα, ούτε τι είναι e – banking. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι άνθρωποι μονάχοι, που ζουν μακριά από τα παιδιά τους ή δεν έχουν κάποιον να κάνει τις βασικές, καθημερινές συναλλαγές. Οι περισσότεροι από αυτούς τους συνταξιούχους έχουν τρελαθεί στην καραντίνα, δεν αντέχουν άλλο και σε λίγο θα πεθάνουν από την κατάθλιψη.

 • Πολλοί από αυτούς πηγαίνουν στο σούπερ μάρκετ για να αγοράσουν ένα μαρούλι μόνο και μόνο για να βγουν λίγο έξω. Κακό ναι, αλλά για σκεφτείτε την ψυχολογία αυτών των απόμαχων της ζωής. Ναι, πήγαν μερικές εκατοντάδες στην τράπεζα και περίμεναν στην ουρά, να πάρουν τη σύνταξη ή να πληρώσουν κάτι.

Ακόμη κι αν ξέρουν να κάνουν ηλεκτρονικές συναλλαγές τους ρώτησε κανείς αν έχουν να πληρώσουν την προμήθεια των 3 ευρώ για οποιαδήποτε συναλλαγή μέσω e-banking; Τους ρώτησε κανείς γιατί στήνονται στην ουρά μπας και γλιτώσουν ένα πενηνταράκι για να το δώσουν στο εγγόνι;

 • Είναι οι ίδιοι που περιμένουν τη λαϊκή για να πάρουν φθηνά προϊόντα γιατί δεν τους φτάνει η σύνταξη. Ποιος θα τους κάνει τα ψώνια αν δεν έχουν κανέναν; Ποιος θα τους νοιαστεί; Το κράτος; Η… βοήθεια στο σπίτι; Ας γελάσω.

Και τώρα, δεν τους έφτανε η πίκρα τους, η ανέχειά τους, η αγωνία για το μέλλον των δικών τους, ήρθε και ο εγκλεισμός σε τέσσερις τοίχους για να τους στερήσει και το τελευταίο που τους απέμεινε: Την ελευθερία τους. Πόσο, λοιπόν, να αντέξουν κύριε Χαρδαλιά; Κάνουν υπομονή αλλά τουλάχιστον μην τους κουνάτε το δάκτυλο μπροστά στα μούτρα.

Στο κάτω – κάτω ας φρόντιζε το κράτος να φτιάξει ένα σύστημα που δεν θα τους αναγκάζει να πάνε στην τράπεζα. Στην επαρχία ένας υπάλληλος των ΕΛΤΑ πάει τη σύνταξη της γιαγιάς και του παππού στο σπίτι, του δίνουν 2-3 ευρώ φιλοδώρημα κι όλοι είναι ευχαριστημένοι.

Και κανείς δεν στήνεται στην ουρά θέτοντας σε κίνδυνο τους άλλους και τον εαυτό τους. Επομένως, λοιπόν, θα συμβουλεύαμε τον κύριο Χαρδαλιά να κρατήσει το ύφος του χωροφύλακα και του Τζακ Νόρις, όμως για τους άλλους. Ισως για όλους εκείνους που είχαν μαζευτεί προχθές σε ένα δημαρχείο σε σύσκεψη που ο ίδιος προέδρευε. Εκεί να δεις συνωστισμός…

Όχι, λοιπόν τέτοιο ύφος για τους συνταξιούχους. Απερίσκεπτοι και απαράδεκτοι δεν είναι. Τρομαγμένα γεροντάκια είναι και τους πρέπει ο σεβασμός από όλους μας. Γιατί όπως έγραψε και η Δημουλά (που ελπίζω να έχει διαβάσει ο υφυπουργός): «Από τα όνειρα που ανάθρεψα το πιο πονετικό μου: να μη γερνάω μόνη».

****

Οι άνθρωποι δεν είναι κοπάδια για να αναζητούμε «μαύρα πρόβατα»

 • Υπάρχουν τα αναγκαία μέτρα κατά της πανδημίας. Υπάρχει και η επικοινωνιακή διαχείριση όπως και η προσπάθεια μετακύλισης της ευθύνης
 • Χαραλαμπόπουλος Λευτέρης@tovima.gr
Οι άνθρωποι δεν είναι κοπάδια για να αναζητούμε «μαύρα πρόβατα» | tovima.gr

Γιατί η μετάδοση προϋποθέτει είτε να έρθεις άμεσα σε επαφή με τα σταγονίδια που φεύγουν όταν κάποιος φταρνίζεται, βήχει ή μιλάει, είτε επειδή μοιράζεσαι κοινό χώρο με κάποιον που έχει τον ιό από τις επιφάνειες που θα αγγίξεις και μετά θα βάλεις τα χέρια σου στο στόμα, τη μύτη ή τα μάτια. Γι’ αυτό το λόγο όσο λιγότερο συναναστρεφόμαστε άλλους ανθρώπους ή συγχρωτιζόμαστε με άλλους ανθρώπους, τόσο μικρότερη μετάδοση έχουμε. Σ’ αυτό στηρίζεται η λογική των μέτρων «κοινωνικής αποστασιοποίησης».

 • Τα μέτρα αυτά κυρίως ακυρώνουν δυνατότητες μεγάλης συναναστροφής και συγχρωτισμού ανθρώπων.
 • Εάν κλείσεις τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τις εκκλησίες, τα μπαρ, τα εστιατόρια, τα καφέ, τα γήπεδα, τα γυμναστήρια, τα εμπορικά κέντρα και καταστήματα περιορίζεις ριζικά τις δυνατότητες των ανθρώπων να συγχρωτιστούν.
 • Δεν αρκεί, βέβαια, γιατί έχεις τους χώρους δουλειάς: εκεί εφαρμόζεις μέτρα τηλεργασίας, εκ περιτροπής εργασίας, αραίωσης και λήψης μέτρων προστασίας.

Έτσι περιορίζεις ακόμη περισσότερο τη μετάδοση. Τώρα στην εφαρμογή αυτών των μέτρων οι κυβερνήσεις προσθέτουν και άλλους περιορισμούς.

 • Οι άλλοι φόβοι

Υπάρχει για παράδειγμα ο φόβος ότι μπορεί οι άνθρωποι να μην πηγαίνουν σε εστιατόρια αλλά να μαζεύονται σε σπίτια, ή διαρκώς να πηγαίνουν πότε στο ένα σπίτι στο άλλο ή να κάθονται όλοι μαζί στο ύπαιθρο αλλά σε συνθήκες συγχρωτισμού.

Υπάρχει επίσης ένας άλλος φόβος που είναι ότι οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να πηγαίνουν από τη μία πόλη στην άλλη, ή στα χωριά τους ή στα νησιά. Κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει τοπικές εστίες και μάλιστα σε μέρη (όπως τα νησιά) που δεν υπάρχουν αναγκαίες υποδομές των υπηρεσιών υγείας. Για να αντιμετωπιστούν αυτοί οι φόβοι έρχονται οι περιορισμοί στην κυκλοφορία, ας πούμε με τον τρόπο που εφαρμόζονται τώρα.

 • Ως εδώ καλά.

Βέβαια, όπως μας έχουν δείξει και άλλες χώρες όσο άνθρωποι παραμένουν υποχρεωμένοι να εργάζονται, να πηγαίνουν σε χώρους δουλειάς, να χρησιμοποιούν μέσα μαζικής μεταφοράς, να πρέπει να κάνουν κάποιες συναλλαγές με τράπεζες, δύσκολα σταματάει πλήρως η διάδοση. Οι ειδικοί ξέρουν καλά ότι τα μέτρα αυτά λειτουργούν μειώνοντας πιθανότητες μετάδοσης και έτσι περιορίζεται ο ρυθμός της διασποράς, δεν αρρωσταίνουν όλοι ταυτόχρονα και δεν καταρρέει το σύστημα υγείας.

Δεν είναι, όμως, τα μέτρα αυτά «απόλυτοι» φραγμοί. Το ερώτημα που τίθεται είναι: είμαστε τόσο απείθαρχοι στη χώρα μας; Δεν το πιστεύω, εγώ καταλαβαίνω ότι οι πιο πολλοί έχουν συμμορφωθεί και έχουν αποδεχτεί τα μέτρα και την αναγκαιότητά τους. Τηρούν αποστάσεις στις ουρές, στέλνουν sms με τις μετακινήσεις, αποφεύγουν ακόμη και να διασταυρωθούν κοντά με έναν άλλο.

 • Έχουμε παραβάτες; Έχουμε, όχι όμως σε μια κλίμακα που θα την έλεγες μη εφαρμογή και γενικευμένη απειθαρχία. Και εδώ πρέπει να πούμε μερικά πράγματα με το όνομά τους.

Ο ιός δεν μεταδίδεται επειδή άνθρωποι βγαίνουν έξω να περπατήσουν, ή να τρέξουν, ή να πάνε βόλτα τον σκύλο τους και να το κάνουν λιγότερο βιαστικά από το συνηθισμένο, να πάνε έναν περίπατο το πρωί και μία βόλτα με τον σκύλο το απόγευμα. Το κάνουν μόνοι τους δεν εκτίθενται σε κίνδυνο, δεν εκθέτουν σε κίνδυνο.

 • Μπορώ να καταλάβω το πρόβλημα που υπάρχει με το ότι εάν μπορείς να βγεις από το σπίτι σου μπορεί να πας σε ένα άλλο σπίτι και να το κάνουν και άλλοι δέκα και να κάνετε «συνάθροιση». Μπορώ να καταλάβω το πρόβλημα με τις μετακινήσεις με αυτοκίνητο που δεν ξέρεις που πάει ο άλλος. Μπορώ να καταλάβω το πρόβλημα με τις μετακινήσεις ενόψει Πάσχα.

Για όλα αυτά λοιπόν ας ληφθούν ειδικά και συγκεκριμένα μέτρα. Όχι όμως απαγορεύσεις που απλώς θα κάνουν τη ζωή πιο δύσκολη. Ακόμη και μέσα στην πανδημία οι άνθρωποι πρέπει να μπορούν να βγουν να περπατήσουν ή να τρέξουν με όρους ασφαλείς.

Οι ίδιοι οι γιατροί υπογραμμίζουν την αξία της σωματικής άσκησης για την καλή υγεία και το ψυχολογικό στρες του εγκλεισμού. Τα μέτρα που αυτή τη στιγμή εφαρμόζονται, σε συνδυασμό με την αποτροπή των μετακινήσεων στην επαρχία, καλύπτουν τις ανάγκες προστασίας και κάνουν πιο υποφερτό τον κατ’ οίκον εγκλεισμό πολλών ανθρώπων.

 • Πιο καταθλιπτικοί

Εάν πάμε σε ακόμη πιο αυστηρά μέτρα, που δεν θα αποσκοπούν στην αποτροπή συναναστροφών και συναθροίσεων και απλώς θα περιορίζουν το δικαίωμα στον περίπατο, δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι θα έχουμε κάνει κάτι παραπάνω για πανδημία και απλώς θα έχουμε συμβάλει στο να γίνουν οι άνθρωποι πιο στεναχωρημένοι, πιο καταθλιπτικοί και πιο παχύσαρκοι.

Και επίσης καλό είναι να αναφερόμαστε στην «ατομική ευθύνη», αλλά αυτή να μην οδηγεί στο να προσπερνάμε την πολιτική ευθύνη που έχει η κυβέρνηση. Για παράδειγμα: αυτές τις μέρες έχει ουρές στις τράπεζες. Αυτό είναι αναμενόμενο γιατί εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν να κάνουν συναλλαγές με τις τράπεζες (από πληρωμές ενοικίων μέχρι δόσεις φορολογικές) και για μια σειρά από λόγους δεν μπορούν να τις κάνουν με web banking.

 • Τι θα έπρεπε να κάνουν;

Όμως, αυτό δείχνει ότι κάποιος στην κυβέρνηση δεν το σκέφτηκε αυτό. Δεν σκέφτηκε ποιες είναι οι ανελαστικές συναλλαγές του μήνα και σε ποιο ποσοστό γίνονται σε γκισέ. Και κυρίως δεν σκέφτηκε ποια λύση θα μπορούσε να υπάρξει. Μόνο που αυτός που θα έπρεπε να το σκεφτεί δεν είναι ο πολίτης, είναι ο υπουργός ή ο σύμβουλός του.

Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση πήρε έγκαιρα μέτρα και εάν εξαιρέσουμε την ταλάντευση σε σχέση με την Εκκλησία ανταποκρίθηκε στην πραγματική ανάγκη επιβολής μέτρων «κοινωνικής αποστασιοποίησης».

Όμως, την ίδια στιγμή και αυτή, όπως και οι προηγούμενες, φέρει ευθύνη γιατί έχουμε πολύ μικρό αριθμό ΜΕΘ. Όπως και φέρει ευθύνη γιατί τα μέτρα που έχουν ληφθεί για το κοινωνικό κόστος είναι πιο κάτω από τις πολύ μεγάλες ανάγκες παρέμβασης που χρειάζονται σε μια οικονομία που ίδιος ο ΟΟΣΑ υποστηρίζει ότι θα πληγεί περισσότερο από πολλές άλλες.

Στις ευθύνες αυτές πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να ανταποκριθεί. Και η κοινωνία θα εκτιμήσει την προσπάθειά της. Όμως, δεν χρειαζόμαστε προσπάθειες μεταφοράς ευθύνης στις πλάτες των πολιτών.

 • Γιατί δεν φταίει για όλα ο παππούς που θέλησε να πάει έναν μικρό περίπατο.

ΤΙΤΙΒΙΣΜΑΤΑ

 • ΕΚΤΑΚΤΟ Βρέθηκε κρουσμα Κορωνοϊού στη Μύκονο.

Η Λιάνα Κανέλλη αρνείται να δώσει μέρος του μισθού της για τον κορονοϊό. Ο Πολάκης αρνείται και αυτός, θα προσφέρει λέει σε είδος! Ο Κούλογλου θα τα έδινε ΜΟΝΟ ΑΝ άνοιγε το νοσοκομείο της Χαλκίδας! Γενικά οι σύντροφοι «μοιράζουν λεφτά» αρκεί να μην αφορά ΠΟΤΕ την τσέπη τους.

 • Φυσικά #θα_τα_εδινα_αν : 1) Αν δεν πίστευα πως θα τα σπαταλούσατε. 2)Αν δεν χρειαζόταν να τα πλήρωνα ο ίδιος. 3) Αν πήγαιναν σε μια ΜΚΟ που συμμετείχα. 4)Αν δεν είχα να συντηρήσω τη βίλα μου στα βόρεια προάστια. Το σημαντικότερο όλων; Αν δεν ήμουν «αγωνιστής της αριστεράς».
ΒΑΣ.ΒΑΛ: ΗΓΕΤΗ; (Από πότε οι παρλαπίπες είναι ηγέτες;)
Παράθεση Tweet
Fotis S. Kokotos@FotisKokotos: Πριν από μόλις τρεις εβδομάδες έγινε στη Μαδρίτη αυτή η τεράστια διαδήλωση, που δεν ακυρώθηκε εξαιτίας -όπως γράφτηκε παντού- της άρνησης του ηγέτη των Podemos. Σε μερικές μέρες, η Ισπανία θα ξεπεράσει την Ιταλία στη διασπορά του ιού. Ο λαϊκισμός σκοτώνει.
 • Εικόνα

ΒΑΣ.ΒΑΛ: Ε, τότε, ας μιμηθούμε την Ισπανία των PSOE-PODEMOS, μπας και αυγατίσουμε τοις νεκροφόρες…Να μειωθεί κ η ανεργία με προσλήψεις στα γραφεία κηδειών. Ε-ΛΕ-ΟΣ!

Παράθεση Tweet
Dim. Papadimoulis@papadimoulis: Το «καλό μήνα ακούγεται σαν πρωταπριλιάτικο αστείο. Η κρίση γίνεται πιο άγρια. Οι πολίτες κάνουν ψύχραιμα το καθήκον τους. Η Κυβέρνηση όμως δεν κάνει το δικό της. Αντί για στήριξη του ΕΣΥ, της οικονομίας κ του κοινωνικού κράτους, δίνει δώρα στους ισχυρούς κ βάρη στους αδύναμους!

Εικόνα

Δε ξέρω ποιός είναι αυτή η γ@@@@@α πάντως ο Καρανίκας δεν είναι, όσο αγράμματο ζώο και να είσαι αποκλείεται να πεις «κατακόμβες» στη θέση του «εκατόμβες», ομολογώ πως τη πάτησα και μπράβο του, είναι μεγάλη τρολάρα.
Εικόνα
 • Να παμε και στα σοβαρά. Για την απαγόρευση κυκλοφορίας οκ αλλά κουμάντο και στα σπίτια μας αν θα ψήσουμε στην αυλή η στο μπαλκόνι πάει πολύ. Ξεφεύγει το πράγμα κι ας μην τα ρίχνουμε όλα στο όνομα του κορονοϊου.

Kεκλεισμένων των θυρών οι Εκκλησίες… Αντί να γίνει ο ΠΑΟΚ εκκλησία, έγινε η εκκλησία ΠΑΟΚ.


ΤOY HΛIA MAKΡ[email protected]ΘHMEΡINH

gkat_13_0104_page_1_image_0003