“If the FAANGs sneeze, the world markets catch a cold” (από τον Απόστολο Μάνθο) 

Στο επίκεντρο των επενδυτών βρίσκονται το τελευταίο χρονικό διάστημα οι μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών, καθώς οι προεκλογικές δηλώσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ εμπεριείχαν την αίσθηση εφαρμογής αυστηρότερων ρυθμίσεων, που μπορεί να πλήξουν τα μελλοντικά τους κέρδη.

  • Μάλιστα πολλοί αναλυτές έχουν κάνει ένα βήμα παραπέρα αλλάζοντας τις τεχνολογικές μετοχές με αξίες εταιρειών από το κλάδο των υποδομών, των βιομηχανιών και των εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

Το πρόβλημα όμως για τις αγορές είναι ότι αν οι τεχνολογικές εταιρείες αρχίζουν  να «ρετάρουν» θα επηρεάσουν σημαντικά τη διαμόρφωση των δεικτών γεγονός που έχει αναγκάσει τους  επενδυτές να επιβλέπουν σε καθημερινή βάση τη συμπεριφορά του ακρωνυμίου FAANG που αντιπροσωπεύει   πέντε γίγαντες της τεχνολογίας με συνολική κεφαλαιοποίηση 5,85 τρισ. δολ και  ρυθμίζουν το 16,52% του S&P 500.

  • Μάλιστα κάποιοι λένε χαρακτηριστικά ότι.. “If the FAANGs sneeze, the world markets catch a cold”. Με τη σειρά αναγραφής το ακρωνύμιο αυτό περιλαμβάνει:

Το Facebook (FB), όπου είναι  η μεγαλύτερη πλατφόρμα social media στον κόσμο διαθέτοντας επίσης το Instagram και δύο από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων στον κόσμο, το WhatsApp και το Facebook Messenger. Έχει μια κεφαλαιοποίηση κοντά στα 700 δισ. δολ και έχει απωλέσει από τις αρχές του νέου έτους ένα -10,9%. Διαγραμματικά παρουσιάζεται να βρίσκεται ένα βήμα πριν τη λύση του ιδιόμορφου ανάποδου σχηματισμού Cup and Handle στη ζώνη των 243 με 240 δολ. Πιθανή επιβεβαιωμένη καθοδική τμήση θα οδηγήσει τη τιμή της μετοχής προς τα 207 δολ.


Τη μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου  AMAZON (AMZN) με κεφ/ση άνω των 1,57 τρισ. δολ με  απώλειες 3,97% από τις αρχές του 2021. Διαγραμματικά η μετοχή της  εντοπίζετε να πιέζεται καθοδικά από τη μεσοπρόθεσμη γραμμή τάσης του Σεπτεμβρίου που ενώνει τις προηγούμενες τρεις τοπικές κορυφές και διέρχεται από τα 3308 δολ. Πιθανή ανοδική διάσπαση του σχηματισμού θα τη σπρώξει σε νέα υψηλά. Αντιθέτως εάν χάσει το πάτωμα των 3080 δολ θα οδηγηθεί προς την πολύ σκληρή στήριξη των 2900 δολ.


Έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές smartphone στο κόσμο την  APPLE (AAPL), όπου έχει αρχίσει το τελευταίο διάστημα και επικεντρώνεται και σε  συνδρομητικές υπηρεσίες υψηλότερου περιθωρίου, συμπεριλαμβανομένης της ροής μουσικής και βίντεο, παιχνιδιών, ειδήσεων και αποθήκευσης cloud. Η κεφαλαιοποίησή της φτάνει πλέον τα 2,19 τρις. δολ ενώ ουσιαστικά βρίσκεται μια ανάσα από τα υψηλά της των 138,79 δολ. Εδώ διαγραμματικά η μετοχή της AAPL όσο κρατάει το επίπεδο στήριξης των 126 δολ τόσο θα θελήσει να ξαναδοκιμάσει της δυνάμεις της πάνω από τα 138 δολ. Χορηγός ανόδου η μεσοπρόθεσμη γραμμή τάσης “W”.


Η γνωστή media εταιρεία NETFLIX (NFLX)  που γεννήθηκε στο διαδίκτυο και πλέον θεωρείται από  τους μεγαλύτερους αγοραστές ταινιών και τηλεοπτικών παραγωγών στον κόσμο εξυπηρετώντας περισσότερους από 160 εκατ. συνδρομητές στο κόσμο. Η κεφαλαιοποίησή της βρίσκεται στα 221,2 δισ. δολ και έχει απωλέσει ένα -7,37% από τις αρχές του έτους. Τεχνικά η μετοχή κινείται από τον Ιούλιο μέσα σε ένα πλάγιο πλαίσιο λαμβάνοντας τιμές ανάμεσα στα 574 και στα 458 δολ. με τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών να έχει πραγματοποιηθεί πέριξ των 500 με 495 δολ. Το διάγραμμα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ο παράδεισος των swing επενδυτών.


Και τέλος της GOOGLE (GOOG), όπου δε χρειάζεται καν διαπιστευτήρια, μιας που όλοι την ξέρουν. Η κεφαλαιοποίησή της εντοπίζεται στα 1,17 τρισ. δολ. Διαγραμματικά η μετοχή παίρνει τιμές από τις αρχές του Νοέμβρη μέσα στο εύρος  τιμών των 1847 με 1699 δολ. Οποιαδήποτε επιτυχημένη ανοδική ή καθοδική απόδραση θα δώσει ισχυρή κίνηση. Για τους μεν Bears προς το επίπεδο στήριξης των 1587 δολ και για δε τους Bulls προς το ψυχολογικό όριο των 2000 δολ.


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ από την ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

  • του Σ/Κ 16&17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021