ΙΕΑ: Η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο δεν αναμένεται να ενισχυθεί από την κυκλοφορία ενός εμβολίου

Η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο δεν αναμένεται να δεχτεί σημαντική ώθηση από την κυκλοφορία των εμβολίων κατά της Covid-19 έως ότου να έχουμε διανύσει ένα μεγάλο μέρος του 2021, όπως τόνισε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

«Είναι πολύ νωρίς να γνωρίζουμε πώς και πότε τα εμβόλια θα επιτρέψουν την επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς ζωής. Προς το παρόν, οι προβλέψεις μας δεν αναμένουν σημαντικό αντίκτυπο στο πρώτο εξάμηνο του 2021» επισημαίνει ο IEA στη μηνιαία έκθεσή του.

«Οι ασθενείς προοπτικές για τη ζήτηση και η αυξανόμενη παραγωγή σε κάποιες χώρες… υποδηλώνουν ότι τα σημερινά θεμελιώδη στοιχεία είναι πολύ αδύναμα για να προσφέρουν ισχυρή στήριξη στις τιμές» τονίζεται χαρακτηριστικά.

Σημειώνοντας ότι οι χώρες του ΟΟΣΑ μείωσαν με μέτριο ρυθμό τα αποθέματά τους σε αργό για δύο συνεχείς μήνες έως τον Σεπτέμβριο, ο IEA ανέφερε ότι τα επίπεδα αποθήκευσης δεν απέχουν πολύ από τα υψηλά επίπεδα του Μαΐου στην κορύφωση της πανδημίας.

Ο Οργανισμός επικαλέστηκε την έξαρση των κρουσμάτων Covid-19 στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ και τα νέα μέτρα lockdown για το ότι αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2020 κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα συγκριτικά με την προηγούμενη εκτίμησή του.