ΙΑΤΑ: Απώλειες 157 δισ. δολαρίων για τις αεροπορικές τη διετία ’20-’21

Επί τα χείρω αναθεώρησε τις προβλέψεις της η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) όσον αφορά τις απώλειες που θα έχουν φέτος και του χρόνου οι αεροπορικές εταιρείες. Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις, οι αεροπορικές οδεύουν προς συνολικές απώλειες 157 δισ. δολαρίων φέτος και την επόμενη χρονιά εξαιτίας ενός δεύτερου κύματος εξάπλωσης του κορωνοϊού και των περιοριστικών μέτρων που επηρεάζουν βασικές αγορές.

Η IATA, που τον Ιούνιο είχε προβλέψει 100 δισ. δολάρια σε απώλειες για μια περίοδο δύο ετών, ανέφερε ότι τώρα προβλέπει μόνο για φέτος έλλειμμα 118,5 δισ. δολαρίων και 38,7 δισεκ. δολαρίων επιπλέον για το 2021. Η απαισιόδοξη πρόβλεψη υπογραμμίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος παρά τις θετικές ειδήσεις για την ανάπτυξη των εμβολίων κατά της COVID-19.

«Ο θετικός αντίκτυπος που θα έχει στην οικονομία και στην κίνηση στις αερομεταφορές δεν θα επέλθει μαζικά πριν από τα μέσα του 2021» δήλωσε στο Reuters ο γενικός διευθυντής της IATA Αλεξάντρ ντε Ζουνιάκ.

Οι αριθμοί των επιβατών αναμένεται να μειωθούν στο 1,8 δισ. φέτος από τα 4,5 δισ. το 2019, όπως εκτιμά η IATA, και θα ανακάμψουν μόνο μερικώς στα 2,8 δισ. την επόμενη χρονιά. Τα έσοδα από επιβάτες για το 2020 αναμένεται να είναι μειωμένα κατά 69%, στα 191 δισ. δολάρια.

Οι εκτιμήσεις προβλέπουν το εκ νέου άνοιγμα κάποιων συνόρων έως τα μέσα της επόμενης χρονιάς χάρη στον συνδυασμό των τεστ για COVID-19 και της ανάπτυξης εμβολίων. Η IATA επανέλαβε το αίτημά της προς κυβερνήσεις προκειμένου να αντικατασταθεί το καθεστώς της καραντίνας με εκτεταμένα προγράμματα διενέργειας τεστ.

«Βλέπουμε χώρες σταδιακά να μας ακούν» δήλωσε ο Ντε Ζουνιάκ, επικαλούμενος τις πρωτοβουλίες για τεστ που είναι ήδη σε εξελίξη σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Βρετανία, ΗΠΑ και Σιγκαπούρη.

«Ενώ κάποιες κυβερνήσεις και αεροπορικές εταιρίες, όπως η αυστραλιανή Qantas, λένε ότι πιθανόν να απαιτηθεί ο εμβολιασμός των επιβατών για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, η προσέγγιση αυτή δεν αναμένεται να αποδώσει παντού» δήλωσε ο ντε Ζουνιάκ. «Θα αποτρέψει τον κόσμο που αρνείται (το εμβόλιο) από το να ταξιδέψει», δήλωσε ο επικεφαλής της IATA. «Η συστηματική διενέργεια τεστ είναι ακόμα πιο κρίσιμη για το άνοιγμα των συνόρων παρά το εμβόλιο» κατέληξε.