Ιαπωνία: Θα απαγορεύσει «επί της αρχής» τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου

Θα απαγορεύσει «επί της αρχής» η Ιαπωνία τις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου, στο πλαίσιο εκστρατείας της ομάδας χωρών G7, σε αντίποινα για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα μετά τη χθεσινή διαδικτυακή διάσκεψη με τους ηγέτες του G7.

Οι χώρες-μέλη της ομάδας δεσμεύτηκαν να απαγορεύσουν σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, σηματοδοτώντας την τελευταία προσπάθεια της Δύσης να πιέσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία και τις θανατηφόρες συνέπειες που αυτή προκάλεσε.

«Για μια χώρα που εξαρτάται σοβαρά από τις εισαγωγές ενέργειας, είναι μία πολύ δύσκολη απόφαση. Αλλά, ο συντονισμός του G7 είναι πιο σημαντικός σε μια περίοδο σαν και αυτή που διανύουμε» δήλωσε ο Κισίντα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ιαπωνικής κυβέρνησης που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Ο Κισίντα εξέφρασε ευθέως την κριτική του στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία. Η Ιαπωνία ενήργησε γρήγορα, ακολουθώντας τις χώρες του G7 στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου και του παγώματος των περιουσιακών στοιχείων Ρώσων ολιγαρχών.

Ωστόσο, έως τώρα το Τόκιο ήταν λιγότερο απαιτητικό για μια πλήρη απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, με δεδομένο ότι η φτωχή σε φυσικούς ενεργειακούς πόρους Ιαπωνία εξαρτάται από τις εισαγωγές ενέργειας, προκειμένου να διατηρήσει σταθερή την ενεργειακή ισορροπία της. Η ανάγκη αυτή είναι μεγαλύτερη μετά την απενεργοποίηση του μεγαλύτερου αριθμού των πυρηνικών της αντιδραστήρων, που ακολούθησε την πυρηνική κρίση το 2011 στη Φουκουσίμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος προμηθευτής της Ιαπωνίας σε αργό πετρέλαιο και υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι ηγέτες του G7 ανέφεραν: «Δεσμευόμαστε να καταργήσουμε σταδιακά την εξάρτησή μας από τη ρωσική ενέργεια, συμπεριλαμβανομένης της σταδιακής μείωσης ή της απαγόρευσης των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου. Θα διασφαλίσουμε ότι θα το κάνουμε αυτό, με συντονισμένο τρόπο και στον κατάλληλο χρόνο».

H ιδέα της σταδιακής κατάργησης του ρωσικού πετρελαίου θα δώσει στην Ιαπωνία το περιθώριο μείωσης σταδιακής μείωσης των εισαγωγών, καθώς αναζητεί εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Η ιαπωνική κυβέρνηση, αλλά και εταιρείες, έχουν πακέτα μετοχών σε υποδομές πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων δύο μονάδων στη νήσο Σαχαλίνι, από τα οποία οι συνεργάτες των Ιαπώνων Exxon Mobil Corp και Shell PLC ανακοίνωσαν ότι θα αποχωρήσουν.