Ιαπωνία: Νέοι περιορισμοί για την πανδημία περίπου 100 ημέρες πριν από τους Ολυμπιακούς

Οι ιαπωνικές Αρχές ετοιμάζονται να ενισχύσουν τα μέτρα κατά του νέου κορωνοϊού στο Τόκιο, λιγότερο από τρεις εβδομάδες μετά την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που είχε επιβληθεί στην ιαπωνική πρωτεύουσα και λίγο περισσότερο από 100 ημέρες από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο, που ήταν προγραμματισμένοι για το 2020 αλλά μετατέθηκαν για τη φετινή χρονιά λόγω της πανδημίας, αναμένεται να αρχίσουν στις 23 Ιουλίου στην ιαπωνική πρωτεύουσα, όπου τα κρούσματα έχουν μειωθεί χάρη στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είχε επιβληθεί, αλλά άρχισαν ξανά να αυξάνονται μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων στις 21 Μαρτίου.

Τα νέα μέτρα, τα οποία είναι πολύ λιγότερο σκληρά από τα αυστηρά λοκντάουν που επιβάλλονται σε άλλες χώρες, προβλέπουν το κλείσιμο των εστιατορίων και των μπαρ στις 20.00, ενώ πρόστιμα θα μπορούν να επιβληθούν σε όσες επιχειρήσεις δεν συμμορφώνονται.

Η πόλη της Οσάκα, στο δυτικό τμήμα της χώρας, έχει ήδη επιβάλει ειδικά μέτρα έπειτα από μια αναζωπύρωση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, γεγονός το οποίο προκάλεσε την ακύρωση εκδηλώσεων για την Ολυμπιακή Φλόγα.

Από τη Δευτέρα και έως τις 11 Μαΐου μεγάλο μέρος της ιαπωνικής πρωτεύουσας θα υπόκειται ως εκ τούτου στα νέα μέτρα, τα οποία είναι στο σύνολό τους παρόμοια με αυτά της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που είχε επιβληθεί προηγουμένως, αλλά επιτρέπουν να μπαίνουν πιο εύκολα στο στόχαστρο εστίες του ιού, σύμφωνα με τις Αρχές.

«Για τη διαχείριση της κρίσης ζήτησα να εφαρμοστούν στο Τόκιο ειδικά μέτρα» δήλωσε η κυβερνήτης της πόλης Γιούρικο Κόικε σε δημοσιογράφους χθες το βράδυ: «Επείγει να λάβουμε πιο πολλά και πιο ισχυρά μέτρα, όπως η μείωση της μετακίνησης ανθρώπων μεταξύ των μεγάλων πόλεων, διότι διαφορετικά θα δούμε αναγκαστικά μια κατάσταση στην οποία οι λοιμώξεις θα επεκταθούν και θα γίνουν πιο σοβαρές».

Το Κιότο στη δυτική Ιαπωνία και πολλές ζώνες του νομού της Οκινάουα, στο νότιο τμήμα της χώρας, θα υιοθετήσουν επίσης νέα μέτρα ως τις 5 Μαΐου, συμπεριλαμβανομένων των διακοπών της «Χρυσής Εβδομάδας», κατά την οποία κατακλύζονται συνήθως από επισκέπτες.

Η Ιαπωνία έχει καταφέρει να αναχαιτίσει σε σχετικά μεγάλο βαθμό την πανδημία της Covid-19 σε σχέση με άλλες χώρες, έχοντας καταγράψει περίπου 9.300 θανάτους από τις αρχές του Ιανουαρίου του 2020.

Ωστόσο τα αστικά κέντρα αντιμετωπίζουν μια αναζωπύρωση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού και οι επαγγελματίες του τομέα της υγείας επισημαίνουν μια αυξανόμενη πίεση στις υποδομές τους και το προσωπικό τους. Γιατροί έχουν επίσης επισημάνει την ταχεία εξάπλωση παραλλαγμένων στελεχών.

Ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 προχωράει με αργούς ρυθμούς στην Ιαπωνία, η οποία έχει εγκρίνει μέχρι στιγμής το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech. Μόνον το υγειονομικό προσωπικό έχει λάβει δόσεις του εμβολίου και ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων αναμένεται να αρχίσει την ερχόμενη εβδομάδα. Καμία ημερομηνία δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού.