Ιαπωνία: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον ύποπτο για τη δολοφονία του Σίνζο Άμπε

Κατηγορίες απείγγειλαν σήμερα εισαγγελείς στην Ιαπωνία στον ύποπτο για το φόνο του πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε τον περασμένο Ιούλιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ύποπτος κρίθηκε ικανός να δικαστεί, αφού εξετάστηκε από ψυχιάτρους.

Ο 42χρονος Τετσούγια Γιαμαγκάμι συνελήφθη αμέσως μετά τον φόνο στη Νάρα της δυτικής Ιαπωνίας, όπου ο πρώην πρωθυπουργός δολοφονήθηκε την ώρα που εκφωνούσε λόγο στη διάρκεια υπαίθριας προεκλογικής συγκέντρωσης.

«Απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος του σήμερα για φόνο και παραβίαση του νόμου για τον έλεγχο των όπλων» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του δικαστηρίου της Νάρα, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες της εφημερίδας «Γιομιούρι» και του πρακτορείου ειδήσεων Kyodo.

Εφόσον κριθεί ένοχος, ο Γιαμαγκάμι κινδυνεύει ακόμη με την επιβολή θανατικής ποινής. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ιαπωνικά τηλεοπτικά δίκτυα είχαν μεταδώσει εικόνες από τη μεταφορά του προς αστυνομικό τμήμα της Νάρα από κέντρο κράτησης στη γειτονική Οσάκα, όπου κατά τους πέντε τελευταίους μήνες εξετάστηκε η ψυχική υγεία του. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η ψυχιατρική εξέτασή του αφορούσε τις σχέσεις του με τη μητέρα του και το οικογενειακό περιβάλλον του.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σίνζο Άμπε, πρωθυπουργός της Ιαπωνίας το 2006-2007 και 2012-2020, στοχοποιήθηκε από τον Γιαμαγκάμι για τις σχέσεις που φέρεται ότι είχε με την αίρεση Μουν, που είναι γνωστή και ως Εκκλησία της Ενοποίησης. Ο ύποπτος ήθελε να εκδικηθεί την οργάνωση αυτή, στην οποία η μητέρα του είχε κάνει κατά το παρελθόν πολύ μεγάλες δωρεές, οδηγώντας στην καταστροφή την οικογένειά τους.

Ο φόνος του Άμπε προκάλεσε σειρά αποκαλύψεων για τις σχέσεις αυτής της θρησκευτικής οργάνωσης με πολυάριθμους αιρετούς αξιωματούχους της Ιαπωνίας και συνέβαλε στην πτώση από το περασμένο καλοκαίρι της δημοτικότητας της κυβέρνησης του Φουμίο Κισίντα, προέδρου του συντηρητικού Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, όπως και ο Άμπε πριν απ’ αυτόν.