Ιαπωνία: Αναστολή χρήσης 1,63 εκατ. δόσεων του εμβολίου της Moderna λόγω επιμόλυνσης

Aνέστειλε σήμερα τη χρήση 1,63 εκατ. δόσεων εμβολίων της Moderna κατά της Covid-19 η Ιαπωνία, ωστόσο έχει περάσει περισσότερο από μια εβδομάδα από τις αναφορές που έλαβε η τοπική εταιρεία διανομής των εμβολίων για προσμείξεις σε κάποια φιαλίδια.

Η Ιαπωνία και η Moderna υπογράμμισαν ότι δεν εντοπίστηκαν ζητήματα ασφάλειας ή αποτελεσματικότητας και ότι η αναστολή αυτή γίνεται μόνο για προληπτικούς λόγους. Ωστόσο η κίνηση αυτή ώθησε διάφορες ιαπωνικές εταιρείες να ακυρώσουν τους εμβολιασμούς εργαζομένων τους που προγραμματίζονταν για σήμερα.

«Η Moderna επιβεβαιώνει ότι ενημερώθηκε για περιπτώσεις στις οποίες εντοπίστηκαν σωματίδια σε φιαλίδια του εμβολίου της κατά της Covid-19» αναφέρει η Moderna σε ανακοίνωσή της και προσθέτει: «Η εταιρεία ερευνά τις αναφορές και διατηρεί τη δέσμευσή της για ταχεία συνεργασία με τον εταίρο της, την Takeda, και τους ρυθμιστικούς φορείς για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος».

Αξιωματούχος του ιαπωνικού υπουργείου Υγείας δήλωσε ότι η Takeda ενημερώθηκε πρώτη φορά για τις δόσεις με προσμείξεις στις 16 Αυγούστου και ανέφερε χθες το ζήτημα στην κυβέρνηση. Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στο ότι η Takeda χρειαζόταν χρόνο για να συγκεντρώσει πληροφορίες για το ποια φιαλίδια αφορά το ζήτημα αυτό και πού μέσα στην χώρα βρίσκονταν αυτά, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Η Moderna διευκρίνισε ότι αυτή η μόλυνση μπορεί να οφείλεται σε κατασκευαστικό ζήτημα σε κάποια από τις γραμμές παραγωγής στο συμβαλλόμενο εργοστάσιο παρασκευής στην Ισπανία.

Αυτή η αναστολή αποτελεί νέα αναποδιά για την εταιρεία, οι εταίροι της οποίας αντιμετώπισαν καθυστερήσεις στην παραγωγή τον περασμένο μήνα, που προκάλεσαν διαταραχές στον εφοδιασμό χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Κορέας. Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί αν το ζήτημα αυτό είχε αντίκτυπο στον εφοδιασμό άλλων χωρών.

Το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο διαχειρίζεται κέντρο μαζικού εμβολιασμού στην Οσάκα, ανακοίνωσε ότι δόσεις από την εν λόγω παρτίδα, η οποία περιλαμβάνει συνολικά 565.400, χρησιμοποιήθηκαν στον νομό αυτό μεταξύ της 6ης και της 20ής Αυγούστου, αλλά δεν διευκρίνισε πόσοι άνθρωποι επηρεάστηκαν.

Η Moderna σημείωσε ότι για λόγους μέγιστης προφύλαξης παρακράτησε την εν λόγω παρτίδα και άλλες δύο παρακείμενες, ενώ η Takeda ανακοίνωσε ότι διενήργησε επείγουσα εξέταση μετά τον εντοπισμό σωματιδίων σε παρτίδα φιαλιδίων του εμβολίου σε κέντρο εμβολιασμού στην Ιαπωνία.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα δήλωσε σήμερα ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας δεν θα επηρεαστεί πολύ από το ζήτημα αυτό. Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του, περίπου το 60% του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί πλήρως ως το τέλος του Σεπτεμβρίου και ότι η χώρα έχει αρκετά εμβόλια για να παράσχει ενισχυτικές δόσεις, αν ληφθεί τέτοια απόφαση.

Ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου Κατσουνόμπου Κάτο σημείωσε ότι δεν αναφέρθηκε καμία περίπτωση πρόκλησης ζητημάτων υγείας σε σχέση με τις μολυσμένες δόσεις που χορηγήθηκαν.

Η Japan Airlines ανακοίνωσε παράλληλα ότι ακύρωσε κάποιους εμβολιασμούς εργαζομένων της σήμερα, καθώς είχε λάβει εμβόλια της Moderna με σωματίδια.

Ο ανταγωνιστικός της αερομεταφορέας, o ANA, ανακοίνωσε ότι περίπου 4.700 δόσεις του παρακρατηθέντος εμβολίου της Moderna χρησιμοποιήθηκαν και ότι θα σταματήσει όλους τους εμβολιασμούς που προγραμματίζονταν για σήμερα.

Η Ιαπωνία αντιμετωπίζει το χειρότερο κύμα κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού από τότε που ξέσπασε η πανδημία, λόγω του παραλλαγμένου στελέχους του Δέλτα, με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων που εντοπίζονται σε ημερήσια βάση να ξεπερνάει τα 25.000 για πρώτη φορά αυτόν τον μήνα. Η Ιαπωνία έχει εμβολιάσει το 54% του πληθυσμού της με τουλάχιστον μία δόση και πλήρως το 43%, σύμφωνα με σύστημα του Reuters ιχνηλάτησης των εμβολιασμών.

Από την πλευρά της, η ισπανική φαρμακοβιομηχανία Rovi ανακοίνωσε σήμερα ότι ερευνάται η πιθανή μόλυνση κάποιων δόσεων του εμβολίου της Moderna, στην παραγωγή του οποίου συμμετέχει, και επισήμανε ότι η μόλυνση αυτή δείχνει να περιορίζεται σε ορισμένες παρτίδες για την Ιαπωνία. Εκπρόσωπος της εταιρείας, η οποία χειρίζεται το τελικό στάδιο γεμίσματος και τελειώματος των φιαλιδίων του εμβολίου της Moderna για πελάτες εκτός των ΗΠΑ, διευκρίνισε ότι δεν σταμάτησε η παραγωγή στα εργοστάσιά της.