Η υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων στο υπουργείο του Χρυσοχοΐδη & Πώς έγινε υπουργός ο Μηταράκης

Η υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων στο υπουργείο του Χρυσοχοΐδη

Πάμε τώρα στην ίδρυση του νέου αυτού υπουργείου υπό τον Νότη Μηταράκη και τους λόγους που ώθησαν τον Πρωθυπουργό να το ιδρύσει (και πάλι). Πρώτα απ’ όλα θέλω να επισημάνω ότι το προηγούμενο σχήμα, δηλαδή η ένταξη του μεταναστευτικού  προβλήματος στις αρμοδιότητες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (υπό τον Μ. Χρυσοχοΐδη), αποδείχθηκε δυσλειτουργικό. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μπορεί να ονομάστηκε «επιτελικό» λόγω των πολλαπλών αρμοδιοτήτων που απέκτησε, πλην όμως αποδείχθηκε δυσκίνητο. Σε αυτό το σχήμα είχε προστεθεί και ο υφυπουργός Εθνικής Αμύνης που ανέλαβε θέματα ασύλου και εξεύρεσης κλειστών κέντρων φιλοξενίας. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι δεν μπορούσε να υπάρξει η ευελιξία που ήταν απαραίτητη στη λήψη αποφάσεων και στην αποτροπή δυσάρεστων καταστάσεων. Ηρθαν και τα τραγικά γεγονότα της Χίου και ο απαράδεκτος προπηλακισμός του Νότη Μηταράκη, μέσα στην εκλογική του περιφέρεια, με αποτέλεσμα να προκύψει η ανάγκη της ίδρυσης αυτού του υπουργείου.

***

Ετσι, υπό το βάρος των μεταναστευτικών ροών και των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών, η κυβέρνηση αναδιαμόρφωσε τη δομή της και επανέφερε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου που είχε καταργήσει. Αλλά γιατί αναλαμβάνει ο Νότης Μηταράκης, ο οποίος, να σημειώσω, προέρχεται από τη Χίο, μια περιφέρεια που βιώνει όλες τις μορφές του Μεταναστευτικού;

***

Πώς έγινε υπουργός ο Μηταράκης

Δεν είναι μόνον ότι ο κ. Μηταράκης έπεσε θύμα προπηλακισμών, αλλά όπως αναφέρεται στην κυβερνητική ανακοίνωση ο μέχρι πρότινος υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης ολοκλήρωσε έναν κύκλο προετοιμασίας του νέου ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου, το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες. Για την ιστoρία, αναφέρω ότι η συνεργασία του υπουργού Γιάννη Βρούτση με τον υφυπουργό του Νότη Μηταράκη ήταν προβληματική. Μάλιστα υπήρχαν πληροφορίες ότι οι δύο κατά διαστήματα δεν αντάλλασσαν ούτε καλημέρα μεταξύ τους. Ετσι τις αρμοδιότητες του κ. Μηταράκη στο υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης τις πήρε ο κ. Βρούτσης, χωρίς να υπάρξει ανάγκη να προστεθεί άλλος ένας υφυπουργός στο ήδη μεγάλο κυβερνητικό σχήμα.

***

O BHΜAτοδότης