Η βρετανική MI5 ανησυχεί ότι το Ισλαμικό Κράτος θα εξαπολύσει «τσουνάμι» τρομοκρατίας στην Ευρώπη

Η βρετανική MI5 ερευνά σχέδια της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) να εξαπολύσει νέο φονικό κύμα επιθέσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ευρώπη.


Για τις επιθέσεις αυτές, όπως γράφει η Daily Mail, το Ισλαμικό Κράτος θα χρησιμοποιήσει τους «Πυρήνες Κροκόδειλων» με μέλη του που κινούνται στην αφάνεια.


Αυτό προκύπτει από πληροφορίες που αναφέρουν ότι ένας από τους επικεφαλής του μακελειού στη Σρι Λάνκα, την Κυριακή του Πάσχα των Δυτικών, είχε μέντορες τους διαβόητους Βρετανούς τζιχαντιστές της Συρίας, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Τζιχάντι Τζον.

Ο λόγος για τον Άμπντουλ Λαθίφ Τζαμέελ Μοχάμεντ, 36 ετών, έναν από τους εγκεφάλους των επιθέσεων στη Σρι Λάνκα, που ανατινάχτηκε στο ξενοδοχείο «Tropical Inn». Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος λέγεται ότι ανέθεσε σε τοπικούς πυρήνες να συνεχίσουν το φονικό της έργο μετά τη στρατιωτική της ήττα στη Συρία και το Ιράκ.

Ο Τσάρλι Γουίντερ, του Διεθνούς Κέντρου Μελέτης Ριζοσπαστικοποίησης στο «Κινγκ Κόλετζ», λέει: «Τώρα που το Ισλαμικό Κράτος ηττήθηκε στη Συρία και στο Ιράκ, θα γίνει περισσότερο βίαιο στο εξωτερικό».

Ο 36χρονος λέγεται ότι ριζοσπαστικοποιήθηκε στη Μελβούρνη όπου είχε πάει για σπουδές. Εκεί δημιούργησε σχέσεις με τοπικούς τζιχαντιστές που αργότερα θα πήγαιναν στη Συρία να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος. Επέστρεψε στη Σρι Λάνκα από τη Μελβούρνη και στη συνέχεια ταξίδεψε στη Συρία το 2014 για να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος.

Στη Συρία θεωρείται ότι έγινε μέλος σε ένα πυρήνα δυτικών τζιχαντιστών που αποκαλούνταν «Η Λεγεώνα». Στην ίδια ομάδα ανήκε και ο Μοχάμεντ Εμουάζι, που έγινε παγκοσμίως γνωστός με το παρατσούκλι «Τζιχάντι Τζον».

Η βρετανική MI5 ερευνά εάν ο Άμπντουλ Λαθίφ Τζαμέελ Μοχάμεντ γνώρισε τον τζιχαντισμό ενώ σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο του Κίνγκστον τα έτη 2006-07. Σε ηλικία 23 ετών έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο για σπουδές την 1η Ιανουαρίου 2006 και επέστρεψε στη Σρι Λάνκα το 2007. Επισκέφθηκε ακόμα μια φορά τη Βρετανία το 2008.

Η αδελφή του, Σαμσούλ Χιντάγια, βεβαιώνει ότι γύρισε αλλαγμένος μετά τις σπουδές του στη Μελβούρνη. «Ο αδελφός μου έγινε βαθιά, βαθιά θρήσκος, ενώ ήταν στην Αυστραλία», είπε. «Ήταν φυσιολογικός όταν πήγε για σπουδές στη Βρετανία και φυσιολογικός όταν επέστρεψε. »Αλλά όταν έκανε το μεταπτυχιακό του στην Αυστραλία, γύρισε στη Σρι Λάνκα ένας άλλος άνθρωπος. »Είχε μακριά γενειάδα και είχε χάσει το χιούμορ του».