Η τύχη της Τουρκίας βρίσκεται στα χέρια του Τραμπ… τι θα πράξει άραγε;

Με ισχυρό και σκληρό τρόπο αντέδρασε η Ουάσιγκτον, για τη δοκιμή του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 από την κατοχική δύναμη Τουρκία.

  • Και η αμερικανική κυβέρνηση και το Κογκρέσο, που έδειξαν ότι δεν έπεσαν από τα σύννεφα μετά τα σχετικά δημοσιεύματα ξένων μέσων ενημέρωσης, προειδοποίησα την τουρκική κυβέρνηση για τις συνέπειες.

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ΠΗΓΗ: Hellas Journal

Θα χρησιμοποιούσα τη λέξη κατακραυγή εναντίον της Άγκυρας για να περιγράψω τις αντιδράσεις, αν οι ανακοινώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου, ήταν λίγο πιο προχωρημένες. Διότι αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι ότι ενώ ομιλούν για σοβαρές συνέπειες δεν κάνουν αναφορά στις κυρώσεις στη βάση του γνωστού νόμου CAATSA, όπως τις προηγούμενες φορές.

Πρόκειται για το νόμο που τιμωρεί τους εχθρούς της Αμερικής και ειδικά όσους αγοράζουν ρωσικό στρατιωτικό και άλλο πολεμικό υλικό. Και αυτή η μη αναφορά μας προβληματίζει ιδιαίτερα.

Όμως, οι βουλευτές και οι γερουσιαστές, και των δύο κομμάτων -και οι Ρεπουμπλικάνοι, όχι μόνο οι Δημοκρατικοί- απαιτούν κυρώσεις, στη βάση του νόμου CAATSA. Ούτε στο Πεντάγωνο έκρυψαν τα λόγια τους και εάν η προειδοποίηση ομιλούσε με σαφήνεια για κυρώσεις, η ανακοίνωση θα ήταν εξαιρετική:

“Εάν είναι ακριβείς (οι αναφορές)”, αναφέρει ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, “το υπουργείο Άμυνας καταδικάζει έντονα τη δοκιμή αυτή” (της Τουρκίας). Και σημειώνει τα εξής:

 

 

“Ήμασταν ξεκάθαροι: ένα σύστημα των S-400 σε λειτουργία δεν είναι σύμφωνο με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως συμμάχου των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Αντιτασσόμαστε στην αγορά του συστήματος από την Τουρκία και ανησυχούμε βαθιά με τις αναφορές ότι η Τουρκία το θέτει σε λειτουργία. Δεν πρέπει να ενεργοποιηθεί. Κάτι τέτοιο κινδυνεύει να έχει σοβαρές συνέπειες για τη σχέση ασφαλείας μας (με την Τουρκία)”.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου: “Σε ότι αφορά τη σχέση μας με την Τουρκία, έχει ήδη ανασταλεί το πρόγραμμα των F-35 και οι S-400 εξακολουθούν να αποτελούν εμπόδιο στην πρόοδο της διμερούς μας σχέσης.” ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ