Η τοξικότητα της ELFE κινδυνεύει να επιμολύνει τη διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ

Κινητικότητα και για την υπόθεση Πετσίτη

Κινητικότητα αρχίζει και πάλι, όπως εγκύρως με πληροφορούν, να σημειώνεται στην υπόθεση των χρεών της λιπασματοβιομηχανίας ELFE, συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, προς τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου.

  • Τα εν λόγω χρέη ξεπερνούν τα 130 εκατ. ευρώ και διαρκώς διογκώνονται, καθώς αμφιλεγόμενες δικαστικές υποθέσεις κρατούν ακόμα και σήμερα ανοιχτές τις στρόφιγγες του αερίου για την «αμαρτωλή» ELFE και της επιτρέπουν να κάνει «παζάρια» με το Δημόσιο για το πότε και πώς θα πληρώσει τα «φέσια».

Πληροφορούμαι μάλιστα πως εν όψει της διαδικασίας αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, η ηγεσία της επιχείρησης βγήκε στην αντεπίθεση και ήδη χρησιμοποιεί όλο το διαθέσιμο νομικό οπλοστάσιο προκειμένου να διαφυλάξει τα συμφέροντα της εταιρείας.

  • Αφενός ανέθεσε σε ομάδα νομικών να εφεσιβάλουν τη δικαστική απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας, η οποία μείωνε κατά περίπου 60 εκατ. ευρώ τις οφειλές της ELFE προς τη ΔΕΠΑ με το μοναδικό στα χρονικά σκεπτικό ότι ο τρόπος υπολογισμού των τιμών του φυσικού αερίου είναι καταχρηστικός, διότι η τιμή του συνδέεται με τις διεθνείς τιμές πετρελαίου (!).

Αφετέρου ανέθεσε στο Νομικό Τμήμα της επιχείρησης να καταθέσει έγκληση προς τις εισαγγελικές αρχές, ώστε να συνεχιστούν οι ποινικές διώξεις που έχουν ασκηθεί σε βάρος της διοίκησης της ELFE για τα «φέσια» στη ΔΕΠΑ. Αυτή η έγκληση θα διατηρήσει και παγωμένα τα περιουσιακά στοιχεία της ELFE που έχει δεσμεύσει η Αρχή για το Ξέπλυμα.

  • Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση της επιχείρησης έπραξε τα αυτονόητα, καθώς η τοξικότητα της ELFE κινδυνεύει να επιμολύνει τη διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ. Για να το πω πιο απλά, κανένας επενδυτής δεν θέλει να αποκτήσει τη ΔΕΠΑ με «πακέτο» τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Τέλος, να σας υπενθυμίσω πως μέρος της συγκεκριμένης εισαγγελικής έρευνας είναι και ο «κολλητός» φίλος του Νίκου Παππά, ο Μανώλης Πετσίτης (νομίζετε πως τον ξέχασα;), ο οποίος είχε βρεθεί να μισθοδοτείται πλουσιοπάροχα από την ELFE, σε μια εποχή που ο Λαυρεντιάδης παζάρευε με τον ΣΥΡΙΖΑ τα χρέη του προς την Επιχείρηση Αερίου.

Ο ΒΗΜΑτοδότης