Λουκάς Β. Παπαιωάννου: Η τάση είναι φίλη ή Πούλα και μετάνιωνε;

Παρά την προσπάθεια ωραιοποίησης που γίνεται,  οι εγγενείς αδυναμίες που ταλαιπωρούν την Ελληνική οικονομία παραμένουν.

 • Η τάση είναι φίλη ή Πούλα & μετάνιωνε;

Η πρόσφατη ανοδική κίνηση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο οφείλεται κυρίως στην αποφυγή (προς το παρόν) νέων αυξήσεων κεφαλαίου στις πολύπαθες Ελληνικές Τράπεζες. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν ολοκληρώθηκε η πτωτική κίνηση των προηγουμένων εβδομάδων  ή είναι  μια καλή τεχνική αντίδραση ;

 • Παρά την προσπάθεια ωραιοποίησης που γίνεται,  οι εγγενείς αδυναμίες που ταλαιπωρούν την Ελληνική οικονομία παραμένουν.
 • Τα μικτά μακροοικονομικά στοιχεία αλλά και οι διάφορες αναλύσεις – προβλέψεις από διάφορους Οίκους Αξιολόγησης και το ΔΝΤ,  αν και ανοίγουν κάποιες χαραμάδες αισιοδοξίας, σε δεύτερη ανάγνωση συνεχίζουν να μας προβληματίζουν.
 • Η νέα εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων οφειλών οι οποίες πλησιάζουν πλέον τα 102 δις €, σε μία περίοδο μάλιστα που δεν υπήρχαν νέες φορολογικές υποχρεώσεις δημιουργεί σημαντικές  παρενέργειες στη Ελληνική οικονομία.

Το σημαντικότερο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους, αναβάλλεται για το τέλος Αυγούστου ( και βλέπουμε) , χωρίς ευκρινή & οριστική λύση. Οι ανησυχίες & οι επιφυλάξεις του ΔΝΤ συνεχίζουν,  όσο πλησιάζουμε προς την λήξη του υφιστάμενου προγράμματος με φήμες από πλευράς των θεσμών για παράταση του..

Νέα θέματα ανακύπτουν στον κρατικό προϋπολογισμό με δικαστικές αποφάσεις που έχουν άμεσο αντίκτυπο στο πλεόνασμα, τις φορολογικές πολιτικές και την πολυπόθητη ανάπτυξη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δικαστική απόφαση του ΣΤΕ για τον ΕΦΚΑ και τις περικοπές συντάξεων διαφόρων κατηγοριών. Η αφαίμαξη ότι ρευστού υπάρχει στο σύστημα, για την δημιουργία χρηματοδοτικού μαξιλαριού συνεχίζεται, αγνοώντας το υψηλότερο κόστος.

Ο σημαντικότερος όμως λόγος ανησυχίας μας παραμένει η συνεχιζόμενη και  εντεινόμενη  προκλητικότητα των γειτόνων εξ Ανατολών που δεν φαίνεται να εκτονώνεται. Ειδικά μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου αυξάνεται γεωμετρικά, τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση τους (σχεδόν 2 μήνες),επιβαρύνοντας το επενδυτικό κλίμα και δημιουργώντας  ανασφάλεια στην εύθραυστη Ελληνική οικονομία, αλλά κυρίως τον Τουριστικό τομέα, από τον οποίο περιμένουμε φέτος πολλά..

Η εκτόνωση της γεωπολιτικής αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και της Κορεατικής χερσονήσου  προς το παρόν δείχνει να εκτονώνεται βοηθώντας την τεχνική αντίδραση  των Διεθνών αγορών. Η ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ εκτιμούμε ότι θα μας συντηρήσει στα τρέχοντα ή λίγο υψηλότερα επίπεδα για την επόμενη εβδομάδα.

 • Ο δείκτης τραπεζών που αποτέλεσε και την ατμομηχανή της αντίδρασης, επαναπροσέγγισε τα προηγούμενα υψηλά και υπολείπεται 30 μονάδες από τις 1.000 μον.
 • Αδυναμία διακράτησης  των 935  μονάδων πάνω από μία ημέρα,   οριοθετεί κρίσιμα σημεία  στήριξης πέριξ των 920-905 μονάδων.
 • Το μερικό κλείσιμο sort θέσεων από ξένα funds επιτάχυνε την ανοδική κίνηση και μένει να δούμε αν θα μπορέσει ο δείκτης να διασπάσει πειστικά τις 1.000 μονάδες, αλλάζοντας προς το θετικότερο τις τεχνικές προοπτικές  των τραπεζών.
 • ΑΛΦΑ, ΕΤΕ & ΕΥΡΩΒ, πέρασαν ή πλησίασαν τι πρόσφατες τιμές αυξήσεων τους, διαφοροποιούμενες  αισθητά για άλλη μια φόρα από την εικόνα της ΠΕΙΡ.

Ο Γενικός Δείκτης, αδυνατώντας να διατμήσει  τις  850 μονάδες, φλερτάρει με την επαναπροσέγγιση των 835, 820 & 813  μον. Επισημαίνουμε ότι ο εκθετικός κινητός μέσος όρος 200 ημερών βρίσκεται στις 788,82 μον. ενώ ο αντίστοιχος των 25 ημερών στις 813,79 μον. Επιτυχής διάσπαση των 850 μον. ανοίγει το δρόμο για επαναπροσέγγιση των πρόσφατων υψηλών με πρώτες αντιστάσεις τις 863 & 876 μονάδες.

 • Αντίστοιχα η αποτυχία του FTSE 25 να διαπεράσει ανοδικά τις 2195 μονάδες, αυξάνει τις πιθανότητες προσέγγισης των 2142 & 2120 μονάδων.
 • Επιβεβαιωμένη ημερήσια διάσπαση των 2195 μον. δίνει στόχους εκπλήρωσης τις 220 & 2262 μονάδες.
 • Επισημαίνουμε ότι ο  εκθετικός κινητός μέσος όρος 200 ημερών βρίσκεται στις 2048 μον. ενώ ο αντίστοιχος 25 ημερών στις 2096,59 μονάδες.

Γίνεται  προσπάθεια σε μεμονωμένες μετοχές να διασπάσουν πολυετή ιστορικά υψηλά (ΜΥΤΙΛ, ΚΡΙ, ΑΡΑΙΓ, ΚΟΥΕΣΤ, ΜΠΕΛΑ, ΣΑΡ), κυρίως λόγω καλών αποτελεσμάτων ή Ειδήσεων που θα τα βοηθήσουν. Μένει να δούμε αν το φαινόμενο θα έχει συνέχεια τόσο ως προς την ενίσχυση του Momentum, όσο και στον αριθμό εισηγμένων που θα συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια.

Και οι αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων δίνουν σημάδια αναμονής, κινούμενες πλευρικά σε στενό εύρος διακύμανσης. Όσο η πρόσφατη διάσπαση κάτω από το επίπεδου του 4,10% (απόδοση) στο Ελληνικό 10-ετές συντηρείται, εκλαμβάνεται ως θετικό τεχνικό μήνυμα.

Συμπερασματικά, το θετικό  επενδυτικό κλίμα των τελευταίων ημερών έδωσε τις απαραίτητες αναπνοές κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, όμως ο προβληματισμός & η επιφύλαξη, που συνεπικουρούνται από τα πολλά ανοικτά &  σημαντικά  θέματα στην ελληνική πολιτική και οικονομική σκηνή αλλά και  η νέα Ελληνο- Τουρκική ένταση συνεχίζουν να υπάρχουν. Είμαστε σε εγρήγορση και ακολουθούμε τις προεπιλεγμένες  στρατηγικές μας, ειδικά αν αφορούν “στρατηγικές profit taking ” σε συγκεκριμένους στόχους. Η εγγραφή κερδών σε επιμέρους τεχνικούς επίπεδα ενδείκνυται όπως για η διακράτηση ποσοστού μετρητών ανάλογα με το επενδυτικό προφίλ των εμπλεκομένων.

Προσέγγιση σημαντικών αντιστάσεων σε εταιρίες με καλά θεμελιώδη μεγέθη, θα πρέπει να εξετάζονται  με αυξημένη προσοχή για σταδιακές πωλήσεις με χρήση κυλιόμενων stop loss, λαμβάνοντας υπόψη τις διαμορφούμενες συγκυρίες .… Η αναμονή μας βοηθά να κρίνουμε αν η αντίδραση που είδαμε είναι αλλαγή τάσης ή κάτι παραπάνω…

Υπενθυμίζουμε για τους νεώτερους 2 παλαιά χρηματιστηριακά ρητά που χρήζουν προσοχής ανάλογα με την  ψυχοσύνθεση τους.

«Η Τάση είναι φίλη μας» & «Πούλα & Μετάνιωνε»

ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ Msc Banking & Finance

Print Friendly, PDF & Email