Η σωτηρία της κοινής αγοράς μας συμφέρει όλους, τονίζει η Ρώμη

Σε μια προσπάθεια να αποφορτίσει το κλίμα εντός της ΕΕ ο Ιταλός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βιντσέντσο Αμέντολα, υποστήριξε ότι η Ευρώπη δεν είναι διχασμένη ανάμεσα σε Βορρά και Νότο. Σε διαδικτυακή του συνομιλία με ξένους ανταποκριτές στην Ιταλία, αναφέρθηκε με θετικά λόγια στην γαλλογερμανική πρόταση για την δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, .

«Δεν βρίσκεται σε εξέλιξη μια σύγκρουση Βορρά-Νότου, ή Ανατολής-Δύσης. Υπάρχει ένα κοινό συμφέρον: μιλάμε για το πώς να σωθεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής κοινής αγοράς», τόνισε ο Ιταλός υπουργός.

«Εαν δεν υιοθετηθούν τα κατάλληλα μέτρα, και οι 27 χώρες μέλη της Ένωσης θα αντιμετωπίσουν εμπορικά προβλήματα, αρχίζοντας από σοβαρά προβλήματα στον τομέα των εξαγωγών τους», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Αμέντολα «και η γερμανική ιθύνουσα τάξη κατάλαβε ότι αυτή είναι μια κρίση της πραγματικής οικονομίας, η οποία αφορά την προσφορά και την ζήτηση» και ότι «το κύριο ζητούμενο είναι να καταπολεμηθεί η οικονομική ύφεση».

Ο Ιταλός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων τόνισε, δε, ότι «αν η ευρωπαϊκή αγορά δεν στηριχθεί, οι αυστριακές επιχειρήσεις, για παράδειγμα -οι οποίες εξάγουν το 30% των προϊόντων τους εντός της Ε.Ε.- θα δυσκολευτούν να βρουν αγοραστές».

Σε σχέση, τέλος, με την έκβαση της όλης διαπραγμάτευσης για την υιοθέτηση του Ταμείου Ανάκαμψης, ο Bιντσέντσο Αμέντολα δήλωσε ότι «κανείς δεν πρέπει να κάνει χρήση βέτο, διότι ο στόχος είναι να μπορέσει να σωθεί η Ευρώπη».