Η Société Générale επιμένει: Στον MSCI Greece Mytilineos και Εθνική

Τις σημαντικές αλλαγές που προέβλεπε προ ημερών εξακολουθεί να υποστηρίζει η γαλλική τράπεζα Société Générale, με αύξηση του αριθμού των ελληνικών μετοχών στους δείκτες MSCI και αύξηση στη στάθμιση του εγχώριου δείκτη στις αναδυόμενες αγορές με μεγάλη πιθανότητα.

Η Société Générale επιμένει πλέον στην εκτίμηση της και αναμένει με υψηλές πιθανότητες ότι θα υπάρξουν αλλαγές, προσθήκες και διαγραφές από το δείκτη MSCI Greece, όπως αναφέρει η γαλλική τράπεζα σε σχετικό report με ημερομηνία 5 Μαΐου. Θεωρεί πλέον βέβαιη την προσθήκη της Εθνικής Τράπεζας και του Μυτιληναίου, πιθανή την προθήκη των ΕΛ.ΠΕ αλλά και πιθανή τη διαγραφή της Jumbo. Οι συναλλαγές που θα αφορούν τις αναδιαρθρώσεις των χαρτοφυλακίων εκτιμάται ότι θα προσεγγίσουν σε αξία τα 300 εκατ. δολάρια σε μία μόνο συνεδρίαση.

Η πιθανότητα είναι υψηλή και η γαλλική τράπεζα θεωρεί βέβαια την προσθήκη αναφορικά με τους τίτλους της ΕΤΕ και του Μυτιληναίου, η προσθήκη των ΕΛ.ΠΕ και η διαγραφή που αφορά τη μετοχή της Jumbo δε φέρουν πιθανότητες αλλά είναι «κοντά» (close) στα επίμαχα όρια.

Για τη Mytilineos αναφέρει ως λόγο προσθήκης στο δείκτη το Segment Increase, για την ΕΤΕ την κεφαλαιοποίηση (size) Segment Increase, με πιθανότητα mid. Για την περίπτωση της Jumbo την κεφαλαιοποίηση (size). Αυτές οι πιθανές αλλαγές βασίζονται στους υπολογισμούς της Société Générale κατά τη 6η Μαΐου.

Οι πιθανές εκροές της Jumbo ανέρχονται στα 85,56 εκατ. δολάρια, οι πιθανές εισροές για την ΕΤΕ στα 103,48 εκατ. δολάρια, για τη Μυτιληναίος 91,76 εκατ. δολάρια, τα ΕΛ.ΠΕ 22,05 εκατ. δολάρια.

Αν λάβουν χώρα όλες οι αλλαγές που προβλέπει η γαλλική τράπεζα, ο δείκτης MSCI Greece θα αυξήσει τη βαρύτητα του κατά 0,04% στις αναδυόμενες αγορές. Οι πιθανές εισροές – εκροές στις τρέχουσες συνθήκες συναλλακτικής δραστηριότητας θα έχουν ιδιαίτερα αυξημένη επίδραση αφού π.χ. οι εισροές για την ΕΤΕ αντιστοιχούν σε 7,31 ημέρες συναλλαγών βάσει των μέσων συναλλαγών, 6,79 ημέρες για τη Μυτιληναίος, 33,30 ημέρες για τα ΕΛ.ΠΕ. και 21,68 ημέρες για τον τίτλο της Jumbo.

Επισημαίνεται ότι η MSCI. θα ανακοινώσει τις όποιες αλλαγές της εξαμηνιαίας αναδιάρθρωσης των δεικτών την Πέμπτη 12 Μαΐου και οι όποιες αλλαγές θα τεθούν σε εφαρμογή στο κλείσιμο της αγοράς στις 31 Μαΐου.

Ο βασικός δείκτης της MSCI για τη χώρα περιλαμβάνει έξι τίτλους, τις ΟΤΕ (με στάθμιση 25,22%), ΟΠΑΠ (με στάθμιση 18,82%), Alpha Bank (με στάθμιση 16,75%), Eurobank Holdings (με στάθμιση 18,57%), ΔΕΗ (με στάθμιση 10,75%) και Jumbo (με στάθμιση 9,89%), βάσει των τελευταίων reports αναφοράς του ίδιου του οίκου.Τις σημαντικές αλλαγές που προέβλεπε προ ημερών εξακολουθεί να υποστηρίζει η γαλλική τράπεζα Société Générale, με αύξηση του αριθμού των ελληνικών μετοχών στους δείκτες MSCI και αύξηση στη στάθμιση του εγχώριου δείκτη στις αναδυόμενες αγορές με μεγάλη πιθανότητα.