Η Silicon Valley στοιχηματίζει πως τα crypto θα διαταράξουν την οικονομία

Το Uniswap αποτελεί ένα πρόγραμμα λογισμικού που χρησιμοποιείται για την ανταλλαγή κρυπτονομισμάτων και επιτρέπει στους χρήστες τους να ανταλλάσσουν κρυπτονομίσματα απευθείας μεταξύ τους, και μέσα σε μόλις 3 χρόνια έχει ήδη μετατρέψει εκατομμύρια δολάρια σε δισεκατομμύρια προς όφελος επιχειρηματιών που στοιχηματίζουν σε ένα νέο είδος ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων.

Μάλιστα, όπως καταγράφεται στην Financial Times το 2020 η Uniswap μοίρασε 1 δισεκατομμύριο ψηφιακά νομίσματα στους χρήστες, δίνοντας στους επενδυτές το 18% του συνόλου. Τα νομίσματα αυτά τα οποία παρέχουν στους κατόχους δικαιώματα ψήφου στο έργο αυξήθηκαν στην τιμή των 28 δολαρίων, επιβραβεύοντας τους επενδυτές με ένα μερίδιο αξίας περίπου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ωστόσο, η Uniswap δεν είναι μόνη της. Στο παρελθόν, οι εταιρείες κρυπτογράφησης που αναπτύσσονταν με ταχύ ρυθμό ήταν εκείνες που ως στόχο τους είχαν  την κατάργηση χρηματοπιστωτικών διαμεσολαβητών.  Έφεραν επίσης μια νέα γενιά επιχειρηματικών κεφαλαίων, παράγοντας αποδόσεις που είναι ο φθόνος των πιο συντηρητικών συναδέλφων τους.

Σε διάστημα δύο ετών και με τη βοήθεια της πρόσφατης έκρηξης κρυπτογράφησης, αυτό που ξεκίνησε ως περιέργεια έχει εκραγεί σε μέγεθος, εισάγοντας ένα νέο μοντέλο τεχνολογίας επενδύσεων στη διαδικασία.

Εν τω μεταξύ, η αξία του κρυπτονομίσματος που χρησιμοποιείται ως εγγύηση για δάνεια, ανταλλαγές και άλλες συναλλαγές σε εφαρμογές DeFi έχει πολλαπλασιαστεί κατά περισσότερο από 60 τον τελευταίο χρόνο, φθάνοντας στο ισοδύναμο άνω των 67.000 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως γράφει η Insider Voice

Οι χορηγοί έργων DeFi είναι πεπεισμένοι ότι, μακροπρόθεσμα, οι εφαρμογές έχουν καλές πιθανότητες να επανασυνδέσουν το χρηματοοικονομικό σύστημα.

Ωστόσο, οι παραδοσιακές εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένης της Sequoia Capital, έχουν αποφύγει σε μεγάλο βαθμό να επενδύουν άμεσα σε έργα DeFi, εν μέρει λόγω ανησυχιών για το πώς θα αντιμετωπίζονται από τις ρυθμιστικές αρχές, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν τη σκέψη τους.

Οι δικηγόροι και οι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων δήλωσαν ότι η DeFi έχει έδρα σε μια πολύ μη ρυθμιζόμενη γκρίζα περιοχή που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πίεση από τον νέο πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Gary Gensler. Ορισμένοι επενδυτές πραγματοποίησαν συγκρίσεις μεταξύ της DeFi και της έκρηξης στις αρχικές προσφορές νομισμάτων πριν από τέσσερα χρόνια, η οποία κατέρρευσε μετά από παρέμβαση των ρυθμιστικών αρχών.

«Η θεμελιώδης δομή της χρηματοοικονομικής ρύθμισης στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι μέσω των διαμεσολαβητών», δήλωσε ο Jai Massari, συνεργάτης στη δικηγορική εταιρεία Davis Polk που προτείνει τις συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα. “Εδώ, δεν έχετε αυτούς τους μεσάζοντες.”

Αντ ‘αυτού, η Sequoia και άλλες παραδοσιακές εταιρείες επιχειρηματικών επενδύσεων έχουν επενδύσει σε μεγάλο βαθμό μέσω εξειδικευμένων κεφαλαίων crypto, τα οποία συχνά έχουν πιο ευέλικτες δομές που τους επιτρέπουν να συσσωρεύουν μεγαλύτερες συμμετοχές σε ψηφιακά στοιχεία. Η Paradigm και η Polychain Capital, δύο μεγάλοι επενδυτές σε έργα DeFi, έχουν λάβει επενδύσεις από τη Sequoia.

Οι δωρεές από τα πανεπιστήμια του Χάρβαρντ και του Γέιλ υποστήριξαν επίσης το Paradigm, το οποίο ηγείται ο συνιδρυτής της Coinbase, Fred Ehrsam και ο πρώην συνεργάτης της Sequoia, Matt Huang. Μετά την αύξηση 740 εκατομμυρίων δολαρίων από το 2018, τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας είχαν αυξηθεί στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του περασμένου έτους, σύμφωνα με κανονιστικά έγγραφα.

Μεγαλύτερα κεφάλαια βρίσκονται στο δρόμο. Ο Andreessen Horowitz, ένας επενδυτής σε πολλά από τα μεγαλύτερα προγράμματα DeFi, όπως τα προγράμματα δανείων Compound και Maker, πρόσφατα προσπάθησε να συγκεντρώσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια για την επόμενη έκδοση των crypto κεφαλαίων  του, διπλασιάζοντας σχεδόν το μέγεθος της μεγαλύτερης έκδοσής του.

Δεν καλωσόρισαν όλοι όμως στο DeFi τους επιχειρηματίες καπιταλιστές, οι οποίοι συχνά έχουν προνομιακούς όρους για να επενδύσουν νωρίς. Ένα πρότζεκτ, το PoolTogether, άλλαξε τους όρους μιας προγραμματισμένης συμφωνίας μετά τις διαμαρτυρίες ορισμένων μελών της κοινότητας για την έκπτωση που θα λάβουν οι επενδυτές σε αντάλλαγμα για την παροχή γρήγορης χρηματοδότησης, σύμφωνα με τα διαδικτυακά φόρουμ του ομίλου.

Το Paradigm, το οποίο οδήγησε έναν γύρο χρηματοδότησης σπόρων ύψους 1,8 εκατομμυρίων δολαρίων στην εταιρεία πίσω από το Uniswap, ήταν ο μεγαλύτερος εξωτερικός επενδυτής όταν το έργο άρχισε να εκδίδει tokens πέρυσι, ανέφεραν δύο άτομα εξοικειωμένα με το θέμα.

Ορισμένοι επενδυτές έχουν ήδη αρχίσει να στοιχηματίζουν σε εναλλακτικούς χώρους για προγραμματιστές της DeFi. Το Ethereum, το blockchain που βασίζεται στα περισσότερα έργα, αντιμετώπισε υψηλό κόστος συναλλαγής καθώς ο όγκος αυξήθηκε, γεγονός που έχει απογοητεύσει τους εμπόρους.

Ο Kyle Samani, Διευθύνων Σύμβουλος της Multicoin Capital, δήλωσε ότι οι επενδυτές είχαν μεγάλη εμπιστοσύνη ότι η Uniswap θα γίνει ο κυρίαρχος κατασκευαστής της αγοράς και ότι το ethereum θα παραμείνει το πιο σημαντικό λογισμικό για το DeFi.

Η Solana, ένα νέο blockchain που υποστήριξε η Multicoin το 2019, ισχυρίζεται ότι έχει ταχύτερες ταχύτητες και χαμηλότερο κόστος συναλλαγής από το ethereum.

Πηγη: Financial Times