Η Σαουδική Αραβία δεν ανανεώvει την 50ετή συμφωνία πετρελαίου με τις ΗΠΑ

Το σύμφωνο του Πετροδόλαρου έληξε μετά από 50 χρόνια ισχύος. Οι ηγέτες των δύο χωρών ΗΠΑ και Σαουδ. Αραβίας δεν ανανέωσαν.

Η «υποχρέωση» του μεγάλου πετρελαιοπαραγωγού να πουλάει τον μαύρο χρυσό μόνο σε δολάρια ΗΠΑ τελείωσε. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι πλέον το πετρέλαιο μπορεί να αποτιμάται σε γιεν, γουαν, ευρώ, ακόμα και σε κρύπτο..

Έτι περεταίρω, η επανεπένδυση των εσόδων από το πλεόνασμα πετρελαίου σε αμερικανικά ομόλογα δεν είναι υποχρεωτική, ενώ παράλληλα παύει καιη στρατιωτική «προστασία» του βασιλείου της Σ.Α από τους Αμερικάνους.

Αυτή η ιστορικής σημασίας εξέλιξη (και μια από τις μοναδικές συμφωνίες τέτοιου βεληνεκούς που λύθηκε απράκτως) ενδέχεται να αποτελέσειεφαλτήριο για μια σειρά κοσμογονικών αλλαγών στο σύγχρονο χρηματοπιστωτικό σύστημα, και μάλιστα χωρίς ακόμα να μπορεί κάποιος να τις τιμολογήσει ορθά.

Και μοιραία, η συζήτηση εμπλέκει αφενός τις υπόλοιπες χώρες-παραγωγούς (Βραζιλία, Καναδάς, ακόμα και ΗΠΑ), αφετέρου τη συνεχιζόμενη μεταστροφή σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Σε μια πρώτη ανάγνωση, το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει (ήθεωρητικά θα αντιμετωπίσει) το αμερικανικό νόμισμα, λόγω σημαντικά μειωμένων ροών, καθώς και η αγορά κρατικών ομολόγων της μεγαλύτερης οικονομίας στον πλανήτη. Και ό, τι αυτό συνεπάγεται για τις οποιεσδήποτε πληθωριστικές πιέσεις.

Συν αυτώ, πιθανόν να αλλάξουν τα δεδομένα σε γεωστρατηγικό επίπεδο.

Ενδέχεται να υπάρξουν αντισταθμιστικές δυναμικές, είτε από την ίδια τη δευτερογενή αγορά (λ.χ. ενταντικοποίηση των cross ratings σε γιεν, καναδικό και αυστραλιανό δολάριο, κ.α.), είτε και από τους ιθύνοντες χάραξης νομισματικής πολιτικής, και δη την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Κείμενο: Συμεών Μαυρουδής, LLM, MSc, Mutual Fund/Portfolio Manager