Η ρωσική οικονομία πρέπει να μετασχηματιστεί για να αντέξει τις κυρώσεις, λέει η κεντρική τραπεζίτης

Δεν μπορεί να επιβιώσει επ’ αόριστον με τα χρηματοοικονομικά αποθέματά της η ρωσική οικονομία και θα πρέπει να μετασχηματιστεί με τέτοιον τρόπο ώστε να καταφέρει να διαχειριστεί τον αντίκτυπο των διεθνών κυρώσεων, όπως ανέφερε η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας Ελβίρα Ναμπιούλινα. Στην πιο σημαντική ομιλία της από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, η Ναμπιούλινα δήλωσε ότι θα χρειαστεί έως το 2024 για να επανέλθει ο πληθωρισμός στο 4%.

«Η περίοδος κατά την οποία η οικονομία μπορεί να ζήσει με αποθέματα είναι πεπερασμένη. Και ήδη το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο μπαίνουμε σε μια περίοδο διαρθρωτικής μεταρρύθμισης και αναζήτησης νέων επιχειρηματικών μοντέλων» δήλωσε χαρακτηριστικά. Οι κυρώσεις είχαν επηρεάσει κυρίως τη χρηματοπιστωτική αγορά, «αλλά τώρα θα αρχίσουν να επηρεάζουν ολοένα και πιο πολύ την οικονομία… Τα βασικά προβλήματα θα συνδέονται με τους περιορισμούς στις εισαγωγές και την επιμελητεία του εξωτερικού εμπορίου και στο μέλλον με τους περιορισμούς στις εξαγωγές» πρόσθεσε.

Παράλληλα, η Ναμπιούλινα δήλωσε ότι οι ρωσικές εταιρείες θα χρειαστεί να προσαρμοστούν. «Οι ρωσικές μεταποιητικές εταιρείες θα χρειαστεί να αναζητήσουν νέους εταίρους, επιμελητεία ή να στραφούν στην παραγωγή προϊόντων προηγούμενων γενιών» είπε η κεντρική τραπεζίτης. Οι εξαγωγείς θα χρειαστεί να αναζητήσουν νέους εταίρους και να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις σε επίπεδο επιμελητείας και όλα αυτά θα χρειαστούν χρόνο, σύμφωνα με τη Ναμπιούλινα.

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε σειρά μέτρων με στόχο την προσαρμογή της οικονομίας. Η κεντρική τράπεζα εξετάζει το να καταστήσει περισσότερο ευέλικτη την πώληση ξένου συναλλάγματος που έχουν ως έσοδα οι εξαγωγικές εταιρείες, δήλωσε η Ναμπιούλινα, και παράλληλα την έκδοση ψηφιακού ρουβλίου προκειμένου οι Ρώσοι να μπορούν να κάνουν συναλλαγές μεταξύ ψηφιακών πορτοφολιών.

Σύμφωνα με την ίδια, οι πιλοτικές λειτουργίες που σχετίζονται με το σχέδιο αυτό σχεδιάζονται για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

200.000 θέσεις εργασίας κινδυνεύουν στη Μόσχα καθώς φεύγουν από τη χώρα ξένες εταιρείες

Εν τω μεταξύ, όπως δήλωσε σήμερα ο δήμαροχς της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν, περίπου 200.000 άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν την δουλειά τους στη ρωσική πρωτεύουσα επειδή οι ξένες εταιρείες έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους ή έχουν αποφασίσει να εγκαταλείψουν τη ρωσική αγορά.

Οι Αρχές της Μόσχας είναι έτοιμες να στηρίξουν όσους μείνουν άνεργοι παρέχοντάς τους εκπαίδευση και προσωρινή κοινωνικά σημαντική εργασία, όπως έγραψε ο ίδιος στο blog του.

Click to Hide Advanced Floating Content