Η Ρωσία επιβάλλει εξτρα δασμό 15% στις εξαγωγές μετάλλων – Νέα δεδομένα στην αγορά

Νέα δεδομένα στην παγκόσμια αγορά μετάλλου δημιουργεί η απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης να επιβάλει δασμό 15% στις εξαγωγές σιδήρου, νικελίου, χαλκού και αλουμινίου από την 1η Αυγούστου και έως τα τέλη της φετινής χρονιάς.

Η Ρωσσία όπως εκτιμούν οι αναλυτές πήρε αυτή την απόφαση προκειμένου να τιθασεύσει την άνοδο των τιμών και τη διόγκωση των πληθωριστικών πιέσεων στην εγχώρια αγορά, καθώς και να προστατέψει τη δική της αμυντική και κατασκευαστική βιομηχανία.

Το νέο μέτρο αναμένεται να κοστίσει στις κραταιές ρωσικές εταιρείες του μεταλλουργικού κλάδου πάνω από 2,3 δισ. δολάρια.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Μαξίμ Ρεσετνίκοφ, εξήγησε πως η νέα φορολόγηση θα κυμανθεί τουλάχιστον στο 15%, ενώ δεν αποκλείεται σε κάθε μέταλλο να προστεθεί και ειδικό τέλος. Το μέτρο θα αφορά όλες τις εξαγωγές προϊόντων χάλυβα, νικελίου, αλουμινίου και χαλκού.

Tο Bloomberg σε ανάλυση του, εκτιμά πως το μέτρο αναπόφευκτα θα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά μετάλλων, σε ένα διάστημα αυξημένης ζήτησης και περιορισμένης προσφοράς, κυρίως σε συγκεκριμένα μέταλλα όπως το αλουμίνιο.

Ενδεικτικά η United Co. Rusal International PJSC εκτιμάται πως ελέγχει περίπου το 10% της παγκόσμιας αγοράς αλουμινίου, ενώ η MMC Norilsk Nickel PJSC παράγει περίπου το 20% του παγκόσμιου νικελίου.

Οπως είναι φυσικό, από τις εξελίξεις επωφελούνται άλλες ανταγωνιστικές εταιρείες στην Ευρώπη, όπως για παράδειγμα η Norsk Hydro και η  Mytilineos στον χώρο του αλουμινίου.

Η VTB Capital κάνει λόγο για πρωτοφανή κίνηση. Υπολογίζει ότι η Rusal και παραγωγοί σιδήρου θα χάσουν 24% και 1115% των EBITDA τους αντίστοιχα.

Στην ανάλυση της VTB Capital σημειώνεται ότι παραμένει άγνωστο το εάν ο συγκεκριμένος δασμός επεκταθεί και το 2022 ή μετεξελιχθεί σε ένα νέο φορολογικό πλαίσιο. Δεδομένου όμως ότι η Ρωσία είναι καθαρός εξαγωγέας στα παραπάνω μέταλλα, πιστεύει ότι θα οδηγήσει σε μείωση των εγχώριων τιμών στο ποσοστό του δασμού σε όρους δολαρίου/τόνο.

Χαρακτηριστικό των συνεπειών της παραπάνω απόφασης για τις ρωσικές εταιρείες είναι ότι ονόματα όπως οι Norilsk Nickel, UC Rusal, Severstal, MMK, NLMK, Evraz θα απωλέσουν από 4% έως και 24% των αναμενόμενων φετινών τους προβλεπόμενων EBITDA.

Η είδηση αυτή προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις με τη μετοχή της Rusal να υποχωρεί πάνω από 8%.

Την ίδια στιγμή όλα τα ευρωπαϊκά smelters είναι πάνω (παράδειγμα η Norsk Hydro είναι στο +4,32%!)