Η πρώτη γυναίκα πιλότος στα ΗΑΕ ανακηρύχθηκε επίτιμη διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Σε επίτιμη διδάκτορα του Τμήματος Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αναγνωρίστηκε η Aysha Mohammed Saeed Fadila Alhameli σε ένδειξη αναγνώρισης του έργου της στις διεθνείς αερομεταφορές και τη συμβολή τους στη διεθνή οικονομική και τουριστική ανάπτυξη.

Η Aysha AlHameli σε ηλικία 16 ετών έγινε η πρώτη γυναίκα πιλότος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), ενώ σε ηλικία 28 ετών διορίστηκε ως η πρώτη Μόνιμη Αντιπρόσωπος των ΗΑΕ στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).
ΗΓΑΕ

Μεταξύ άλλων έχει διατελέσει στον εν λόγω Οργανισμό πρώτη αντιπρόεδρος, πρόεδρος της Ομάδας Εφαρμογής και Στρατηγικού Σχεδιασμού, πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Πόρων και πρόεδρος της ομάδας για τον περιορισμό των ρύπων από τις αερομεταφορές σε παγκόσμιο επίπεδο. Παράλληλα, υποστηρίζει δράσεις ανάδειξης του ρόλου των γυναικών στον αεροπορικό κλάδο, καθώς και το πρόγραμμα «Dreams Soar» για την υποστήριξη των παιδιών που επιθυμούν να προσανατολιστούν επαγγελματικά στο χώρο των αερομεταφορών.

Κατά την τελετή αναγόρευσης η πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθηγήτρια Χρυσή Βιτσιλάκη, σημείωσε πως «η αναγόρευση της κυρίας Aysha AlHameli ενέχει ιδιαίτερα ισχυρούς συμβολισμούς για το νέο Τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το οποίο ανοίγει δυναμικά τα φτερά του στο διεθνές φάσμα των τουριστικών σπουδών. Πρόκειται για μια σημαντική γυναίκα που από πολύ νωρίς έδειξε τη σχέση της με έναν από τους δυναμικότερους τομείς του παγκόσμιου τουρισμού, που είναι οι αερομεταφορές και η πολιτική αεροπορία, και η παρουσία της στο νεοϊδρυθέν τμήμα αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμάς»

Η τιμώμενη στην ιδιαίτερα συγκινητική ομιλία της, αφού ευχαρίστησε θερμά το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αναφέρθηκε στο όραμα των ΗΑΕ για ανάπτυξη βασιζόμενη στις αερομεταφορές και στον τουρισμό όπου «οι άνθρωποι έρχονται πρώτοι- εξ ου και ο σημαντικότατος ρόλος της εκπαίδευσης, της προσβασιμότητας και της αλληλοκατανόησης για την αντιμετώπιση των διάφορων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι αερομεταφορές σε παγκόσμιο επίπεδο».

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου τα τελευταία 20 χρόνια πρωτοπορεί στις ακαδημαϊκές σπουδές και στην έρευνα στο πεδίο του τουρισμού μέσω του παλαιότερου και γνωστότερου μεταπτυχιακού προγράμματος στην Ελλάδα πάνω στη «Στρατηγική Διοίκηση Τουριστικών Προορισμών και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας». Ενώ το «Εργαστήριο Τουριστικών Ερευνών και Μελετών (ΕΤΕΜ)» αποτελεί ένα από τα δυναμικότερα πανεπιστημιακά ερευνητικά κέντρα στον τουρισμό.

Το νεοϊδρυθέν Τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού κεφαλαιοποιεί τη σημαντική αυτή παρακαταθήκη, προσφέροντας σύγχρονες προπτυχιακές σπουδές στον τομέα του τουρισμού από το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018.