Η προσωπική γωνιά του μικρομέτοχου με τους φίλους αναγνώστες του (07 Απριλίου 2021)

Ολα τα επείγοντα έχουν απαντηθεί με προσωπικά mails…

———- Forwarded message ———
From: Μ@@@@@@Γ@@@@ <@@@@@@ke@gmail.com>
Subject: Περί ισολογισμων
To: <qna@mikrometoxos.gr>

Αγαπητέ Βασίλη,

Καλησπέρα σου
Θα ήταν χρήσιμο στους φιλομαθεις αναγνώστες σου να γράψεις αν μια εταιρία θέλει να ” κρυψει” τα κέρδη της σε ποιους κωδικούς μπορεί να τα μοιράσει ώστε να μην φαίνονται?
Ευχαριστω προκαταβολικα
Μ. Β.
 • ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Μιχάλη,

Αρχικά οι νόμιμες εταιρίες δεν κρύβουν κέρδη. Διαμορφώνουν τον ισολογισμό τους προκειμένου να φορο-αποφύγουν νόμιμα. Για να μειώσεις τα κέρδη σου πολλοί τρόποι δεν υπάρχουν. Σε αντίθεση με την «αύξηση» της κερδοφορίας.

 • Κατ’αρχάς αν δεν χρειάζεσαι τα κέρδη, μπορεί να επενδύσεις στα διάφορα χαρτιά που προτείνουν κάποιοι «επιστήμονες» του χρηματιστηρίου μόνιμα κερδισμένοι αλλά με άδεια τσέπη. Αλλά μάλλον δεν ψάχνεις αυτό. Εσύ θες να σου μείνουν τα κέρδη, απλά να μην εμφανίζονται στον ισολογισμό.  

Αν η εταιρία διαθέτει ακίνητα και τα ακίνητα αυτά εχουν εξαγοραστεί σε ακριβότερες τιμές των σημερινών μπορεί να κάνει απομείωση της αξίας τους και να γράψει ζημιές. Αν δεν διαθέτει ακίνητα μπορεί να αγοράσει, με αποτέλεσμα οι δαπάνες αγοράς να μπουν σε ένα πολυετές πλάνο αποσβέσεων και να μειώνουν κάθε χρόνο τα κέρδη της εταιρίας και να τους μείνει και το ακίνητο.

 • Αν αγοράσει ακίνητο που χρήζει επισκευής τα έξοδα επισκευών επίσης εκπίπτουν και σου μένει και το ανακαινισμένο ακίνητο. Βέβαια αργά η γρήγορα η αξία του ακινήτου θα ληφθεί υπόψη στα μελλοντικά κέρδη.

Η αγορά χρεογράφων όπως οι μετοχές, επίσης έχουν ειδικό καθεστώς φορολόγησης. Άλλοι υπολογίζουν την υποαξία/ υπεραξία κάθε χρόνο, άλλοι κλείνουν το κέρδος μόνο όταν τις πουλάνε. Σε κάποιους κλάδους όπως τα κρασιά τα ψάρια κλπ ο τρόπος που αποτιμάς το απόθεμα είναι επίσης υποκειμενικός, οπότε από χρόνο σε χρόνο μπορείς να παίξεις λίγο με τα κέρδη σου. Σε διάστημα όμως 2-3 ετών ότι κρύψεις την μια χρονιά θα φανεί την επόμενη.


———- Forwarded message ———
From: G P <G@outlook.com>
Date: Tue, Apr 6, 2021 at 5:02 PM
Subject: ΛΑΒΙ
To: qna@mikrometoxos.gr <qna@mikrometoxos.gr>
Αγαπητέ κ. Παπαθεοδώρου συγχαρητήρια για τη συνεχιζόμενη ποιοτική δουλειά σας. Ακούγεται ότι η ΛΑΒΙ μπορεί να εμφανίσει αυξημένα καθαρά μετά φόρων κέρδη άνω των 3 εκ. ευρώ (ίσως και 4 εκ. ευρώ) και να έχει βαθύτατα μονοψήφιο p/e μετά τα ετήσια. Η αποτίμησή της μόλις 22 εκ. Είναι ο λόγος που τη βάλατε  στις 3 πρόσφατες επιλογές σας? Δηλαδή το ραντάρ σας “έπιασε” πάλι κάποια υποτιμημένη περίπτωση? Σε περίπτωση απάντησης , θα ήθελα να δημοσιευτούν μόνο τα αρχικά μου, Π.Γ. Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
 • ΤΟΣΟ καιρό βολόδερνε μεταξύ 0,4000-0,4200 με 0,4600-0,4800 και χθες την κυνηγούσαν σαν τρελλοί… Τι να πει κανείς…
 • ΟΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗΣΕΙ και εξετάσει τι πρόοδος έχει επιτευχθεί από το 2015 μέχρι τώρα, μόνον τότε θα μπορέσει να κατανοήσει που μπορεί να φτάσει προσεχώς. Πρέπει όμως να κατέχει πολύ το αντικείμενο.

———- Forwarded message ———
From: ΚΤ <@@@@@oo.com>
Date: Sun, Apr 4, 2021 at 4:56 PM
Subject: Γνώμη
To: qna@mikrometoxos.gr <qna@mikrometoxos.gr>

Καλησπέρα κε Παπαθεοδωρου.

Ευχαριστούμε κατ αρχήν για τις καθημερινές σας απόψεις -αναλύσεις μιας και ανήκω και εγώ στους ερασιτέχνες του χώρου. Ως εκ τούτου η γνώμη σας είναι παντα χρήσιμη.. Είτε ανέβει η μετοχή που αναλύετε είτε όχι.. Γιατί φοβάμαι ότι κάποιοι σας κρίνουν μόνο από την πορεια της μετοχής τις επόμενες 10 ημέρες…
Θα ήθελα μια επικαιροποίηση της θέσης για Εβροφαρμα μιας και η εταιρία βελτιώνει θεμελιωδη στοιχεία ενώ εχει μείνει πολυ πίσω στο Χάα… Πλησιάζει η σειρά της;;; Και συνεχίζει φυσικά ο παπαζηλακης (θανάσης) τις συζητήσεις με επενδυτικό κεφάλαιο για την επόμενη μέρα όπως προφανως γνωρίζετε… Σε τράπεζες αλφα και ΕΤΕ είναι πλεον για τοποθέτηση ή περιμενουμε καλύτερες τιμές;;;
Ευχές για υγεία , δυναμη και εύστοχες προβλεψεις γιατί μας βοηθάτε και εμάς με χαρτζιλικια…
 • ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μου δίνετε την ευκαιρία – γιατί φαίνεται ότι μας διαβάζετε τελευταία ή το πολύ πριν ενα, δυο χρονια – να καταθέσω ορισμένες θέσεις του μ/μ:-
 • Ελάχιστη είναι η πιθανότητα να γράψει ο μ/μ μία μετοχή κι αυτή να μην ανέβει, ο κόσμος να χαλάσει. Το ποσοσστό επιτυχίας είναι -αποδεδειγμένα 95/100.
 • Ο μ/μ έχει δώσει στο πάτο τους όλες τις μετοχές που έχουν χαρίσει αστρονομικές αποδόσεις. Και χωρίς ναι μεν, αλλά…
 • Στα χρόνια της πιο μαύρης σύγχρονης ιστορίας του Χ.Α ο μ/μ κάθε χρόνο έδινε τις μετοχές εκείνες που θα ανέβαιναν ο κόσμος να χάλαγε και το τόνιζε μάλιστα. Μπορεί το ταμπλό να σκορπιζόταν, αλλά οι μετοχές μας ήταν εκεί…
 • Πριν 10-11 χρόνια και από άλλο μετερίζι προειδοποιούσε τους αναγνώστες του να μην ασχολούνται με τις τράπεζες γιατί δεν θα τους άφηναν σεντ τσακιστό στη τσέπη τους. Δυστυχώς δικαιώθηκε και όχι μόνον μία και δυό φορές.
 • Αυτοί οι κάποιοι δεν μπορούν να με κρίνουν, γιατί από τον τρόπο και το περιεχόμενο της γραφής τους φαίνεται ότι διατελούν σε πλήρη διανοητική σύγχυση. Επίσης απευθύνομαι αποκλειστικά στους φίλους αναγνώστες μου και όχι σε κακεντρεχείς άγνωστους. Οπότε, τι λόγος τους πέφτει. Αφήστε που κρύβονται προ πολλού, γιατί το ταμπλό όχι μόνον τους εξέθεσε, αλλά τους… αγάπησε σφόδρα.
 • Ο μ/μ είναι μακράν ο πρώτος σε επισκεψιμότητα στο χρηματιστηριακό χώρο…
 • Το να γνωρίζει κανείς την αξία του δεν είναι αλαζονία. Είναι αυτογνωσία. Είναι πίστη στον εαυτό του.
 • Να είσθε πάντα καλά
 • Υ.Γ: ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ, μεγάλη απογοήτευση. Αλλά πλέον, οι κατέχοντες πρέπει να παραμείνουν εντός. Θάρθει και η δική της ώρα. ΕΔΩ τρέχουν οι ΜΙΝΕΡΒΑ, ΦΙΕΡΑΤΕΞ κλπ κλπ, η ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ δεν θα τρέξει;;

———- Forwarded message ———
From: a@@@@@. p@@os@hotmail.com>
Subject: Α.Μ.Κ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ
To: press@mikrometoxos.gr <press@mikrometoxos.gr>
Κύριοι,
σας προτείνω ως αντίδραση σε αυτό που γίνεται με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς ένα μόνο ερώτημα πρέπει να υπάρχει ως λεζάντα σαν πρώτο άρθρο της ιστοσελίδας σας για μέρες
 • “ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥ Χ.Α.Α. ΑΦΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑ ΩΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ Δ.Σ. ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΝΑ ΒΓΑΖΕΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΕ ΑΥΞΗΣΗ- ΠΩΛΗΣΗ ΣΕ ΝΕΟΥΣ ΜΕΤΟΧΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΡΩΤΑ ΟΠΩΣ ΤΟ Δ.Σ. ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥΣ ΤΩΡΙΝΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΜΕ ΟΤΙ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΟ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΟΧΗΣ”
(ετσι πλεον θα ξεφορτωνονται τους μικρομετόχους και μετα θα βγάζει δεύτερη ανακοίνωση ” Α, δεν το εννοουσα θα το επανεξετάσουμε στη Γενική Συνέλευση, (όχι οτι θα γίνει ετσι στην Πειραιώς) αλλά πλέον θα διαμορφωθεί έτσι το κλίμα ώστε υπάρχει ένα τρανταχτό ιστορικό προηγούμενο )
 • Ετσι πλέον θεσμοθετείται μετά από αυτο το γεγονός πως σε  κάθε εταιρεία του Χ.Α.Α. μπορεί να συμβεί. Η αξιοπιστία του Ελληνικού Κράτους είναι εδώ για να προστατεύσει τον οποιοδήποτε (χιούμορ).
Ο λόγος που δεν τιμωρήθηκε κανένας για το σκανδαλό της Folie Folie , μήπως είναι γιατι θα έχουμε την επιτροποή κεφαλαιοαγοράς στο χέρι για να την εκβιάζουμε όπως θέλουμε εμείς κατά το δοκούν (η εκάστοτε κυβέρνηση).
Π. Α.
Υ.Γ. 1 Παρακαλώ μην δημοσιευθεί το όνομα και επώνυμο
Σας εξέφρασα ένα τρόπο εναντίωσης στην απαξιωτική συμπεριφορά στον θεσμό του Χρηματιστηρίου και της αγοράς.
Υ.Γ.2 Ελπίζω οι καταθέτες να ενημερωθούν για την δύναμη τους σε αυτό. Φανταστείται με το e-banking να έφευγαν ένα μεγάλο μέρος των καταθέσεων σε άλλη τράπεζα εντός Ελλάδος. Ούτε μία πορεία στους δρόμους δεν θα χρειαστεί (ανούσια στην προκειμένη περίπτωση αντίδρασης -ούτε θέμα με την μετάδοση του κορονοιού.
 • ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Καλέ μου φίλε, αυτή δεν είναι Χώρα. Είναι κάτι το διαφορετικό, το εξωγήινο. Έχει να πέσει κι άλλο… γέλιο, λίγη υπομονή.


———- Forwarded message ———
From: Ν@@@@@@@@@@@@@@ης <@@@@@1@gmail.com>
Subject: Γνώμη για μετοχές
To: <qna@mikrometoxos.gr>

Γεια σας και καλή εβδομάδα. Συγχαρητήρια για την πολύ καλή δουλειά που κάνετε και για τον πολύτιμο χρόνο τον οποίο κερδίζουμε με τις πληροφορίες που μας προσφέρετε απλόχερα. Θα ήθελα τη γνώμη σας για τις ακόλουθες μετοχές: ΠΛΑΚΡ, ΚΑΡΕΛ, ΦΡΛΚ, ΛΟΥΛΗ, ΙΝΛΙΦ.

 • Πιστεύω ότι όλες είναι καλές εταιρείες και αξίζει να έχεις μετοχές τους αλλά επειδή, όπως λέτε και εσείς υπάρχει και το κόστος παραμονής σε μια μετοχή, να επιμείνω ή σε μια ανοδική αγορά σαν τη δική μας να πάω σε πιο επιθετικές μετοχές.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Υ.Γ. Εάν δημοσιοποιήσετε το mail μου, χωρίς όνομα.
 •  ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Μπορείτε να τις έχετε και τις 5 μειώνοντας στο 50% την θέση σας στη καθεμία και να τοποθετηθείτε σε πτωτικά γυρίσματα τους σε δυο-τρεις επιθετικές μετοχές. Βέβαια άλλο πράγμα να αγοράζεις λχ την ΙΝΤΚΑ στα 0,7000 κι άλλο στα 1,2000 αλλά και πάλι αξίζει τον κόπο.


———- Forwarded message ———
From: A@@@@s K@@@@@ <@@@@@67@gmail.com>
Subject: ΕΥΔΑΠ
Καλημέρα σας,
Περί ΕΥΔΑΠ θα ήθελα να ρωτήσω τη γνώμη σας. Τις τελευταίες ημέρες
βλέπουμε μεγάλη άνοδο με όγκο.
Ευχαριστώ
Α.Κ
 • Απάντηση

Κάτσε κάτω από την μπάρα φίλε μου και μην ασχολείσαι με την λεγάμενη δηλ. το τι θα κάνει βραχυπρόθεσμα. Θα γράψει 2ψήφιο νούμερο κι όχι 10 και 11…


ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ – απάντηση (αρκετοί ρώτησαν)
 • Να μην ξεχνάμε κι αυτή την εκκρεμότητα…

Οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις δεν είναι άμεσα καταβεβλημένο κεφάλαιο. Πρόκειται για μια δέσμευση του ελληνικού Δημοσίου να τα καταβάλει άμεσα ή έμμεσα (με τη μη καταβολή φόρου από τις τράπεζες), αλλά υπολογίζεται στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών.

 • Η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση προκύπτει με βάση τη ζημία που προέκυψε το 2012 λόγω του PSI και η οποία προβλέπεται να αποσβεστεί σε 30 χρόνια, καθώς και τις ζημίες που εγγράφουν οι τράπεζες λόγω τιτλοποιήσεων στο πλαίσιο της εξυγίανσης από τα κόκκινα δάνεια και οι οποίες αποσβένονται σε ορίζοντα 20ετίας.

Ετσι, τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών περιλαμβάνουν αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (Deferred Tax Credits – DTCs) ύψους 15,2 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 54,5% των συνολικών εποπτικών κεφαλαίων τους.

Με βάση τις διατάξεις του νόμου 4465/2017, σε περίπτωση που μια τράπεζα πραγματοποιήσει ζημίες σε μία οικονομική χρήση, οφείλει να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου υπέρ του Δημοσίου, η οποία αντιστοιχεί στο ποσοστό συμμετοχής της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης.

 • Με τον τρόπο αυτό το Δημόσιο λαμβάνει αποζημίωση υπό τη μορφή νέων μετοχών, αυξάνοντας το ποσοστό συμμετοχής του στην τράπεζα όταν αυτή εγγράφει ζημίες.

Στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων που έχουν ή πρόκειται να πραγματοποιήσουν το αμέσως προσεχές διάστημα αξιοποιώντας τον μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής», οι τράπεζες, προκειμένου να αποφύγουν την ενεργοποίηση του νόμου για την αναβαλλόμενη, προχωρούν σε μοντέλα hive down.

 • Το μοντέλο hive down σημαίνει την απόσχιση της τραπεζικής δραστηριότητας και τη μεταφορά της ζημίας που προκύπτει από την τιτλοποίηση σε μια νέα εταιρεία, που είναι εταιρεία holding, η οποία αναλαμβάνει τη ζημία αντί της τράπεζας, που πλέον αποτελεί θυγατρική της.

Ουσιαστικά επιτυγχάνεται η απομάκρυνση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τους ισολογισμούς των τραπεζών, οι οποίες αποφεύγουν την ενεργοποίηση του μηχανισμού της αναβαλλόμενης φορολογίας σε οριστική απαίτηση υπέρ του Δημοσίου και οι ζημίες που προκύπτουν από την τιτλοποίηση επιβαρύνουν την εταιρεία συμμετοχών (holding company).

 • Το μοντέλο του hive down έχουν υιοθετήσει ήδη η Alpha Bank, η Εurobank και η Τράπεζα Πειραιώς – η Εθνική προγραμματίζει τιτλοποίηση, αλλά θα απορροφήσει τη ζημία χωρίς να προχωρήσει σε διάσπαση της τραπεζικής δραστηριότητας. Πρόκειται όμως για μια δυνατότητα που χορηγείται εφάπαξ και δεν μπορεί να επαναλαμβάνεται κάθε φορά που οι τράπεζες καταγράφουν ζημία.

Προεξοφλώντας τις πρόσθετες ζημίες που θα επιφέρουν οι νέες τιτλοποιήσεις ενόψει του «Ηρακλή 2» και με δεδομένο ότι τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν αξιοποιήσει ήδη τη δυνατότητα του hive down, η κυβέρνηση αναζητεί τρόπους για την αποφυγή της «απειλής» της κρατικοποίησης.

 • Σύμφωνα με υπολογισμούς της ΤτΕ, το ποσοστό του DTC αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τα προσεχή τρίμηνα, στο πλαίσιο της στρατηγικής των τραπεζών να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μέσω των τιτλοποιήσεων και χωρίς μάλιστα να λαμβάνονται υπόψη οι επιπτώσεις από την πανδημία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας, η συμμετοχή του DTC στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών θα προσεγγίσει το 75%, γεγονός που, όπως επισημαίνει, επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών.

 • ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ (Με τόσες ΑΜΚ, με τόσες διευκολύνσεις, με τόσα… ρουσφέτια κλπ κλπ και παρόλα αυτά να μην…………………………)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΩΡΑ κι αυτό….

«Καμπανάκι» Στουρνάρα για τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών

 • Στουρνάρας: Βρείτε εναλλακτική λύση για τον αναβαλλόμενο φόρο 

ΣΣ: Αντιλαμβάνεστε, δηλαδή…

ΣΣ1: Και έρχεται και η ψυχρολουσία ή μάλλον η επιβεβαίωση της…

****
ΔΕΝ χρειάζεται να μας ζητάτε να μην αναγράφουμε το ονοματεπώνυμο σας. Δεν το βάζουμε.
 • ΧΡΩΣΤΑΜΕ κι άλλες απαντήσεις – ενώ έχουμε απαντήσει στους περισσότερους και με λίγα λόγια σε προσωπικά ηλεκτρονικά μηνύματα.
ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑΜΕ σε ερωτήματα για το τι μετοχές να αγοράσετε. Δεν είναι δουλειά μας, ούτε επιτρέπεται να δίνουμε οδηγίες και κατευθύνσεις στην διαμόρφωση χαρτοφυλακίων. Υπάρχει πληθώρα ύλης καθημερινά και μπορεί να βγάζετε τα δικά σας συμπεράσματα και τις σχετικές αποφάσεις.