Η προσωπική γωνιά του μικρομέτοχου με τους φίλους αναγνώστες του (Δευτέρα 24/5/2021)

Η προσωπική γωνιά του μικρομέτοχου με τους φίλους αναγνώστες του

 • Ολα τα επείγοντα έχουν απαντηθεί με προσωπικά mails…

ΞΕΚΙΝΑΜΕ με κάτι που είχαμε αναφέρει σε αυτή την στήλη στις 7 Απριλίου 2021…

ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ – απάντηση (αρκετοί ρώτησαν)
 • Να μην ξεχνάμε κι αυτή την εκκρεμότητα…

Οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις δεν είναι άμεσα καταβεβλημένο κεφάλαιο. Πρόκειται για μια δέσμευση του ελληνικού Δημοσίου να τα καταβάλει άμεσα ή έμμεσα (με τη μη καταβολή φόρου από τις τράπεζες), αλλά υπολογίζεται στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών.

 • Η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση προκύπτει με βάση τη ζημία που προέκυψε το 2012 λόγω του PSI και η οποία προβλέπεται να αποσβεστεί σε 30 χρόνια, καθώς και τις ζημίες που εγγράφουν οι τράπεζες λόγω τιτλοποιήσεων στο πλαίσιο της εξυγίανσης από τα κόκκινα δάνεια και οι οποίες αποσβένονται σε ορίζοντα 20ετίας.

Ετσι, τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών περιλαμβάνουν αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (Deferred Tax Credits – DTCs) ύψους 15,2 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 54,5% των συνολικών εποπτικών κεφαλαίων τους.

Με βάση τις διατάξεις του νόμου 4465/2017, σε περίπτωση που μια τράπεζα πραγματοποιήσει ζημίες σε μία οικονομική χρήση, οφείλει να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου υπέρ του Δημοσίου, η οποία αντιστοιχεί στο ποσοστό συμμετοχής της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης.

 • Με τον τρόπο αυτό το Δημόσιο λαμβάνει αποζημίωση υπό τη μορφή νέων μετοχών, αυξάνοντας το ποσοστό συμμετοχής του στην τράπεζα όταν αυτή εγγράφει ζημίες.

Στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων που έχουν ή πρόκειται να πραγματοποιήσουν το αμέσως προσεχές διάστημα αξιοποιώντας τον μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής», οι τράπεζες, προκειμένου να αποφύγουν την ενεργοποίηση του νόμου για την αναβαλλόμενη, προχωρούν σε μοντέλα hive down.

 • Το μοντέλο hive down σημαίνει την απόσχιση της τραπεζικής δραστηριότητας και τη μεταφορά της ζημίας που προκύπτει από την τιτλοποίηση σε μια νέα εταιρεία, που είναι εταιρεία holding, η οποία αναλαμβάνει τη ζημία αντί της τράπεζας, που πλέον αποτελεί θυγατρική της.

Ουσιαστικά επιτυγχάνεται η απομάκρυνση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τους ισολογισμούς των τραπεζών, οι οποίες αποφεύγουν την ενεργοποίηση του μηχανισμού της αναβαλλόμενης φορολογίας σε οριστική απαίτηση υπέρ του Δημοσίου και οι ζημίες που προκύπτουν από την τιτλοποίηση επιβαρύνουν την εταιρεία συμμετοχών (holding company).

 • Το μοντέλο του hive down έχουν υιοθετήσει ήδη η Alpha Bank, η Εurobank και η Τράπεζα Πειραιώς – η Εθνική προγραμματίζει τιτλοποίηση, αλλά θα απορροφήσει τη ζημία χωρίς να προχωρήσει σε διάσπαση της τραπεζικής δραστηριότητας. Πρόκειται όμως για μια δυνατότητα που χορηγείται εφάπαξ και δεν μπορεί να επαναλαμβάνεται κάθε φορά που οι τράπεζες καταγράφουν ζημία.

Προεξοφλώντας τις πρόσθετες ζημίες που θα επιφέρουν οι νέες τιτλοποιήσεις ενόψει του «Ηρακλή 2» και με δεδομένο ότι τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν αξιοποιήσει ήδη τη δυνατότητα του hive down, η κυβέρνηση αναζητεί τρόπους για την αποφυγή της «απειλής» της κρατικοποίησης.

 • Σύμφωνα με υπολογισμούς της ΤτΕ, το ποσοστό του DTC αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τα προσεχή τρίμηνα, στο πλαίσιο της στρατηγικής των τραπεζών να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μέσω των τιτλοποιήσεων και χωρίς μάλιστα να λαμβάνονται υπόψη οι επιπτώσεις από την πανδημία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας, η συμμετοχή του DTC στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών θα προσεγγίσει το 75%, γεγονός που, όπως επισημαίνει, επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών.

 • ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ (Με τόσες ΑΜΚ, με τόσες διευκολύνσεις, με τόσα… ρουσφέτια κλπ κλπ και παρόλα αυτά να μην…………………………)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΩΡΑ κι αυτό….

«ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ» ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΒΑΛΛΟΜΕΝΟ ΦΟΡΟ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

 • Στουρνάρας: Βρείτε εναλλακτική λύση για τον αναβαλλόμενο φόρο 

ΣΣ μ/μ(1): Αντιλαμβάνεστε, δηλαδή…

ΣΣ μ/μ(2): Και έρχεται και η ψυχρολουσία ή μάλλον η επιβεβαίωση της…


———- Forwarded message ———

From: Christos P<qqqq@gmail.com>
Subject: Απορια
To: <qna@mikrometoxos.gr>

Αγαπητε κ.Βασιλη

Μετα τις εξελιξεις στην ΙΝΤΕΑΛ [υγ..εχω μερικες] αποκτα ενδιαφερον
παλαιοτερη αναφορα σας περι… τι μπορει να συνδεσει μελλοντικα αυτην
με την ΒYTE [υγ…εχω αρκετες]
Παρακαλω με καποια ευκαιρια–οποτε κρινετε εσεις–θα εκτιμουσα καποιο
πιο…διαφωτιστικο σχολιασμο…
Πολλα συγχαρητηρια και ευχαριστιες για το εργο σας και την προσφορα σας
                                                                                                Ευχαριστω πολυ
                                                                                Π Χρηστος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΦΙΛΕ ΧΡΗΣΤΟ, πιστεύω οι τελευταίες αναφορές μας να σε καλύπτουν. Πέραν τούτων, ουδέν. Και μία συμβουλή… Γράφεις ότι έχεις αρκετές, να τις κάνεις… λιγότερο αρκετές. Να μετουσιώνεις δηλ. σε πραγματικά κέρδη, μέρος της θέσης σου. Αλλωστε, αφού μας διαβάζεις, τόσες ευκαιρίες αναφύονται επί σταθερής βάσης…


———- Forwarded message ———

Από <αντ2007@gmail.com>

Προς:V Pap

Μια βδομάδα θα δώσω στον Δρομέα περιθώριο, δεν παίρνω άλλα τεμάχια! Αλλιώς, μετά θα πάω σε πιο safe επιλογή!

ΠΕΡΦ, πλησιάζει το placement μαθαίνω, γι’αυτό αυτή η περίεργη συμπεριφορά του χαρτιού. Παντως δε θα έχει την Τύχη της ΕΛΧΑ. Θεωρώ ότι μετά το placement θα πάει στα 15! Λέτε να δικαιωθεί η εκτίμηση μου;
Λάμδα όσο περνάει ο καιρός νομίζω έρχεται η ώρα της Άττικα, αλλά τη βλέπω 1.6-2,00 μπας και σώσουν την μιγ! Μοντα θα την κρατήσω τη βλέπω 0.8+ Τι λέτε;;
Υ.γ.Εσυμβ κάνουν προσπάθεια μαθαίνω, να φτιάξουν λίγο το προφίλ τους στην ε.κ. μετά τις πατάτες που έχουν κάνει και τις αρλουμπες που έχουν πει και πλησιάζει η συνέλευση εκεί πιστεύω θα μάθουμε νέα .νομίζω πλησιάζει το σπάσιμο του 0.50 – ποια η δική σας άποψη;
 • ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

ΦΙΛΕ Γιώργο, δεν ξεκινάς καλύτερα να γράφεις στον μ/μ μία στήλη με nickname… Ο Ανυπόμονος; χαχαχα


———- Προωθημένο μήνυμα ———-
Από: P@@@@@@s <p@@@@@s@yahoo.gr>
Θέμα: Πληθώρα Επιλογών
Προς: gna@mikrometoxos.gr <gna@mikrometoxos.gr>
Αγαπητέ κε Παπαθεοδώρου (Μικρομέτοχε),
    Είμαι νέος στην πιάτσα του Χ.Α. αν και λόγω της εργασίας μου (τραπ. υπάλληλος) ανέκαθεν είχα κάποια επαφή παρατηρώντας αν και ποτέ δεν ασχολήθηκα με τα χρηματιστηριακά. Δύο φορές σκέφτηκα να αγοράσω μετοχές χωρίς όμως να το πράξω, πράγμα για το οποίο μετανιώνω ακόμη γιατί θα είχα κέρδος. Για να μην μακρυγορώ άσκοπα έχω αρχίσει να τοποθετούμαι επιλεκτικά. Αυτή την στιγμή έχω τα εξής:
– 2500 τμχ ΑΛΦΑ, και με την άνοδο της τιμής πούλησα τα 1000 παίρνοντας πίσω το αρχικό κεφάλαιο και τώρα απλώς παρακολουθώ την διαδρομή
– 4000 τμχ ΙΚΤΙΝΟΣ, αυτά για μακροχρόνια διακράτηση καθώς φαίνεται σοβαρή εταιρεία και με προοπτικές αν και αν ανέβει πολύ ίσως κάνω ότι έκανα και με την Άλφα
– 15000 τμχ ΚΑΙΡΟΜΕΖ, για βάθος τουλάχιστον 6- 7 ετών (κάτσει δεν κάτσει το ίδιο θα μου κάνει)
Από κει και έπειτα αναζητώ κάποιες για βραχυχρόνια διακράτηση μέχρι το τέλος του έτους και θέλω την γνώμη σου για τις παρακάτω που παρακολουθώ καθώς είναι πολλές και προφανώς δεν μπορώ να πάρω από όλες:
ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ,
ΠΑΙΡΗΣ,
ΠΛΑΙΣΙΟ,
ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ,
ΑΛΟΥΜΙΛ,
ΜΟΝΤΑ,
ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ,
ΒΥΤΕ,
ΙΛΥΔΑ,
ΒΙΟΣΚ
(Τις δύο τελευταίες τις σκέφτομαι και για μακροχρόνια επένδυση)
Για όσες έχεις γράψει στο viber δεν χρειάζεται να μου απαντήσεις ξανά, καθώς διαβάζω πλέον ότι γράφεται εκεί. Επίσης, δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει ο ΓΔ να εξαρτάται τόσο πολύ από τα ξένα χρηματιστήρια και ειδικά τον DJ όπως συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες, είναι σκέτη ανοησία.
Σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου,
Με εκτίμηση,
Παύλος
 • ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Φίλε Παύλο, 

Προτροπή δεν κάνουμε, οι επιλογές δικές σου άλλα ρωτάς την άποψη μας και στην γράφουμε… 

 • Η ΑΛΦΑ έχει μέλλον λαμπρό. Άποψη μας και στην αύξηση να μπεις.
 • Ο Ικτίνος επίσης, το ίδιο και το ΚΑΙΡΟΜΕΖ.

Από την λίστα που αναφέρεις όλες είναι καλές με την ΒΙΟΣΚ ίσως να κράταγα μία απόσταση μέχρι να βγάλει μία κερδοφόρα χρήση. Η ΜΟΝΤΑ έχει αρκετά μικρή εμπορευσιμότητα (μη κοιτάς τώρα…) οπότε προσοχή. Για τις άλλες διαβάζεις viber, οπότε ξέρεις. 

Ο ΓΔ έχει χαρτιά με 50-60% ξένων επενδυτών. Λογικό είναι όταν το εξωτερικό τρέμει, να τρέμει και ο δείκτης μας. Αυτό φυσικά είναι βραχυπρόθεσμο, γιατί όταν κάποια εταιρία πάει σφαίρα (πχ Μυτιληναίος ) ό,τι και να κάνει ο ΓΔ αδιάφορο είναι. Κοιτάμε χαρτιά και όχι δείκτες.


———- Προωθημένο μήνυμα ———
Από: Κώστας Δ@@@@@@ <@@@@mail.com>
Θέμα: Μεταβλητοτητα στο ΧΑ
Προς: info@mikrometoxos.gr <info@mikrometoxos.gr>
Καλησπέρα σας,
❗Καταρχάς σας χρωστάω ένα μεγάλο ευχαριστώ! Χάρη στις συμβουλές σας έχω ακολουθήσει ως τώρα μια πολύ ικανοποιητική πορεία στις επενδύσεις μου.
Γενικά ακολουθώ μια μεσομακροπροθεσμη στρατηγική έχοντας στο χαρτοφυλακιο μου
ΜΥΤΙΛ (+30% κερδη)
ΟΤΟΕΛ (+15%)
ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+50%)
ΟΠΑΠ (+30%)
ΠΕΡΦ (+77%)
ΤΕΝΕΡΓ (+0%)
ΠΛΑΘ (+55%)
ΙΚΤΙΝΟΣ (+10%)
ΙΝΤΕΚ (+25%)
ΠΕΤΡΟ (-1%)
Παμε τώρα στο ζητούμενο.
Τις τελευταίες μέρες βλέπουμε μια μεταβλητοτητα, μια ασταθεια πως να το πω… στο ΧΑ, (αλλα και διεθνως), η οποία σαν νέο και χωρίς εμπειρία επενδυτή μου δημιουργεί κάποιες ανησυχίες, ως προς την τακτική που θα πρέπει να ακολουθήσω σε αυτή την περιοδο.
Θα πρέπει να ρευστοποιησω κάποια από τα κέρδη μου, με σκοπό να τα επενδύσω αργότερα αφού διορθώσουν οι τιμές ή να μείνω ως έχω, μιας και ο ορίζοντας μου στις περισσότερες εκ των ανω μετοχών που κατέχω είναι 2022 τουλάχιστον.
Η συμβουλή σας θα ήταν πολύτιμη για μένα, όπως πάντα.
Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων
Κωνσταντίνος
 • ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Φίλε Κωνσταντίνε, προφανώς είναι δικές σου αποφάσεις, εμείς δεν κάνουμε προτροπή για αγορά ή πώληση. Αλλά μιας και ρωτάς, γιατί να μην πάρεις μερικά κέρδη; Αν ανέβει το ΧΑ θα χαρείς για τα απούλητα.
 • Αν πέσει, θα έχεις χρήματα να αγοράσεις φτηνά. Από την λίστα σου ο ΟΤΟΕΛ έχει γίνει ακριβούτσικος. Θα πάει καλύτερα, αλλά θα πάρει λίγο καιρό.  Δεν θα πάθεις τίποτα να πουλήσεις και κάτι. Τα ΠΛΑΘ το ίδιο. Από την ΠΕΡΦ βγάζεις 77%. Οκ μια χαρά δεν είναι; ΓΕΚΤΕΡΝΑ το ίδιο. Γενικά, μια μείωση θέσεων δεν θα σε καταστρέψει.

———- Forwarded message ———
From: @gmail.com>
Subject: Βσκ καλησπερα σας
To: <info@mikrometoxos.gr>
Λατρεμένε μικρομετοχε, χίλια κ άλλα τόσα ευχαριστώ για τις πολύτιμες συμβουλές σου. Εχω ενα χαρτοφυλακιο με μέση απόδοση 25%, που αποτελειται απο ΜΟΗ, ΜΥΤ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ, ΦΡΛΚ, ΕΛΣΤΡ. Αξίζει η μακροχρόνια διακράτηση τους και να παίρνω κάθε χρόνο και τα μερίσματα ή καλό είναι να αρχίσω να ρευστοποιώ σταδιακά; Επίσης, ποια η γνώμη σου για το ομόλογο της costamare;
 • ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Για το ομόλογο της costamare ο ΟΑΚ που εκτιμάω πάρα πολύ και με τεράστιες γνώσεις έγραψε πρόσφατα ένα απλό ερώτημα. Γιατί κάποιος να αγοράσει το ομόλογο της εταιρίας και όχι Preferred μετοχές της όταν το πρώτο δίνει 2-3% απόδοση και το δεύτερο δίνει κουπόνι 9%. Αν πτωχεύσει η εταιρία και τα δύο θα φάνε πολύ ξύλο, οπότε παίζουμε το θετικό σενάριο γιατί στο αρνητικό θα είμαστε χαμένοι ούτως η αλλιώς. Γενικά οι ναυτιλιακές εταιρίες είναι υψηλότερου ρίσκου και ας είναι η Costamare μια εκ των καλύτερων. Τα υπόλοιπα χαρτιά που έχεις είναι όλα καλά. Απλά να κρατάς πάντα ρευστότητα για μια διόρθωση.


———- Προωθημένο μήνυμα ———

Από: Ιωάννης Ν@@@@@@@ <νικ@@@@@hotmail.com>
Θέμα: Ερωτήσεις ΙΝΤΕΚ κ.α.
Προς: gna@mikrometoxos.gr <gna@mikrometoxos.gr>
Αγαπητέ κύριε Παπαθεοδώρου,
Αρχικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την πολύτιμη βοήθεια που προσφέρετε σε νέους, αλλά και παλιότερους, επενδυτές στο ΧΑΑ.
Πρόσφατα αναρτήσατε στον ιστότοπό σας προτάσεις μετοχών από την υψηλή, τη μικρομεσαία και τη μικρή κεφαλαιοποίηση. Προτάσεις για τη μεσαία (150-500 εκ.) θα δημοσιεύσετε;
Πρόσφατα διαβάσαμε στα Μ.Μ.Ε. για τη συγχώνευση του ομίλου ΙΝΤΕΑΛ, τη μετοχή του οποίου και πρόσφατα είχατε προτείνει, με δύο μη εισηγμένες εταιρίες. Έχετε κάποια εκτίμηση για την επίδραση που θα έχει η συγχώνευση αυτή στην πορεία της μετοχής του ομίλου;
Με εκτίμηση
 • ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Φίλε Ιωάννη,

Ο όμιλος ΙΝΤΕΑΛ είναι πλέον μία εντελώς διαφορετική επιχειρηματική οντότητα, κάτι που το έχει ήδη αντιληφτεί η αγορά εξ ου και που έχει φτάσει η τιμή της μετοχής της. Θα μας απασχολήσει πάρα πολύ όχι μόνον βραχυπρόθεσμα αλλά για πάρα πολλά χρόνια. Βέβαια, οι φίλοι αναγνώστες μας έχουν τοποθετηθεί πολύ, μα πάρα πολύ φθηνότερα στη μετοχή του και συγκεκριμένα από τα 1,0000 ευρώ, ενώ γίναμε πιο… επίμονοι στις εκτιμήσεις μας όταν είχε ήδη ενισχυθεί κατά 50% και 80%…

ΕΠΙ ΤΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

 • ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ δεν κάνουμε, αλλιώς θα είχαμε άλλο… χόμπι. Αλλά τότε θα ήμασταν δυστυχείς γιατί το άγχος, την καθημερινή κοινωνική επαφή+τριβή και κυρίως την κτηνώδη γραφειοκρατία δεν τα υποφέρουμε για όλα τα εκατομμύρια του κόσμου.

Εκτιμήσεις προσωπικές καταθέτουμε και τίποτα παραπάνω. Από μία γωνιά ενός πανέμορφου νησιού, μακρυά από την καφρίλα και την ζούγκλα της Αθήνας. Μου το χρωστούσε η καλή μου τύχη αυτό το δώρο.

 • Ο μ/μ καλύπτει ολόκληρη την χρηματιστηριακή γκάμα και γνωρίζει με το Νι και με το Σιγμα τι παίζει σε κάθε εταιρεία. Εχει για όλες άποψη και εκτίμηση, άσχετα αν πέφτει πάντα έξω καθότι ξερόλας και αλαζόνας.

Ο μ/μ τρελαινόταν με την παραπληροφόρηση και την νοητική εκμετάλλευση που δεχόντουσαν οι ιδιώτες μικροεπενδυτές, εξ ου και η γέννηση αυτού του… αλαζονικού site. Που το φέρατε εσείς οι μικροεπενδυτές (πολλοί από αυτούς έχουν πάψει προ πολλού να είναι) στην 1η θέση και με μεγάλη διαφορά από τον επόμενο…

 • ΑΝΑΓΚΗ δεν έχουμε κανένα, δεν εξαρτιόμαστε από κανένα, υποχρεώσεις δεν έχουμε σε κανένα… Οπερ και σημαντικότερον για τους αναγνώστες του.

———- Προωθημένο μήνυμα ———
Από: Antonis Φ@@@@@@ <Φ@@@@gmail.com>
Θέμα: ΕΥΔΑΠ
Προς: <qna@mikrometoxos.gr>

Αγαπητέ μικρομέτοχε καλημέρα σας

Θα ήθελα να μας πείτε αν γνωρίζετε κάτι σχετικά με
1. Την ανανέωση της σύμβασης μεταξύ της ΕΥΔΑΠ και του Ελληνικού δημοσίου
2. Την πώληση του 11,33% των μετοχών της επιχείρησης που κατέχει το Ελληνικό δημόσιο
Σας ευχαριστώ
Α.Κ.
 • ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Φίλε Αντώνη
1. Ας ελπίσουμε εφέτος. Εχουν πει για τέλη Ιουνίου 2021, αλλά…
2. Δεν θα γίνει όπως με τις τράπεζες.
ΕΥΔΑΠ: Από τις πλέον σίγουρες επενδύσεις

———- Προωθημένο μήνυμα ———
Από: Φ@@@@@ <Σ@@@@gmail.com>
Θέμα: ΜΑΘΙΟΣ – ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ
Προς: <qna@mikrometoxos.gr>
Μακάρι να πάρει μπροστά η οικονομία…..και η ΜΑΘΙΟΣ..να το εκμεταλλευτεί στο έπακρο……Να δούμε..θα δώσουν μια περίληψη του α΄τριμήνου…ώστε να έχουμε μια ένδειξη; Η εταιρεία αξίζει με πολλές προυποθέσεις. Αυτά, που είχες γράψει ήταν ολόσωστα…..προ Μαρτίου 2020. Πιστεύω πως θα βρεθείς σύντομα στην ευχάριστη θέση  …να τα επικαιροποιήσεις. Η ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ…πολύ κούφια προς τα επάνω.. Να δω προς τα πού θα κινηθεί….η, εδώ και ένα μήνα συσσώρευση
 • ΑΠΑΝΤΗΣΗ 
Φίλε Φάνη,
ΜΑΘΙΟΣ: Γράψαμε πρόσφατα, πιστεύω ότι τα έχεις διαβάσει, αλλά είμαστε πολύ επιφυλακτικοί απέναντι στην διοίκηση του ομίλου. Μόνον για την πάρτη της νοιάζεται. Ας δούμε τα πρώτα έστω ψήγματα θετικής γραφής και εδώ είμαστε.
Το ότι γράψαμε κάποτε κατί καλό ή κακό για μία εταιρεία, αναφέρεται στην εκάστοτε τότε περίοδο. Τα πάντα ρει παντού και όχι μόνον στις μετοχές, εννοείται.

ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ: Κωμική η τερματική παράσταση που δίνει και άκρως παραπειστική…


———- Προωθημένο μήνυμα ———
Από: Γ@@@@@ <Τ@@@@gmail.com>
Θέμα: ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Προς: <qna@mikrometoxos.gr>

Καλησπέρα, κ. Παπαθεοδώρου

Ελπίζω και εύχομαι να είστε καλά ώστε, πέρα από τη χαρά που θα δίνετε στους οικείους σας, να προσφέρετε τη βοήθειά σας και σε μας που έχοντας μικρή και θολή εικονα γύρω από το ΧΑΑ προσπαθούμε να τοποθετήσουμε σ αυτό κάποιες οικονομίες μας.
Έχοντας κάνει και στο παρελθόν κάποιες αγορές από τις οποίες ομολογώ ότι προς το παρόν κερδισμένος βγήκα (ευχαριστώ ΚΥΡΙΩΣ εσάς γι αυτό αφού διαβάζω καθημερινά τον μ/μ και ακολουθώ συμβουλές σας) σκέφτηκα να τοποθετήσω ένα ποσό των 5000 στα παρακάτω χαρτιά:
ΠΛΑΘ
ΙΝΤΚΑ
ΜΥΤΙΛ
ΔΕΗ
ΚΟΥΕΣ και κάποιο εκ των : ΛΥΚΟΣ ή ΜΟΝΤΑ ή ΔΟΜΙΚ, ή ΧΑΙΔΕ, ή ΠΑΙΡΗ
Αν έχετε χρόνο θα περίμενα τις συμβουλές σας !!!!!
Ευχαριστώ!!
Με ξεχωριστή εκτίμηση
Γιώργος Τ@@@@@@
 • ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Φίλε Γιώργο, με 5 χιλ. ευρώ το πολύ πολύ να αγοράσεις δύο, άντε 3 μτχ. Στη θέση σου θα επέλεγα… ΕΛΙΝΟΙΛ και ΛΥΚΟΣ. Αντε  και ΙΝΤΕΚ αν υποχωρούσε προς τα 3,3000 πράγμα όπως πολύ δύσκολο. ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ τώρα με τους οικείους μου, να ξέρεις ότι ουδείς εξ αυτών ασχολείται με το χρηματιστήριο – το ακούν και τρέχουν. Λόγω 1999 και 2010-2012. Και ποτέ δεν επιβάλω την άποψη μου. Για να έχω και την ησυχία μου.ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ (ΡΩΤΗΣΑΝ ΑΡΚΕΤΟΙ) 

 • ΜΠΡΙΚ: Αποτιμάται στο 83% της NAV και με ένα μικρό discount- Αναμφίβολα αδικείται συγκριτικά & αναλογικά με τις ΛΑΜΔΑ- REDS – TRASTOR

SITES: Πρέπει κι αυτά να ζήσουν. Δεν πρέπει να τα κρίνετε σε μεμονωμένες αναφορές τους, αλλά με το αν σας ικανοποιούν με το γενικότερο ενημερωτικό ή εξειδικευμένο περιεχόμενο τους. Μην τα θέλετε όλα δικά σας…

 • Γιατί όλοι έχετε μάθει στο ΤΖΑΜΠΑ και αμφιβάλω πολύ αν θα βρισκόντουσαν έστω 500 άτομα για να υποστηρίξουν συνδρομητικά την λειτουργία ενός site που έχει έξοδα και μάλιστα πολλά. Βάλτε κάτω μισθούς και εισφορές για δημοσιογράφους, τεχνικούς, γραφίστες, γραμματεία, δικηγόρο, λογιστή και βοηθό του κλπ κλπ.

Νισάφι πια με τις παρατηρήσεις δήθεν ειδημόνων επί παντός επιστητού, την στιγμή που είμαστε βέβαιοι ότι οι ίδιοι θα οργιάζουν με τις φορολογικές πχ δηλώσεις – υποχρεώσεις τους και με την… άμεμπτη συμπεριφορά τους στους δικούς τους τομείς ενασχόλησης.

 • ΒΕΒΑΙΑ, δεν πρέπει κανείς να υπερβαίνει την λεγόμενη… ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ, γιατί σε αυτή την περίπτωση είναι κατακριτέος, αν μη τι άλλο. Και πάνω από όλα δεν πρέπει να παραπληροφορεί, έστω κι από αμέλεια. Γιατί και στην τελευταία περίπτωση είναι εξ ίσου επικίνδυνος…

ΧΡΩΣΤΑΜΕ κι άλλες, αλλά αυτές μπορούν να περιμένουν…

****

ΔΕΝ χρειάζεται να μας ζητάτε να μην αναγράφουμε το ονοματεπώνυμο σας. Δεν το βάζουμε.
 • ΧΡΩΣΤΑΜΕ κι άλλες απαντήσεις – ενώ έχουμε απαντήσει στους περισσότερους και με λίγα λόγια σε προσωπικά ηλεκτρονικά μηνύματα.
ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑΜΕ σε ερωτήματα για το τι μετοχές να αγοράσετε. Δεν είναι δουλειά μας, ούτε επιτρέπεται να δίνουμε οδηγίες και κατευθύνσεις στην διαμόρφωση χαρτοφυλακίων. Υπάρχει πληθώρα ύλης καθημερινά και μπορεί να βγάζετε τα δικά σας συμπεράσματα και τις σχετικές αποφάσεις.