Η προσωπική γωνιά του μικρομέτοχου με τους φίλους αναγνώστες του (15 Απριλίου 2021)

____________________

———- Forwarded message ———
From: Δ@@@@@@ΥΛΟΣ <d@@@@@@s1986@gmail.com>

Subject: F.U. συμβουλής σας…..
To: <info@mikrometoxos.gr>
Κε Βασίλη σας χαιρετώ!!

Έχω Cener απο 2€(όπου την πιστεύω πολύ) αλλά κ Ιντκα όπου την είχα απο 1€ αλλά την έδωσα παρότι με καλό κέρδος,γιατί την φοβήθηκα. Αντί αυτής αγόρασα ΑΔΜΗΕ.Ισως καταλάβατε, οτι ήθελα να μοιράσω τον επενδυτικό κίνδυνο καθότι ειμαι μεροκαματιαρης αγωνιστής κ πρέπει να προσέχουμε πολύ.(υπάρχουμε πολλοί τέτοιοι που σας ακολουθουμε και νιώθουμε έτσι!!!).
1.Ποιά ειναι η γνώμη σας για τον ΑΔΜΗΕ? Αξίζει η μετοχή να περιμενω??(ως μερισματική κ όχι μόνο).
2.Θα θέλατε να μοιραστείτε την γνώμη σας για άλλες καλές μερισματικές μετοχές (αναφέρω ενδεικτικά Ευδαπ??) σε περίπτωση που υπάρχει και καλυτερη μετοχή συνδυασμού(μέρισμα/κέρδος)να έχω στο νου μου??
3.Υπάρχει κάποιο blog που γράφετε??
Συγνώμη για την κατάχρηση κ ελπίζω να λάβω τις επεξηγηματικές τοποθετήσεις σας.
Ευχαριστώ πολύ
Δημήτρης
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
1. Μη με βάζετε στο τρυπάκι να σχολιάζω τις δικές σας επιλογές. Αλλιώς σκέπτομαι εγώ και εντελώς διαφορετικά το 95% εξ υμών. Καλή εταιρεία ο ΑΔΜΗΕ και έχουμε κάνει πολλές αναφορές, αλλά σε καμμία περίπτωση θα την είχαμε στις Top επιλογές.
2. Δεν μπορώ να ξεχωρίζω μετοχές. Γράφουμε για όλες, είτε με καλά, είτε με ενθουσιώδη, είτε με αρνητικά σχόλια. Οσοι τα διαβάζουν, κρίνουν και αποφασίζουν προσωπικά επί του πρακτέου. Και πόσο μάλλον σε περιόδους όπως αυτή που ζούμε όπου ανασταίνονται και οι πεθαμένοι. Δεν τα πάω καλά με τις μερισματούχες μετοχές, έχω διαφορετικό σκεπτικό…
3. Δεν σας αρκεί ο μ/μ; Το blog με μάρανε (χαχαχα)

———- Forwarded message ———
From: <k@@@@@@s777@@@l.com>
Subject: ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΘΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
To: qna <qna@mikrometoxos.gr>

Αγαπητέ φίλε,

Είμαι αναγνώστης σου από το 2018 ,χάρις εσένα κυρίως έχω κερδίσει αρκετά. Εντελως καλοπροαίρετα, πρέπει να σου επισημάνω μια λάθος τοποθέτηση σου διότι και τα λάθη είναι στο πρόγραμμα. Εγραφες περυσι στην αρχή της πανδημίας, ότι “ξεχάστε τις τιμές των μετοχών,προ πανδημίας και μην κινείστε με τα παλια τους δεδομενα”.

Ακούγοντας τη συμβουλη σου, αγόραζα και πουλούσα, για να κλείδωσω το μικρό κέρδος. Ομως τελικά οι τιμές, ξεπερασαν και τα προ πανδημίας επίπεδα,και έτσι αν αντί να αγοραζω-πουλαω, άφηνα  αθικτο το  χαρτοφυλάκιο που δημιούργησα στην αρχή της πανδημίας,ως σήμερα θα είχα 3πλασια κέρδη.(αποτελείτο από bluechips με καθολου τραπεζικες μτχ).
Με αγάπη στο γράφω, καλοπροαίρετα.Διοτι είναι κανονας χωρίς εξαίρεση οτι οι αγορές ΠΑΝΤΑ επανέρχονται στα προ καταστροφών επίπεδα.ΠΑΝΤΑ

ΝΚ


Αγαπητέ Νίκο, 

Η πανδημία άλλαξε παντελώς τον χάρτη των επενδύσεων και η οποιαδήποτε ανάλυση μετοχών με τα προ πανδημίας δεδομένα ή τιμές είναι λανθασμένη. Το τότε « ξεχάστε » δεν σημαίνει ότι δεν θα ξαναβλέπατε τιμές όρια ή επίπεδα.
  • Ειλικρινα αναρωτιόμαστε, πως μπορεί κάποιος να παρερμηνεύσει κάτι που γράφουμε και που κατά βάση είναι σχετικά αυτονόητο και δεν χρήζει καμίας περαιτέρω ανάλυσης.
  • ΑΦΟΥ λίγο μετά τα χαμηλά του Μαρτίου 2020, επανήλθαμε σε ένα κάρο μετοχές που αποθεώθηκαν αργότερα στο ταμπλό και ταυτόχρονα αποθέωσαν οι ίδιες όσους εκμεταλλεύτηκαν τα απίστευτα ιστορικά χαμηλά των περισσότερων.
Θα προσπαθήσουμε στο μέλλον και με αφορμή το μήνυμα σας να είμαστε πιο αναλυτικοί και επεξηγηματικοί για να αποφεύγουμε τέτοιες παρερμηνείες. Θα παρακαλούσα επίσης αν στο μέλλον δεν καταλάβετε κάτι να μας ρωτάτε. Όπως βλέπετε εμείς απαντάμε σε όλες τις ερωτήσεις και έχουμε κάθε διάθεση να βοηθήσουμε και τον τελευταίο αναγνώστη.

From: <Π@@@@@@s751@@@l.com>
Αγαπητέ μικρομέτοχε, δεν θα συμφωνήσω. Θεμελιωδώς και από πλευράς δανεισμού η ΕΛΧΑ είναι πολύ πιο συμφέρουσα. Με τιμές 31/3 η ΕΛΧΑ έχει P/BV = 1,09 και δείκτη δανειακής μόχλευσης 0,82, ενώ οι αντίστοιχοι δείκτες της CENER είναι 1,875 και 1,31. Μπορεί να είναι καλύτερη ως μετοχή ευκαιρίας ή ως τεχνική ανάλυση, αλλά Value for Money δεν είναι.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Φθηνή ή ακριβή η μετοχή της Cenergy Holdings;

Image
Από τη μελέτη των στοιχείων του πίνακα προκύπτει ότι η CENERGY είναι ισχυρά υποτιμημένη σε σχέση με την ELVALHALCOR. Η υποτίμηση σε όρους EV/EBITDA είναι της τάξης του 29%, ενώ σε όρους P/E η υποτίμηση φθάνει το 39%!
  • Αν μάλιστα η σύγκριση γίνει στο περιθώριο οργανικής κερδοφορίας τότε πραγματικά ζυγαριά γέρνει…. απελπιστικά υπέρ της Cenergy, αφού η Cenergy εμφανίζει κατά 87% μεγαλύτερο περιθώριο οργανικής κερδοφορίας από την ELVALHALCOR. Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι η κεφαλαιοποίηση της Cenergy αντιστοιχεί μόνο στο 54% της κεφαλαιοποίησης που έχει η ELVALHALCOR .
Τα πράγματα είναι το ίδιο καλά – για να μη γράψουμε καλύτερα – όταν τη συγκρίνουμε με το δεύτερο μεγαλύτερο όμιλο παγκοσμίως στο χώρο που δραστηριοποιείται η Cenergy, τη Nexans.
  • Συγκρινόμενη η Cenergy Holdings με τον Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο κολοσσό NEXANS, ο οποίος προ τετραμήνου είχε ξεκινήσει συζητήσεις για εξαγορά της και οι οποίες διακόπηκαν σύντομα και απότομα, προκύπτει ότι η Cenergy είναι υποτιμημένη σε όρους EV/EBITDA κατά 19% και ισχυρά υποτιμημένη σε σχέση με τη Nexans σε όρους P/E με την υποτίμηση να φθάνει το 54%!!! Ταυτόχρονα η Cenergy έχει κατά 124% καλύτερο περιθώριο οργανικής κερδοφορίας από τη Nexans.
  • Για αυτό και η πρόταση της Nexans που με δημοσιογραφικες πληροφορίες ήταν στα 2.4000 στο μέρος που αφορά τα μετρητά, πήγε Άπατη!

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ με το νο.2