Η προκλητική  ανυπακοή, όλων όσων κηρύσσουν την υπακοή! (της Καλλιόπης Βαρδάκα))

Η προκλητική ανυπακοή, όλων όσων κηρύσσουν την υπακοή!

Και ενώ ο συναγερμός του παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχει ξεπεράσει το κόκκινο και η προσπάθεια της πολιτείας να περιορίσει τη μετάδοση του ιού είναι μεγάλη, ένα μέρος πιστών και κληρικών, εξακολουθούν να μην ανήκουν στους νομοταγείς πολίτες της χώρας μας. Μιας και στις Εκκλησίες, οι καταγγελίες για παρουσία των πιστών στο χώρο τους, είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που ο νόμος προβλέπει.
  • Ελλοχεύει κίνδυνος μετάδοσης του ιού ή όχι, μέσα στους χώρους λατρείας;
Στο πλαίσιο αυτό, κι ενώ βρισκόμαστε ήδη προ των πυλών ενός τρίτου lockdown, η ανυπαρξία ελέγχων στους συγκεκριμένους χώρους είναι εμφανής.
Ο φονικός ιός, ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ σε ηλικίες, αξιώματα και θρησκεία …
Οι υπερασπιστές της πίστης οι οποίοι αρνούνται ακόμη και τη χρήση της μάσκας μέσα στους ναούς, είναι μεγάλο πρόβλημα. Θεωρώντας ασέβεια τη χρήση της, αυτομάτως τάσσονται στη κατηγορία των ασεβών, που δεν προσαρμόζονται και δεν υπακούν στους νόμους.
Δεν είναι η νέα τάξη πραγμάτων ο ιός, και ούτε ο Αντίχριστος που ήρθε να μας αλλαξοπιστήσει.
Δεν είναι οι διεθνείς οργανισμοί, οι πολυεκατομμυριούχοι, οι παγκόσμιες τράπεζες, που κρύβονται πίσω από την πανδημία.
Είναι ο ιός, που είναι εδώ και έχει αλλάξει τη ζωή μας και έχει αφαιρέσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη.
Ας “αντιγράψουμε” το καλό παράδειγμα της Εκκλησίας της Ρωσίας. Που τα μέτρα που πάρθηκαν ήταν άμεσα. Και συνεχίστηκε ακόμη και η θεία μετάληψη. Και μετά τη λήψη της Θείας Κοινωνίας από κάθε πιστό, η λαβίδα σκουπίζεται με μαντίλι εμποτισμένο σε οινόπνευμα, το οποίο ενισχύεται διαρκώς.
Το δε σκούπισμα των χειλιών των πιστών μετά τη λήψη, γίνεται με χάρτινο μαντίλι, το οποίο έπειτα από κάθε χρήση καίγεται. Το παράδειγμα της έχουν ακολουθήσει και πολλές ενορίες δειλά, δειλά και σε άλλες χώρες, σποραδικά, με κουταλάκια ξύλινα μίας χρήσης, τα οποία στη συνέχεια καίγονται.
Το ” Ιερό αντάρτικο “, η ενσυναίσθηση των ιερέων και πιστών πρέπει να καταλαγιάσει μπροστά στην ιδεολογική μάχη πίστης – επιστήμης – λογικής. Όπως και οι επιδείξεις εξουσίας ενός “κακομαθημένου”  θεσμού, που έχει μάθει να έχει τον πρώτο λόγο ακόμη και σε θέματα που δεν τον αφορούν καν, όπως η δημόσια υγεία.
Ίσως ήρθε η ώρα και οι πιστοί να σκεφτούν με τη σειρά τους που στέκονται σε όλο αυτό, πόσο αξιολογούν και οι ίδιοι τη δική τους ζωή.
Καλλιόπη Βαρδάκα
Επικοινωνιολόγος – ειδική συνεργάτης του μ/μ