Η πώληση της Εθνικής Τράπεζας σε χαμηλή τιμή: Πώς επηρεάζονται οι μικρομέτοχοι

Έχουμε γίνει δέκτες αρκετών σχολίων για τη στάση μας απέναντι στο επικείμενο placement της Εθνικής Τράπεζας και το σημαντικό discount σε σχέση με τις τιμές-στόχους που έχουν ορίσει οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι. Η τιμή που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή, επιβεβαιώνει τους φόβους μας και ενισχύει την κριτική μας προς τη διαχείριση αυτής της διαδικασίας. Όπως είχαμε προειδοποιήσει, η Εθνική Τράπεζα πωλείται με ένα σημαντικό discount, που υπονομεύει την αξία της τράπεζας και τα συμφέροντα των μετόχων.

Αναλυτικά, η τιμή διάθεσης είναι αισθητά χαμηλότερη από τις τιμές-στόχους που έχουν ανακοινώσει κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι τις τελευταίες εβδομάδες. Η JP Morgan έχει αυξήσει την τιμή-στόχο της για την Εθνική Τράπεζα στα 9,70 ευρώ, η Jefferies την τοποθετεί στα 11 ευρώ, ενώ η Goldman Sachs και η Morgan Stanley δίνουν τιμές-στόχους στα 11 ευρώ και 10,43 ευρώ αντίστοιχα. Οι διαφορές αυτές δεν είναι τυχαίες. Αντιθέτως, αντικατοπτρίζουν τη χαμηλή εκτίμηση που φαίνεται να έχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την τράπεζα, καθώς η διαδικασία placement γίνεται με όρους που δεν ωφελούν τους μετόχους αλλά δημιουργούν την αίσθηση ότι το Δημόσιο είναι πρόθυμο να θυσιάσει την αξία των μετοχών.

Η στάση αυτή είναι ανησυχητική, όχι μόνο για το discount, αλλά και για τον τρόπο που πραγματοποιείται η διάθεση του πακέτου μετοχών. Με το ΤΧΣ να αποφασίζει να διαθέσει περίπου το 10% από το 18,39% που κατέχει στην Εθνική Τράπεζα, αφήνοντας το υπόλοιπο 8,39% ως πιθανή μελλοντική συμμετοχή, δημιουργούνται ερωτήματα για το αν αυτός ο διαμοιρασμός είναι η καλύτερη στρατηγική. Η απόφαση αυτή, που υποτίθεται ότι αποσκοπεί στη διατήρηση κάποιας επιρροής στο τραπεζικό σύστημα από το Δημόσιο, στην πραγματικότητα δείχνει μια αβεβαιότητα και έλλειψη καθαρής στρατηγικής για το μέλλον της τράπεζας. Αν η κυβέρνηση ήθελε να προσελκύσει στρατηγικούς επενδυτές, θα έπρεπε να διασφαλίσει ότι η αξία των μετοχών αντικατοπτρίζει την πραγματική δύναμη της Εθνικής Τράπεζας, κάτι που δεν συμβαίνει με αυτό το placement.

Επιπλέον, η επιμονή του ΤΧΣ να διαθέσει το 10% των μετοχών παρά τις αντιδράσεις της αγοράς, δείχνει την έλλειψη ευελιξίας και προσαρμοστικότητας. Όταν οι αγορές αντιδρούν αρνητικά, είναι απαραίτητο οι διαχειριστές να είναι σε θέση να αναθεωρούν τις στρατηγικές τους, ειδικά όταν διακυβεύονται τα συμφέροντα των μικρομετόχων.

Η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας, που συχνά προβάλλεται από την κυβέρνηση ως ένδειξη θετικών προοπτικών, δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζεται στις αποφάσεις που λαμβάνονται για τις τράπεζες. Η Εθνική Τράπεζα, ένας πυλώνας της ελληνικής οικονομίας, θα έπρεπε να έχει καλύτερη μεταχείριση από το Δημόσιο και το ΤΧΣ. Αντί να πωλούνται οι μετοχές της με τόσο μεγάλο discount, θα έπρεπε να αναζητηθούν καλύτερες ευκαιρίες για την αξιοποίηση της τράπεζας, τόσο για την προσέλκυση στρατηγικών επενδυτών όσο και για την προστασία των μετόχων.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η διάθεση του 10% θα γίνει με συνδυασμένη προσφορά σε Ελλάδα και εξωτερικό, με ένα μικρό μέρος (περίπου 15%) να προορίζεται για retail επενδυτές. Αυτό το γεγονός αφήνει τους μικρομετόχους εκτεθειμένους, καθώς δεν τους δίνεται επαρκής προτεραιότητα ή κίνητρο να συμμετάσχουν στη διαδικασία. Για άλλη μια φορά, οι αποφάσεις που λαμβάνονται δεν φαίνεται να εξυπηρετούν τους μικρούς επενδυτές, οι οποίοι έχουν υποστεί τις συνέπειες των προηγούμενων κρίσεων και τώρα βλέπουν τις μετοχές τους να πωλούνται σε τιμές χαμηλότερες από τις πραγματικές τους αξίες.

Η επιλογή της κυβέρνησης και του ΤΧΣ να συνεχίσουν αυτή τη στρατηγική αποτελεί μια σοβαρή αστοχία και επιβεβαιώνει τη στάση μας ότι η πώληση των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας με τόσο μεγάλο discount είναι μια λανθασμένη κίνηση. Η κριτική μας προς αυτήν τη διαδικασία δεν είναι αβάσιμη, όπως δείχνουν και τα σχόλια των αναγνωστών μας. Η τιμή διάθεσης που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή, αποτελεί μια επιβεβαίωση ότι αυτή η κίνηση είναι προς το συμφέρον μόνο λίγων και όχι των μετόχων στο σύνολό τους.

Κ.Γ.