Η Ούρσουλα και ο τετραγωνισμός του κύκλου

Αυτή τη φορά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απέφυγε να σχολιάσει την αντιπρόταση μιάμισης σελίδας των «φειδωλών τεσσάρων» (Αυστρία, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία) για το περιβόητο «Ταμείο Ανάκαμψης» μετά την πανδημία. Ως την ερχόμενη Τετάρτη θα πρέπει να παρουσιάσει τις δικές της αναλυτικές ιδέες, που όπως λένε πολιτικοί αναλυτές στις Βρυξέλλες θα έχουν σαν στόχο να εξισορροπήσουν τις διαφορές.

Πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό; Με ένα συνδυασμό ίσως ενισχύσεων προς τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την covid 19, όπως ανακοίνωσαν οι Μέρκελ και Μακρόν, αλλά και δανείων όπως ζητούν οι «φειδωλοί 4». Θα μπορούσε επίσης να υπάρχει μια πιο σαφής περιγραφή χρήσεων των κονδυλίων, που να αφήνει κάποια περιθώρια στους σκληρούς να υποχωρήσουν δείχνοντας και λίγο ανθρωπισμό, αλλά και κάποιος χρονικός περιορισμός τόσο για τη διάρκεια ζωής του Ταμείου, όσο και για την αποπληρωμή των όποιων δανείων. Ενα τέτοιο «μείγμα» πιθανότατα να μην κακόπεφτε καθόλου και στο Βερολίνο.

Υπάρχουν βεβαίως και άλλα αγκάθια, αφού αυτή τη στιγμή τα γκρουπ στην ΕΕ δεν είναι μόνο δύο. Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης για παράδειγμα δεν έχουν καταθέσει κάποια αντιπρόταση, αλλά αφενός θέλουν να δουν τι μέρος από την πίτα θα μπορέσουν να διεκδικήσουν και από την άλλη βγάζουν σπυριά κάθε φορά που η οποιαδήποτε ενίσχυση επιχειρείται να συνδεθεί με το «κράτος δικαίου».

Και ας μην ξεχνάμε ότι έτσι κι αλλιώς το ύψος του κοινοτικού προϋπολογισμού αποτελεί εδώ και μήνες ένα δυσεπίλυτο γρίφο. Μόνο που το Ταμείο Ανάκαμψης και το συνολικό του ύψος έχουν ήδη συνδεθεί με αυτόν τον εκκρεμή προϋπολογισμό. Γι αυτό και όλοι μιλούν για ένα εγχείρημα που μοιάζει με προσπάθεια τετραγωνισμού του κύκλου, τομέα όπου η Πρόεδρος της Κομισιόν δεν έχει να παρουσιάσει ιδιαίτερα διαπιστευτήρια. Και ο χρόνος που απομένει μέχρι την επόμενη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου θεωρείται ότι δεν θα είναι αρκετός για να λειάνει τις αντιθέσεις.

Εκτός αν οι αρχηγοί κρατών βρεθούν μετά από μήνες στις Βρυξέλλες ξανά πρόσωπο με πρόσωπο, τερματίζοντας την πρακτική των τηλεδιασκέψεων, νοιώσουν πόσο πολύ είχε λείψει ο ένας στον άλλον και δώσουν ένα γρήγορο τέλος στις διαφωνίες τους.