Η Ουάσινγκτον προειδοποιεί (και) την Αθήνα για το ιρανικό τάνκερ

Η Ουάσινγκτον προειδοποιεί (και) την Αθήνα για το ιρανικό τάνκερ

Την ενόχληση της Αμερικής προκάλεσε απόφαση δικαστηρίου του Γιβραλτάρ για απελευθέρωση του δεξαμενόπλοιου.
  • Δεν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που θέλουν το πλοίο να έχει προορισμό την Καλαμάτα την ίδια ώρα που το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιεί πως οποιαδήποτε βοήθεια προς το ιρανικό τάνκερ, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως παροχή «υλικής υποστήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση».

«Λυπηρό» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο το γεγονός ότι το ιρανικό δεξαμενόπλοιο που παρέμενε ακινητοποιημένο επί εβδομάδες στα χωρικά ύδατα του Γιβραλτάρ έλαβε άδεια να αποπλεύσει, παρά το «ένταλμα σύλληψής του» που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

  • Ο Πομπέο είπε ακόμη πως ευελπιστεί ότι το δεξαμενόπλοιο θα συλληφθεί ξανά ώστε να μην τροφοδοτήσει την «εκστρατεία του τρόμου» που η Ουάσινγκτον κατηγορεί την Τεχεράνη ότι διεξάγει.

Το Ιράν από την πλευρά του προειδοποίησε τις ΗΠΑ εναντίον της σύλληψης του πλοίου, τονίζοντας πως ένα «τέτοιο λάθος» θα μπορούσε να έχει «σοβαρές συνέπειες».

Η «εμπλοκή» της Ελλάδας

Με την αντιπαράθεση μεταξύ των δύο χωρών να «χτυπάει κόκκινο», η ιρανική κυβέρνηση αρνείται να δώσει πληροφορίες για τον προορισμό του ιρανικού τάνκερ «Grace 1» που μετονομάστηκε σε «Adrian Darya 1» και πλέει από το βράδυ της Κυριακής στη θάλασσα της Μεσογείου.

  • Αν και αρχικά, σύμφωνα τον εξειδικευμένο ιστότοπο παρακολούθησης των κινήσεων πλοίων Marine Traffic, είχε ανακοινωθεί ότι το ιρανικό δεξαμενόπλοιο υπό ιρανική σημαία πλέει προς την Καλαμάτα και αναμενόταν να φτάσει στις 25 Αυγούστου, η ιρανική κυβέρνηση δεν επιβεβαίωσε ότι προορισμός του είναι το λιμάνι της ελληνικής πόλης, ενώ δεν έδωσε στοιχεία ούτε για το ποιος θα είναι ο αγοραστής των 2,1 εκατ. βαρελιών αργού πετρελαίου που μεταφέρει.

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης δήλωσε (ΣΚΑΪ) πως η Ελλάδα δεν έχει λάβει επίσημο αίτημα κατάπλου του ιρανικού πετρελαιοφόρου αφήνοντας να εννοηθεί πως η Αθήνα δεν θα τοποθετηθεί επίσημα έως ότου το πλοίο διευκρινίσει τις προθέσεις του.
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι οι ελληνικές αρχές παρακολουθούν επισταμένα την πορεία του Adrian Darya 1 (πρώην Grace 1) κι ότι το γραφείο του βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με το υπουργείο Εξωτερικών.


Την ίδια ώρα στην Ουάσινγκτον υπάρχει ενόχληση για την απελευθέρωση του δεξαμενόπλοιου με τις Ηνωμένες Πολιτείες να υποστηρίζουν πως το πλοίο είναι όργανο των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, τους οποίους έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση.

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Αθήνα και άλλες μεσογειακές χώρες ότι τυχόν ελλιμενισμός του πετρελαιοφόρου σε οποιοδήποτε λιμάνι θα ισοδυναμεί με παροχή βοήθειας.

Κατασχέθηκε στις αρχές Ιουλίου

Το τάνκερ «Grace 1» στο στενό του Γιβραλτάρ

AP Photo/Marcos Moreno

Να θυμίσουμε πως το ιρανικό δεξαμενόπλοιο κατασχέθηκε στις αρχές Ιουλίου στο Γιβραλτάρ που αποτελεί βρετανικό έδαφος κατόπιν εντολής των βρετανικών αρχών, με την υποψία ότι μετέφερε παράνομα στη Συρία πετρέλαιο αξίας 130 δισ. δολαρίων, κάτι που αρνείται η Τεχεράνη. Η κράτησή του έλαβε τέλος την περασμένη εβδομάδα, αλλά ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Ουάσινγκτον εξέδωσε την Παρασκευή ένταλμα για την κατάσχεσή του, επικαλούμενο παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων, ξέπλυμα χρήματος και διασυνδέσεις με τρομοκράτες.

Print Friendly, PDF & Email