Η ώρα της απολογίας για τον Δημήτρη Λιγνάδη

Για τα ιδιαίτερα σοβαρά αδικήματα που τον βαρύνουν θα απολογηθεί σήμερα το μεσημέρι ενώπιον της 19ης ανακρίτριας ο τέως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης.

Μετά την απολογία του ανακρίτρια και εισαγγελέας θα αποφασίσουν για την περαιτέρω ποινική μεταχείρισή του, για το αν δηλαδή θα προφυλακιστεί ως ύποπτος διάπραξης νέων αδικημάτων ή θα αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης και ο συνήγορός του Αλέξης Κούγιας θα επιχειρήσουν να αντικρούσουν το βαρύ κατηγορητήριο με την επίκληση άλλοθι, με τα περί απόλυτης ακυρότητας της προδικασίας λόγω στέρησης βασικών δικονομικών δικαιωμάτων του -ο Αλέξης Κούγιας κατέθεσε χθες ένσταση κατά της διαδικασίας- αλλά και με την κατάθεση μηνύσεων κατά των δύο ανθρώπων που καταγγέλλουν τον Δημήτρη Λιγνάδη για βιασμό τα έτη 2010 και 2015. Και για τις δυο περιπτώσεις (του 25χρονου που βρίσκεται στη Σουηδία και κατήγγειλε τον βιασμό του το 2010 σε ηλικία 14 ετών και του Αιγύπτιου που κατήγγειλε τον βιασμό του στην Επίδαυρο το 2015) ο κατηγορούμενος θα υποστηρίξει ενώπιον της ανακρίτριας ότι δεν βρισκόταν καν στον τόπο της φερόμενης τέλεσης των αδικημάτων.

Μάλιστα, ειδικά για τη δεύτερη περίπτωση βιασμού ο δικηγόρος του σε χθεσινοβραδινές δηλώσεις του στο Μega ανέφερε ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης: «Την 1η Αυγούστου του 2015 μετέβη στην Ιθάκη και έμεινε όλο τον Αύγουστο εκεί με τον ιδιοκτήτη του Action24 και πρώην υπουργό Πολιτισμού».

Για το λόγο αυτό ο κ. Κούγιας θα υποβάλει σήμερα, όπως προανήγγειλε, αίτημα για εξέταση τριών μαρτύρων που σύμφωνα με τον Δημήτρη Λιγνάδη ήταν μαζί του στην Ιθάκη την περίοδο που φέρεται να συνέβη ο καταγγελλόμενος βιασμός. Σύμφωνα με τον Αλέξη Κούγια οι μάρτυρες αυτοί είναι η Ελένη Κούρκουλα, ο ιδιοκτήτης του Action 24 Διονύσης Παναγιωτάκης και ο δημοσιογράφος Γιώργος Κουβαράς.

Για την πρώτη περίπτωση ο κ. Κούγιας σε δηλώσεις του έξω από την Ευελπίδων υποστήριξε ότι «ο εντολέας μου από ταξιδιωτικά έγγραφα αποδεικνύει πως ήταν στην Αίγυπτο την περίοδο για την οποία κατηγορείται».

Ο Δημήτρης Λιγνάδης θα επιχειρήσει να αποδομήσει και τους μάρτυρες κατηγορώντας τους ως αναξιόπιστους και υποστηρίζοντας ότι από τους μάρτυρες αυτούς ο ένας δεν κατέθεσε τίποτα απολύτως σε βάρος του, αφού δεν υπέπεσε στην αντίληψή του οποιαδήποτε μεμπτή συμπεριφορά του (Λιγνάδη) προς οποιοδήποτε ανήλικο πρόσωπο. Για τη γυναίκα μάρτυρα έχει πει: «Απλώς και μόνο εξιστόρησε την ατυχή και εμμονική προσπάθειά της ήδη από τα φοιτητικά της χρόνια και συγκεκριμένα από το έτος 2000 να συνάψει ερωτική σχέση μαζί μου, χωρίς ωστόσο να αντιληφθεί έστω και μια σεξουαλική επαφή μου με ή χωρίς συναίνεση με έστω και ένα ανήλικο πρόσωπο». Ο ηθοποιός-σκηνοθέτης θα αποδώσει δηλαδή την εμπλοκή του στην υπόθεση σε φθόνο, πίσω από τον οποίο ωστόσο «υπάρχουν και ηθικοί αυτουργοί».

Η 40χρονη πάντως μάρτυρας, της οποίας η κατάθεση υπήρξε κομβικής σημασίας για την εξέλιξη της υπόθεσης, δια της νομικής παραστάτριάς της, Χρύσας Παπαδοπούλου, δήλωσε χθες: «Η παλαιομοδίτικη τακτική της “δολοφονίας χαρακτήρων” και της επίρριψης ευθυνών στα θύματα είναι μια απελπισμένη προσπάθεια να στραφεί η προσοχή μακριά από την ουσία αυτή της υπόθεσης και να υποβιβαστεί αυτή σε θέαμα της κλειδαρότρυπας. Μέσω ακραία ομοφοβικών, σεξιστικών και οπισθοδρομικών απόψεων απευθύνονται στην κοινωνία της Ελλάδας του 1960. Αλλά, δυστυχώς για αυτούς, είμαστε στο 2021 και η προσπάθειά τους να σιγήσουν οι φωνές των επιζώντων σεξουαλικής βίας και των μαρτύρων θα αποτύχει. Κατά τη διάρκεια της προσπάθειας αυτής όμως, θίγεται βάναυσα η αλήθεια, η τιμή και η υπόληψη της εντολέως μου, όταν διαδίδονται σε τηλεοπτικές εκπομπές, δελτία ειδήσεων, εφημερίδες, στο διαδίκτυο συκοφαντικά ή/και δυσφημιστικά γεγονότα για την ίδια, την προσωπική της ζωή και αυτή των οικείων της, γεγονός για το οποίο επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός της».

Επιπλέον στη δικογραφία που σχηματίστηκε σύμφωνα με τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου «δεν υπάρχουν φωτογραφίες, ιατροδικαστικές εκθέσεις και μηνύματα είτε μέσω κινητού τηλεφώνου είτε από κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, εκ των οποίων να καθίσταται δυνατή η επιβεβαίωση των καταγγελλομένων». Κατά τους ισχυρισμούς του κατηγορούμενου, οι καταγγέλλοντες, είναι πρόσωπα που έχει να τα δει ακόμα και πάνω από δύο δεκαετίες!

Αύριο έχει κληθεί από τον εισαγγελέα σε ανωμοτί εξηγήσεις, ως ύποπτος τέλεσης του εγκλήματος του βιασμού, ηθοποιός που πρωταγωνιστεί σε σίριαλ μεγάλου καναλιού, σε βάρος του οποίου έχει κατατεθεί μήνυση για μη παραγεγραμμένη υπόθεση βιασμού από τον Δημήτρη Άνθη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εν λόγω ύποπτος φέρεται ότι είναι το νεαρό πρόσωπο που ήταν παρόν στον βιασμό (πράξη παραγεγραμμένη) που φέρεται ότι είχε υποστεί από τον Δημήτρη Λιγνάδη ο 19χρονος τότε Νίκος Σ. ο οποίος όμως τουλάχιστον στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο 2020mag δεν τον έχει κατονομάσει. Ο ίδιος ο καταγγελλόμενος ηθοποιός, που όπως έγινε γνωστό από τον δικηγόρο του απολύθηκε από την τηλεοπτική σειρά στην οποία συμμετείχε, αρνείται την κατηγορία.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει στη μήνυση του ο Δημήτρης Άνθης το αδίκημα διαπράχθηκε το 2006 και ο ηθοποιός που φοιτούσε τότε στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου, του πρότεινε να πάνε σπίτι του όπου χρησιμοποιώντας την μυϊκή του υπεροχή τον βίασε.