Η οικονομική διαφθορά κοντεύει να γίνει Μαθουσάλας… 

  • Η οικονομική διαφθορά είναι πλέον βαθιά, πολύ βαθιά ριζωμένη. Κοντεύει να γίνει… Μαθουσάλας, χωρίς ίχνος υπερβολής.**

Είναι το φαινόμενο του χρηματικού εκμαυλισμού και της δωροδοκίας, προκειμένου να ευνοηθεί κάποιος ο οποίος δεν έχει τις απαιτούμενες νόμιμες προϋποθέσεις γι’ αυτό που διεκδικεί.

Η οικονομική διαφθορά επικεντρώνεται κυρίως σε εκείνη της κρατικής μηχανής, έχει μεγάλη έκταση κι έχει απασχολήσει διεθνείς οργανισμούς για να δοθεί διεθνής μάχη κατά της διαφθοράς αυτής. Η ύπαρξή της νοθεύει τον ανταγωνισμό, επιβαρύνει τους καταναλωτές, υπονομεύει τις κοινωνικές αξίες και την οικονομική ανάπτυξη.

Γεννήθηκε από την πολιτική ηγεσία, αλλά τροφή της έδωσε για να επιβιώνει η ανέχεια των πολιτών. Με την ατιμωρησία να λειτουργεί σαν λίπασμα και να διαιωνίζει τη κατάσταση.
  • Ένας από τους χρησμούς που έδωσε η Πυθία στον Φίλιππο Β’ της Μακεδονίας ήταν:
    «Αργυραίς λόγχαις μάχου και πάντων κρατήσεις».
  • Μεταφράζοντας στα νέα ελληνικά, ουσιαστικά η Πυθία προέτρεψε τον Φίλιππο να δωροδοκεί και με αυτόν τον τρόπο θα κερδίζει όλες τις μάχες.
Όπως γίνεται αντιληπτό η δωροδοκία είναι γνωστή και βρίσκει εφαρμογή από αρχαιοτάτων χρόνων σε πολλές εκφάνσεις της ζωής. Δεν είναι τυχαίο ότι η ύπαρξή της προσδιορίζεται ταυτόχρονα με την ύπαρξη των κυβερνήσεων.
  • Η δωροδοκία, η απάτη, ο εκβιασμός αποτελούν διάφορες μορφές της διαφθοράς. Η διαφθορά υπήρχε και υπάρχει παντού και δεν εντοπίζεται μόνο σε συγκεκριμένα κράτη (αναπτυσσόμενα ή αναπτυγμένα). Μπορεί να βρεθεί σε όλες τις κυβερνήσεις και σε όλα τα κράτη, αν και σε ορισμένα το ποσοστό της διαφθοράς είναι αρκετά υψηλότερο.
Μάλιστα μία παρομοίωση της διαφθοράς είναι με αυτή του καρκίνου, εισέρχεται σε όλες τις εκφάνσεις μίας κοινωνίας, πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές-κοινωνικές και καταστρέφει όλες τις υγιείς δομές της.
  • Γι’αυτό, ας παύσουμε να μένουμε έκπληκτοι σε κάθε φορολογική ατασθαλία, παρόμοια όπως αυτή η πολύ πρόσφατη του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα, Ντόναλντ Τραμπ.
Δεδομένο βέβαια, ότι επιστροφή της ηθικής στην πολιτική, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ! Ούτε καν σαν σκέψη. Αμφιβάλουμε μάλιστα, εάν υπήρξε και ποτέ.
  • Για να καταπολεμηθεί, απαιτείται σύγκρουση γερή με κάθε κατεστημένο, σύγκρουση με τη σήψη και τη διαφθορά. Αλλιώς η εναλλακτική οδός είναι ο γκρεμός.
Εν τω μεταξύ τα οικονομικά σκάνδαλα θα λεηλατούν τις τσέπες του κάθε νομιμόφρονα πολίτη. Αλλά αντί κάθε φορά να νοιώθουμε ή να παριστάνουμε τους έκπληκτους στο άκουσμα τους σε καθημερινή βάση, θα ήταν καλύτερα να μην μέναμε απαθείς. Στο χέρι μας είναι άλλωστε.
.
**Ο Μαθουσάλα (στα Εβρ. מְתוּשֶׁלַח‎, Μετουσέλαχ/Μετουσάλαχ) είναι ο μακροβιότερος άνθρωπος που αναφέρεται από την Βίβλο. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι έζησε 969 έτη. (Γένεση 5:27, Ο’ ). Σήμερα το όνομα αυτό χρησιμοποιείται για κάθε πλάσμα που φτάνει σε πολύ μεγάλη ηλικία.
..
Καλλιόπη Βαρδάκα
Επικοινωνιολόγος – ειδική συνεργάτης του μ/μ