Η οικονομία δεν είναι λαϊκή αγορά… (του Γιώργου Κράλογλου)

Η οικονομία δεν είναι λαϊκή αγορά… (του Γιώργου Κράλογλου)

@capital.gr

Ορθότατα η κυβέρνηση φροντίζει να διαχωρίζει την οικονομία από την πολιτική, αποφεύγοντας περιττή φανφάρα. Οι “κάποιοι” όμως της Ν.Δ και ο ΣΥΡΙΖΑ;

  • Η αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης δεν έχει αποβάλλει ακόμη τη γνωστή μας μιζέρια. Τη συνεχή παρεμβατική παρουσία κράτους. Και το ασταμάτητο “κάτι τις”, για τον κορβανά, σε κάθε περίπτωση.

Τη μιζέρια που θα την συναντήσεις σήμερα και εκεί που συγκεκριμένα προγράμματα, (ενεργειακές επενδύσεις με συμπληρώσεις εγκαταστάσεων,  εναλλακτικές μορφές ενέργειας, σταθμοί φυσικού αερίου και άλλα) “ισιώσουν” την ανησυχητική κάμψη (μεγάλη καμπούρα θα λέγαμε) της οικονομίας, μέσα από (τις τελευταίες ίσως) σοβαρές επενδυτικές ή άλλες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

  • Ωστόσο υπάρχουν και τα θετικά. Τα μεταρρυθμιστικά θα λέγαμε. Αυτά που τα έχει ανάγκη ο τόπος αν θέλουμε να πάμε μπροστά.

Αυτά που προχωράει η κυβέρνηση. Χωρίς ταμπούρλα. Χωρίς ζουρνάδες. Χωρίς να τα εξαγγέλλει από μπαλκόνια, για να πουλάει πολιτική φιγούρα…

  • Να ένα παράδειγμα. Με μια απλή κοινή υπουργική απόφαση καταργήθηκε (χωρίς πολλά λόγια) ένα σύστημα – βραχνάς των επενδύσεων.

Το σύστημα, που απαιτούσε κατάταξη νέων εργοστασιακών, ξενοδοχειακών και αποθηκευτικών εγκαταστάσεων σε κατηγορίες υψηλής,  μέσης και χαμηλής όχλησης, σύμφωνα με την αυθαίρετη κρίση (στην εφαρμογή της νομοθεσίας) του κάθε καρεκλοκενταύρου κρατικού υπαλλήλου.

  • Επρόκειτο για τεράστια ζημιά στις επενδύσεις για 10ετίες. Και όλα αυτά, δήθεν στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτά έλεγαν οι τυμπανοκρουσίες των λαϊκιστών των κυβερνήσεων όταν τα καθιέρωσαν πολλά χρόνια πριν.

Το επενδυτικό αυτό βάσανο έφυγε από τη μέση, με μια κοινή υπουργική απόφαση η οποία το αντικατέστησε με λογικότατα και ισχύοντα περιβαλλοντικά κριτήρια. Τόσο απλά. Τόσο φυσικά. Χωρίς τη γνωστή πολιτική μπουρδολογία να σκεπάζει την ουσία.

  • Τα ίδια και με κάποιες απλές τροποποιήσεις σε χρόνια χωροταξικά κενά. Κενά που έχουν να κάνουν με τη χρήση γης και άλλα σημαντικά για τις εργοστασιακές και τουριστικές ανάγκες σε επενδύσεις. Και αυτά επίσης χωρίς ταμπούρλα και ανούσιες πολιτικές ερμηνείες.

Προχθές μάλιστα, σε μια απλή νομοθετική ρύθμιση, πέρασαν (επίσης χωρίς αυλοκολακείες) όλα εκείνα που χρειάζονται για να κλείσει η αποκρατικοποίηση-φάντασμα της ΛΑΡΚΟ.

  • Δεν υμνολογούμε την κυβέρνηση και το οικονομικό της επιτελείο για τον αποτελεσματικό τρόπο που κινούνται. Καταγράφουμε (δημοσιογραφικά και μόνο δημοσιογραφικά) τα γεγονότα (με αναφορές και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις) για τρείς, σημαντικότατους, κατά τη γνώμη μου, λόγους.

Πρώτον γιατί η οικονομία έχει χάσει εδώ και πολλά χρόνια αυτή τη μορφή περιφρούρησής της από την πολιτική. Για να μην πούμε από το 1975 μέχρι και σήμερα.

  • Σχήματα πομπωδών κρατικών φορέων ή Οργανισμών (για διορισμούς κατά βάση…) που θα έλυναν τον “Γόρδιο δεσμό” των απλοποιήσεων στις επενδύσεις. Υπουργικά σχήματα και οι τίτλοι υπουργών και υπουργείων παλαιών και υπό σύσταση… (που ουδέποτε λειτούργησαν) για να φέρουν βόλτα τα βουνά επενδύσεων και δήθεν ορδές επενδυτών, ήταν (και παραμένει) το λαϊκίστικο περιτύλιγμα μιας οικονομικής πολιτικής (από το 1975) που η οικονομία ασφαλώς και δεν το είχε ανάγκη.

Πολιτικές πανάκριβης αερολογίας…, που έμπλεξαν την οικονομία και την επιχειρηματική κοινότητα σε βλακώδεις διοικητικές πράξεις με συνέπεια και την επιχειρηματική μετανάστευση.

  • Πολιτικές φανφάρας που μπορούν να αντικατασταθούν με μια απλή κοινή υπουργική απόφαση. Με μια απλή, υπουργική πράξη. Με μια εγκύκλιο. Με υπηρεσιακή ρύθμιση. Το δείχνουν και οι παραπάνω αναφορές μας.

Δεύτερον γιατί, πολύ το φοβάμαι, και αυτή την προσπάθεια (απομάκρυνσης της πολιτικής καλύπτρας από την οικονομία) δεν θα την τηρήσουν όλοι οι κομματικοί, βουλευτές και πολιτικοί παράγοντες της Ν.Δ.

  • Όπως μαθαίνω “κάποιοι” της Ν.Δ, ήδη γυροφέρνουν στην αγορά και τις παραγωγικές τάξεις και “μοσχοπουλάνε” τα κυβερνητικά επιτεύγματα συναδέλφων τους, τάζοντας και δικούς τους λαγούς και πετραχήλια. Το γνωρίζουν αυτό στην κυβέρνηση και ενοχλούνται. Αλλά οι “κάποιοι”, της Ν.Δ. τους αγνοούν.

Και τρίτον, επειδή οι “πολεμικές παράγκες” που ετοιμάζεται να στήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενάντια και στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, θα “στεγάσουν” πρόσωπα και τακτικές, χαρακτηριστικές της αντιπολιτευτικής ανικανότητας του.

  • Με τον τρόπο αυτό όμως κινδυνεύει να ανακοπεί, η σημερινή ροή, πρωτοβουλιών καθημερινότητας στην οικονομία. Πρωτοβουλιών με απλές διοικητικές πράξεις ή υπουργικές αποφάσεις, μακροπρόθεσμης όμως μεταρρυθμιστικής αξίας στην οικονομία. Πώς να κλείσεις τα μάτια, λοιπόν. Πώς να μη μιλάς για συνέχιση της μεταπολιτευτικής μιζέριας. Αν, τελικά,  επικρατήσει για μια ακόμη φορά.

george.kraloglou@capital.gr