Η Μήδεια έφυγε, το ρεύμα ακόμη έρχεται, οι ευθύνες παραμένουν

Tԉʇ ׉ύɁ Ӕύ ĉύՓϨʁсÉM͇Ӡׁ̉ˇӠEUROKINISSI)

Σε κάθε περίπτωση για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι οι υποδομές της Αθήνας είναι ευάλωτες σε κάθε ευμετάβλητο καιρικό παράγοντα. Τελευταίο παράδειγμα, η πρόσφατη (μετά βίας) 48ωρη πλην σφοδρή κακοκαιρία που άφησε χωρίς ρεύμα -κατά εκτιμήσεις- περίπου 250.00 νοικοκυριά ενώ τα προβλήματα συνεχίζονται έως και αυτή την ώρα.

Ο ΔΕΔΔΗΕ σε συνέχεια της ενημέρωσης για τα προβλήματα στο Δίκτυο ανακοίνωσε ότι το σύνολο του τεχνικού του προσωπικού στην Αττική, περί τα 440 άτομα, συνεχίζουν τις εργασίες αποκατάστασης στις περιοχές με προβλήματα ηλεκτροδότησης, κυρίως στα Βόρεια Προάστια του Νομού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ, μέχρι αυτή την ώρα έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές σε 15 γραμμές Μέσης Τάσης από ένα σύνολο 43 γραμμών που παρουσιάζουν προβλήματα, σε τμήμα των περιοχών Διόνυσος, Αγ. Στέφανος, Μαρούσι, Νέα Ιωνία, Νέο Ψυχικό, Παλαιό Ψυχικό, Φιλοθέη, Παπάγου, Πετρούπολη, Κεφαλάρι, Πολιτεία, Πεύκη, Βριλήσσια, Γλυκά Νερά, Κάτω Κηφισιά, Εκάλη και Νέα Ερυθραία.

Στις ίδιες περιοχές, εκτενή είναι τα προβλήματα και στους δρόμους, καθώς οι κοπές δέντρων δυσχεραίνουν το έργο του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ προβλήματα από πτώσεις κορμών εντοπίζονται και στην Κηφισιά, το Μαρούσι, το Χαλάνδρι και συνολικά στα βόρεια προάστια.

Σχετικά με το ζήτημα της κοπής των δέντρων σε συνάρτηση με τις εκτεταμένες ζημιές που προκλήθηκαν στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, ο Υπ, Εσωτερικών κ. Μ. Βορίδης μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε πως πρόκειται για «μεγάλη συζήτηση, η οποία αφορά και την υπογειοποίηση του δικτύου».

Ποιος κόβει τα κλαδιά;

«Τα κλαδιά πρέπει να κόβονται. Δήμοι πυκνοκατοικημένοι που έχουν πολλά δέντρα, προφανώς πρέπει να φροντίσουν. Εν προκειμένω δεν υπήρχε κανένα θέμα σύγκρουσης αρμοδιοτήτων, αλλά μπορώ να σας πω ότι υπήρξε συνεργασία», ξεκαθάρισε και εξήγησε πως την κρίση συντονίζει η Πολιτική Προστασία. Το υπουργείο Εσωτερικών, από την άλλη, είναι αυτό που θα στηρίξει στην αποκατάσταση των ζημιών.

«Με δεδομένη την κακοκαιρία και το πρόβλημα, αντιμετωπίστηκε στο καλύτερο δυνατό», σημείωσε.

Ειδικά για το θέμα των κλαδιών, για το κόψιμο των οποίων έχει αρχίσει «παιχνίδι ευθυνών», είπε πως «αρμοδιότητα έχουν οι ΟΤΑ, βεβαίως οι ΟΤΑ πρέπει να συνεννοηθούν με το δασαρχείο. Τώρα, αν δύο υπηρεσίες δεν μπορούν να συνεννοηθούν, είναι άλλο θέμα».

Με γεννήτριες επανήλθε η υδροδότηση

Την εικόνα των προβλημάτων συμπλήρωσε και η έλλειψη υδροδότησης σε πολλές περιοχές, συνέπεια και αυτή των διακοπών στην ηλεκτροδότηση.

Ετσι, και κατόπιν εορτής, η ΕΥΔΑΠ προσπάθησε με δικά της ηλεκτροπαραγωγικά ζεύγη (γεννήτριες) να λειτουργήσει τα αντλιοστάσια σε περιοχές του Λεκανοπεδίου της Αττικής όπου υπάρχει διακοπή νερού, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας, Χάρης Σαχίνης.

Πρόκειται για περιοχές που τα αντλιοστάσια βρίσκονται σε υψηλά σημεία όπως η Πετρούπολη όπου το πρόβλημα που υπήρχε ήδη αποκαταστάθηκε, το Ψυχικό, τα Γλυκά Νερά, η Δουκίσσης Πλακεντίας στην Πεντέλη η Αγία Παρασκευή και η Άνοιξη. Στην Άνοιξη μάλιστα έχουν σταλεί και γερανοί για να απομακρύνουν πεσμένα δέντρα γιατί έχει διακοπεί η πρόσβαση στο αντλιοστάσιο.

Χωρίς ρεύμα και νερό Ιπποκράτειος Πολιτεία, Αφίδνες, Μαλακάσα

Σοβαρά προβλήματα άφησε πίσω της η κακοκαιρία στον Ωρωπό. Το 80% του Δήμου έχει μείνει χωρίς νερό και χωρίς ρεύμα: Ιπποκράτειος Πολιτείας, Αφίδνες και Μαλακάσα. Η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει σαν αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μην έχουν ούτε νερό αφού δεν λειτουργούν οι γεωτρήσεις στη Μαυροσουβάλα όπως τόνισε στην εκπομπή «Από τις έξι» ο Δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης.

Πάντως σήμερα η ΕΥΔΑΠ διαβεβαίωσε ότι η ηλεκτροδότηση έχει ήδη αποκατασταθεί σε όλες τις περιοχές.

Η Μήδεια χτυπά τώρα την Κρήτη

Την ίδια ώρα, με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η χιονόπτωση στο Οροπέδιο Λασιθίου, με τις εργασίες εκχιονισμού από μηχανήματα του να συνεχίζονται αδιάλειπτα.
Η κυκλοφορία στις απαραίτητες και μόνο περιπτώσεις μπορεί να γίνεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδες ή με οχήματα 4×4.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στις εισόδους του Οροπεδίου Λασιθίου και στο ορεινό οδικό δίκτυο, ενώ έχει απαγορευτεί η είσοδος στον κάμπο του Οροπεδίου Λασιθίου, για λόγους ασφάλειας των πολιτών.

Δύο νεκροί και 3000 άνθρωποι χωρίς ρεύμα στην Εύβοια.

Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη στα χωριά Παππούδες και Κερασιά, ενώ ένα μόνο χωριό είναι αποκλεισμένο.

Στο χωριό Τρουπί της Εύβοιας ένας 80χρονος έχασε τη ζωή του καθώς αντιμετώπιζε σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα και χρειαζόταν υποστήριξη της αναπνοής του από μπουκάλα οξυγόνου.

Από τη Δευτέρα υπήρχε διακοπή ρεύματος με αποτέλεσμα να μην υπάρχει παροχή οξυγόνου από την μπουκάλα η οποία για να λειτουργήσει χρειάζεται ρεύμα. Για τον ίδιο λόγο έχασε τη ζωή του και ένας 73χρονος στο χωριό Μουρτιάς Ελυμνίων.