Η μεγάλη ευκαιρία για την οικονομία

Ç åëëçíéêç óçìáéá êáé ç óçìáßá ôçò ÅõñùðáúêÞò ¸íùóçò ìå öüíôï ôïí Ðáñèåíþíá ôçí Ôñéôç 7 Éïõëéïõ 2015. (EUROKINISSI/ÃÉÁÍÍÇÓ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ)
Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια όχι μόνο δεν υπάρχουν σύννεφα στον ορίζοντα για την ελληνική οικονομία, αλλά και οι προοπτικές της αξιολογούνται ως ιδιαίτερα θετικές. Είναι χαρακτηριστικό το κλίμα στο χρηματιστήριο, όπου ο γενικός δείκτης  αγγίζει τις 900 μονάδες, ύψος που είχε να δει από τότε που ανέλαβε την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Αντίστοιχα τα ελληνικά ομόλογα καταγράφουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο με αποτέλεσμα να βρίσκονται σήμερα στο χαμηλότερο ιστορικά ύψος τους.
Είναι  προφανές ότι οι επενδυτές προεξοφλούν ήδη το αποτέλεσμα των εκλογών και τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Προσβλέπουν σε μια επιστροφή της κανονικότητας στη χώρα και σε μια κυβέρνηση, που αν πιστέψουμε τις υποσχέσεις  της, θα ευνοήσει την επιχειρηματικότητα και θα έχει ως πρώτη προτεραιότητα  αναπτυξιακά μέτρα για την ανασυγκρότηση της οικονομίας. Σε αντίθεση με την παρούσα κυβέρνηση, που ακόμα και την τελευταία στιγμή προσπαθεί να φρενάρει κάθε επενδυτική δραστηριότητα, όπως έγινε με την προχθεσινή απόφαση για το Ελληνικό.
Το θετικό κλίμα το βοηθά φυσικά  και η διεθνής συγκυρία, η απόφαση Ντράγκι για συνέχιση της ποσοτικής χαλάρωσης και η επιλογή Λαγκάρντ που έχει δεδηλωμένα αντίστοιχες απόψεις. Αν και η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη έχει  ακόμα αρκετό δρόμο μπροστά της, η παράταση του κύκλου των χαμηλών επιτοκίων, δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες για τη χώρα μας. Και για την αγορά ομολόγων και για επενδυτικές ευκαιρίες σε μια αγορά όπου οι αξίες , τα χρόνια της κρίσης έχουν υποτιμηθεί δραματικά.
  • Η ευκαιρία και οι δυνατότητες λοιπόν για μια νέα άνοιξη της οικονομίας υπάρχουν. Αλλά υπάρχουν φυσικά και μια σειρά προϋποθέσεις για να διατηρηθεί ζωντανή αυτή η προοπτική.
  • Η πρώτη θα κριθεί στις κάλπες της Κυριακής, καθώς θεμελιώδης προϋπόθεση  είναι η ύπαρξη μιας ισχυρής κυβερνητικής πλειοψηφίας. Το στοίχημα της επόμενης  μέρας είναι φυσικά η  δημιουργία μιας αξιόπιστης και αποτελεσματικής κυβέρνησης.
  • Και η τρίτη προϋπόθεση  είναι οι γρήγορες αποφάσεις και το ξεμπλοκάρισμα όσων επενδύσεων καθυστερούν για να δοθεί ένα ισχυρό σήμα ότι δεν επαναληφθούν οι αλχημείες και οι αμετροέπειες  του πρόσφατου παρελθόντος.
Η ευκαιρία είναι μπροστά μας . Η κοινωνία, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, αλλά και οι επιχειρηματίες εμφανίζονται έτοιμοι να την αποδεχθούν. Το χρέος και η υποχρέωση της επόμενης κυβέρνησης είναι να μην τους διαψεύσει.
Print Friendly, PDF & Email