Η μάχη των γιγάντων: Η ΔΕΗ ξεπερνά τη METLEN και κερδίζει τη μάχη της υψηλής κεφαλαιοποίησης

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ζει μεγάλες στιγμές, καθώς δύο κολοσσοί, η ΔΕΗ και η METLEN, ανταγωνίζονται στις εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης. Με τη ΔΕΗ να καταγράφει νέο υψηλό 52 εβδομάδων στα 13,45 ευρώ με κεφαλαιοποίηση 4,97 δισ., καταφέρνει να περάσει μπροστά από τη METLEN, η οποία διαπραγματεύεται στα 34,60 ευρώ με κεφαλαιοποίηση 4,94 δισ..

Η μεγάλη επιστροφή της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ, υπό την ηγεσία του Γιώργου Στάσση, συνεχίζει να εντυπωσιάζει. Πριν από λίγα χρόνια, η εταιρεία ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, αλλά πλέον ακολουθεί ένα επιθετικό business plan, που όχι μόνο την έσωσε αλλά τη μετατρέπει σε κορυφαίο “παίκτη” του ενεργειακού τομέα.

Το στρατηγικό της πλάνο περιλαμβάνει επενδύσεις 10,1 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, με έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), τα δίκτυα και τις νέες ενεργειακές λύσεις. Παράλληλα, στόχος είναι η πλήρης απολιγνιτοποίηση έως το 2026, ενώ το EBITDA της προβλέπεται να εκτοξευθεί στα 2,7 δισ. ευρώ το 2027 και πάνω από 3 δισ. ευρώ το 2030.

Επιπλέον, η ΔΕΗ κοιτάζει προς τους επενδυτές, με αναλυτές να μιλούν για μέρισμα 40 λεπτών ανά μετοχή, καθιστώντας την εταιρεία ελκυστική για funds και θεσμικούς επενδυτές. Χαρακτηριστικό είναι ότι το buyback των μετοχών της φτάνει ήδη το 5,5%, ενώ μεγάλοι θεσμικοί παίκτες, όπως το Norges, έχουν ήδη χτίσει θέση στο 1,5%-1,6% της εταιρείας.

Η δυναμική της METLEN και οι προκλήσεις

Στον αντίποδα, η METLEN δεν μένει πίσω. Η Bank of America (BofA) ξεκίνησε πρόσφατα την κάλυψη της μετοχής, δίνοντας σύσταση “Buy” και τιμή στόχο τα 45 ευρώ. Η METLEN ξεχωρίζει για τη μοναδική συνύπαρξη του τομέα της ενέργειας και των μετάλλων, γεγονός που της προσφέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Με τις τιμές του αλουμινίου να κινούνται ανοδικά και τα μεγαλεπήβολα σχέδιά της στον ενεργειακό τομέα, η METLEN δείχνει έτοιμη να εκμεταλλευτεί τη δυναμική της. Επιπλέον, η εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό καταλύτη για τη μετοχή, προσελκύοντας διεθνή κεφάλαια.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Fairfax (FFH) αύξησε τη συμμετοχή της στο 6,43%, καθώς θεσμικοί επενδυτές συνεχίζουν να ποντάρουν στο μακροπρόθεσμο μέλλον της εταιρείας.

Η μάχη συνεχίζεται

Η ΔΕΗ κατάφερε να πάρει το προβάδισμα, χάρη στη σταθερή ανοδική πορεία της και το επιθετικό της business plan, αλλά η METLEN δεν έχει πει την τελευταία της λέξη. Οι δύο εταιρείες συνεχίζουν να μονοπωλούν το ενδιαφέρον της αγοράς, και το 2025 προμηνύεται εκρηκτικό για τις ελληνικές εισηγμένες.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η “μάχη των γιγάντων” δεν έχει τελειώσει ακόμη!