Η μάχη για την ένταξη στον MSCI – Ποιές εταιρείες προκρίνονται

Με βάση τις τρέχουσες αποτιμήσεις και παρά τις «αναταράξεις» στον τραπεζικό κλάδο, η είσοδος νέων ελληνικών μετοχών στους δείκτες της Morgan Stanley θα μπορούσε να θεωρείται εξαιρετικά πιθανή.

Στον MSCI Standard Index Greece αυτή την στιγμή βρίσκονται τρείς μετοχές.Πρόκειται για τον ΟΤΕ, τον ΟΠΑΠ και την Jumbo.

Oι 7 μετοχές που πληρούν τα κριτήρια και θα μπορούσαν να εισαχθούν στο δείκτη MSCI Greece είναι οι Mytilineos, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική τράπεζα, Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή.

Σύμφωνα με Έλληνες διαχειριστές που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις μετακινήσεις, αλλά και τις προθέσεις μετακινήσεων ή εισαγωγών στους δείκτες της Morgan Stanley, θεωρούν ότι το ποσοστό εισαγωγής για τον Μυτιληναίο , την Alpha Bank και την Eurobank  είναι συντριπτικά υψηλό, σε ποσοστό που αγγίζει το 90%.

Για την Alpha Bank η χρηματιστηριακή της αποτίμηση ανέρχεται στα 1,759 δισ. ευρώ ή 2,093 δισ. δολάρια με την τράπεζα να καλύπτει επί του παρόντος, έστω και οριακά τα βασικά κριτήρια ένταξης στον MSCI Greece.

Από την αρχή του 2021 η μετοχή της Μυτιληναίος ενισχύεται σημαντικά όμως το εντυπωσιακό είναι πως από τα περσινά χαμηλά και την αρχή του σοκ της πανδημίας, ήτοι από τα 5,01 ευρώ που βρέθηκε στις 16 Μαρτίου 2020, ο τίτλος καταγράφει ράλι 170%.

Ο Μυτιληναίος βλέπει συνεχώς την κεφαλαιοποίηση του να ανεβαίνει – ανέρχεται στα 2,08 δισεκ. ευρώ –  και γίνεται το απόλυτο φαβορί για τον δείκτη MSCI Greece.

Σύμφωνα με τον MSCI, η ημερομηνία η οποία λαμβάνεται υπ’ όψιν για τη κεφαλαιοποίηση είναι μία από τις 10 τελευταίες εργάσιμες ημέρες του Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι το όριο που εξετάζει η Morgan Stanley για να εντάξει κάποια μετοχή στους δείκτες της είναι το όριο του 1 δισ. δολαρίων κεφαλαιοποίηση, αφαιρουμένων των ποσοστών των βασικών μετόχων και των επαναγορασμένων ιδίων μετοχών.