Η κυβέρνηση «πούλησε» τους εργαζόμενους και τους ενέπαιξε με τον χειρότερο τρόπο! (της Καλ.Βαρδάκα)

  • Η κυβέρνηση «κρεμά» αυτούς που έβαλαν πλάτη!

Από τα εύσημα στα σποτάκια του κορωνοϊού… στο πούλημα στα εργασιακά

Συνθήκες οικονομικής ασφυξίας για μία μεγάλη μερίδα εργαζομένων προκαλεί το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με το οποίο οι υπερωρίες πλέον δεν θα πληρώνονται επιπλέον, αλλά θα δίνεται ρεπό ή έξτρα άδεια σε όσους εργάζονται υπερωριακά.

  • Τα σχέδια αυτά αφενός ανατρέπουν μια μεγάλη κατάκτηση στα εργασιακά, βάζοντάς την στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, ενώ στερεί από εργαζόμενους που ήδη απασχολούνται με μισθούς πείνας και έχουν γίνει ήδη «λάστιχο» ανάλογα με τις απαιτήσεις των εργοδοτών, τη δυνατότητα να ενισχύουν ελαφρώς το εισόδημά τους εργαζόμενοι υπερωριακά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η στρατιά των πολύπαθων εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ. Οι αλυσίδες απασχολούν προσωπικό κατά προτίμηση ημιαπασχολούμενο, το οποίο εργάζεται όποτε θέλουν και για όσο θέλουν, ενώ την ίδια ώρα τα ωράρια αυτά είναι δεσμευτικά και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο απασχόλησης σε άλλη εργασία, ώστε ο εργαζόμενος να μπορέσει να συμπληρώσει το εισόδημά του και να φτάσει σε ένα επίπεδο που θα του επιτρέπει να αυτοσυντηρηθεί αξιοπρεπώς.

  • Μέχρι πρότινος οι υπερωρίες αποτελούσαν ένα κάποιο βοήθημα, δεδομένου ότι μισθοί ημιαπασχόλησης κάτω των 400 ευρώ καθαρά που προσφέρονται δεν είναι σε θέση να καλύψουν ούτε καν τις βασικές ανάγκες ενός ατόμου (δεν το συζητάμε καν για οικογένεια), ενώ οι δυνατότητες πλήρους απασχόλησης είναι από ελάχιστες έως ανύπαρκτες για τις απλές κατηγορίες εργαζομένων (όσους, δηλαδή, δεν είναι στελέχη).

Μιλάμε, δηλαδή, για πλήρη εξαθλίωση ενός πολύ μεγάλου αριθμού εργαζομένων, οι οποίοι οδηγούνται σε απόγνωση. Και μάλιστα, σε μία εποχή κατά την οποία μολονότι όλη η οικονομία υποφέρει, ο συγκεκριμένος κλάδος εμφανίζεται να έχει αυξημένους τζίρους.

  • Σε μία εποχή που οι υπάλληλοι των 300 ευρώ «έβαλαν πλάτη» για να μπορέσει να λειτουργήσει η κοινωνία και η οικονομία θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους, αφού πολλοί από αυτούς είναι υποχρεωμένοι να έρχονται σε επαφή με εκατοντάδες ανθρώπους καθημερινά.

Αυτή είναι η ανταμοιβή που τους επεφύλασσε η κυβέρνηση;

Τι να τα κάνουμε τα σποτάκια του πρώτου κύματος, όταν τώρα οι ίδιοι που τους έδιναν τα εύσημα τους στερούν το δικαίωμα να ζουν ανθρώπινα;

  • Η οριζόντια εφαρμογή του μέτρου είναι και παράλογη και βλαπτική σε βαθμό καταστροφικό για ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας, ενώ ουσιαστικά επωφελούνται εκείνοι που επηρεάστηκαν λιγότερο από την κρίση. Κι επιπλέον, είναι ζήτημα ηθικής τάξεως.

Η κυβέρνηση «πούλησε» τους εργαζόμενους και τους ενέπαιξε με τον χειρότερο τρόπο.

Καλλιόπη Βαρδάκα

Επικοινωνιολόγος – ειδική συνεργάτης του μ/μ


Σ.Σ: Οι συνεργάτες μας καταθέτουν τις δικές τους απόψεις- εκτιμήσεις. Ο μ/μ δεν ασκεί καμία λογοκρισία, αλλά διευκρινίζει ότι δεν αντηχούν ή συμβαδίζουν απαραίτητα με τις δικές του. Η διευκρίνηση αυτή είναι αναγκαία, για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις και λαμβάνουμε σχόλια που δεν μας αντιστοιχούν. Η πολυφωνία άλλωστε είναι το οξυγόνο της δημοκρατίας.