Η κυβέρνηση δεν διαφύλαξε την επιτυχία του λοκντάουν του Μαρτίου – Απριλίου – Μαΐου. Μάλλον την έπαιξε στα ζάρια

  • Το μεγάλο ηθικό δίλημμα των ημερών επανέρχεται, είναι η ανθρώπινη ζωή υπεράνω των οικονομικών επιπτώσεων;

Η κυβέρνηση από την 1 η Ιουνίου, χωρίς τα υγειονομικά πρωτόκολλα που είχε διαφημίσει ο υπουργός τουρισμού, χωρίς κανέναν έλεγχο και χωρίς κανένα σχεδιασμό άνοιξε τα σύνορα της χώρας για να «σώσουν» την οικονομία μας οι Βαλκάνιοι τουρίστες… Περάστε όλοι μέσα. Με το αυτοκίνητο σας. Κανένα πρόβλημα. Τι και αν από την χώρα που έρχεστε έχει τα πενταπλάσια ή ακόμη και τα δεκαπλάσια κρούσματα από την Ελλάδα. Ελάτε, δεν ισχύουν αυτά που είχαμε πει για τεστ και πιστοποιητικά. Ελάτε. Μια προσεκτική παρατήρηση του τι έχει συμβεί σε σχέση με κρούσματα κορωναιού στην Βόρεια Ελλάδα σε σχέση με την Κρήτη για παράδειγμα είναι αποκαλυπτική.

Η κοινωνία τον Μάιο μετά από δυόμιση μήνες στον πάγο με τεράστιο οικονομικό και ψυχολογικό κόστος, είχε καταφέρει να μηδενίσει τον Κορωνοιό και να αισθάνεται αισιόδοξα παίρνοντας τα εύσημα από τη διεθνή κοινότητα. Η κυβέρνηση συγχαίρει τους πολίτες για την υπευθυνότητα που έδειξαν και τον εαυτό της για την αποφασιστικότητα που έδειξε υπερασπιζόμενη την δημόσια υγεία μοιράζοντας επιδόματα από το απόθεμα που της άφησε ο ευπατρίδης κος Ευκλείδης. Αυτή όμως την ομολογουμένως σημαντική κατάκτηση, η κυβέρνηση αμέσως προσπάθησε να την πουλήσει στις, ανύπαρκτες λόγο των συνθηκών, τουριστικές αγορές, σχεδόν σε κλίμα πανικού, και μόλις 12 ημέρες μετά το τέλος των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας, άρχισε να ανοίγει τα σύνορα χωρίς κανέναν περιορισμό. Λες και τα σκληρά μέτρα του Μαρτίου, του Απριλίου και του Μαΐου τα πήρε μόνο και μόνο για να βγει στην τουριστική αγορά ως καθαρή χώρα.

Τι μέτρησε τελικά περισσότερο στις αποφάσεις της Κυβέρνησης; Οι ανθρώπινες ζωές των πολιτών της ή η οικονομία των αρεστών της; Παίρνοντας προφανώς, κατά γράμμα και δικαιώνοντας την κυνική άποψη του Σόιμπλε πως «δεν είναι απόλυτο» πως η διάσωση της ανθρώπινης ζωής έχει προτεραιότητα έναντι των πάντων!…

Αλλά ακόμη κι αν η Κυβέρνηση πρόκρινε την οικονομία, μήπως σε αυτό πέτυχε;  Πάλι κοντόθωρα είδε. Η υγειονομική κρίση είναι παντού, δεν αφήνει περιθώρια μετακινήσεων ιδιαίτερα αεροπορικών. Αντί η χώρα να δημιουργήσει ένα ασφαλές τουριστικό προϊόν για λίγους, επιβάλλοντας ελέγχους για όσους έρχονταν στην χώρα, προστατεύοντας ταυτόχρονα τον πληθυσμό και την οικονομία της, επέλεξε το «ελάτε αδέλφια και ότι γίνει». Και άμα πάνε καλά τα πράγματα να κάνουμε και εκλογές τον Σεπτέμβριο. Αχταρμάς…

Το αποτέλεσμα καταστροφικό. Αντί να έρθουν λίγοι και ελεγμένοι και με περισσότερα λεφτά μας ήρθαν λίγοι και λιγούρηδες με βραχιολάκι και κορωνιασμένοι. Τα έσοδα το 2020 από τον τουρισμό πενιχρά, υπολογίζονται στην καλύτερη, στο 15% των περσινών. Τζίροι που θα είχαν γίνει στα νησιά και τις παραθαλάσσιες περιοχές και με την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού χαθήκαν. Οι Έλληνες γύριζουν από τις διακοπές τους πολύ νωρίτερα του αναμενομένου καθώς ο κορωνοιός επελαύνει Αυγουστιάτικα.

Η κυβέρνηση δεν διαφύλαξε την επιτυχία του λοκντάουν του Μαρτίου –Απριλίου- Μαΐου. Μάλλον την έπαιξε στα ζάρια- Ρισκάρουμε 170 δις ΑΕΠ για να πάρουμε 3. Και τώρα που με την επιπολαιότητα της προκάλεσε το δεύτερο κύμα πανδημίας τι θα κάνει; Μετά το πρώτο λοκντάουν μας έδινε συγχαρητήρια. Τώρα έχει κάποιο σχέδιο εκτός από το να στέλνει εκκωφαντικά μηνύματά μη ανάληψης ευθυνών, φορτώνοντας τα όλα στους ασυνείδητους νέους;  Όχι ότι δεν έχει και κάποιο δίκιο σε αυτό. Οι νέοι σε όλο τον κόσμο έχουν αυτήν την όντως επιπόλαια συμπεριφορά. Αυτό όμως μια κυβέρνηση πρέπει να το λάβει υπόψη της όταν μοιράζει συχαρίκια και παίρνει αποφάσεις. Τον Μάιο με τα δυο κρούσματα την ημέρα η επιπολαιότητα των νέων και των ψεκασμένων δεν έπαιζε και πολύ ρόλο.

Τώρα με το δεύτερο Λοκντάουν πόσα δις ευρώ θα χάσουμε; Άξιζαν τα ψιλά των Αλβανών, Ρουμάνων, Σέρβων τουριστών και οπωροκουβαλητών καθώς και αυτά των tour operators για το χάλι που ζούμε-για πόσους μήνες άραγε; Μπορούσε να γίνει κάπως αλλιώς; Εννοείται. Στο χάλι της δύσης με τις άβουλες ή ψεκασμένες κυβερνήσεις και τους πολίτες που ζουζουνίζουν σαν τις μέλισσες την άνοιξη απαντά η Κίνα. Το μέρος που γέννησε τον ιό πάει καλυτέρα από τον υπόλοιπο κόσμο γιατί είχαν σχέδιο και πειθαρχία και τα τηρούν μέχρι σήμερα. Τι θα γίνει όμως τώρα με τη βιομηχανία, τις υπηρεσίες, το εμπόριο, τον πρωτογενή τομέα, την εστίαση. Τι θα γίνει με την απασχόληση που δεν μπορεί να γίνει τηλεργασία; Που θα φτάσει η ανεργία;  Μήπως με το δεύτερο κύμα χάσουν τη δουλειά τους κι αυτοί που δε δουλεύουν στον τουρισμό; Δυστυχώς το μόνο ξεκάθαρο που χαρακτηρίζει τις αποφάσεις της κυβέρνησης είναι ο καιροσκοπισμός. Κυβερνάνε με γνώμονα τι θα τους δείξουν τα γκάλοπ της εβδομάδας και τι θα τους υποδείξουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Σαν δικαιολογία χρησιμοποιούνται οι εύθυμες απόψεις του ΣΕΤΕ περί τεράστιας συμμετοχής του τουρισμού στα Εθνικό Εισόδημα. 10% είναι το καθαρό τελεία. Το είπε και ο Στουρνάρας την άνοιξη.

Η ματιά μας φτάνει το πολύ μέχρι το πώς να βγάλουμε τον επόμενο μήνα. Να δούμε τι θα μας πουν και οι δημοσκοπήσεις της εβδομάδας και βλέπουμε. Κανένα σχέδιο για τη χώρα, καμιά ευαισθησία για τους πολίτες, καμία στρατηγική. Η εξουσία είναι αυτοσκοπός για την κυβέρνηση. Καλή μας τύχη!

Γιώργος Βαθυστόχαστος


Σ.Σ: Οι συνεργάτες μας καταθέτουν τις δικές τους απόψεις- εκτιμήσεις. Ο μ/μ δεν ασκεί καμία λογοκρισία, αλλά διευκρινίζει ότι δεν αντηχούν ή συμβαδίζουν απαραίτητα με τις δικές του. Η διευκρίνηση αυτή είναι αναγκαία, για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις και λαμβάνουμε σχόλια που δεν μας αντιστοιχούν. Η πολυφωνία άλλωστε είναι το οξυγόνο της δημοκρατίας.