Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα υποψήφια της Ε.Ε. για την ηγεσία του ΔΝΤ

Η Βουλγάρα διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, κέρδισε το χρίσμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Έπειτα από δύο γύρους ψηφοφοριών, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ήταν διαιρεμένες για τον ορισμό του υποψηφίου για το ΔΝΤ, καθώς η Βουλγάρα υποψήφια δεν είχε συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία.

Βάσει της ψηφοφορίας η Γκεοργκίεβα έλαβε το 57% του πληθυσμού (των χωρών που τη στήριξαν σε σύγκριση με τον συνολικό πληθυσμό της ΕΕ) και το 56% των κρατών της ΕΕ.

Από την πλευρά του ο Ντάισελμπλουμ έλαβε το 43% του πληθυσμού και το 44% των κρατών.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα, προκειμένου  η εκλογή ενός υποψηφίου να θεωρείται «νόμιμη» θα πρέπει να λάβει το 65% του πληθυσμού και το 55% των κρατών, κάτι που δεν συνέβη για κανέναν από τους δύο υποψήφιους.

Μετά από αρκετές ώρες διαπραγματεύσεων τελικά οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ αποφάσισαν να σταματήσουν τις διενέξεις και να αποδεχθούν τη νίκη της Γκεοργκίεβα,  προκειμένου να μην υπάρξει αδιέξοδο.

Σημειώνεται  ότι η επικράτηση της Βουλγάρας υποψήφιας θεωρείται από τους περισσότερους οικονομικούς και πολιτικούς αναλυτές ως νίκη της Γαλλίας και του Μακρόν, ο οποίος τη στήριξε με κάθε τρόπο, ενώ αντίθετα η Γερμανία ήταν υπέρ του Ντάισελμπλουμ.

Ο συνυποψήφιος Γέρουν Ντάισελμπλουμ, απέστειλε μέσω twitter συγχαρητήριο μήνυμα προς την Γκεοργκίεβα.
Όπως αναφέρει το μήνυμα: «Συγχαίρω την Kristalina Georgieva για τα αποτελέσματα της σημερινής ευρωπαϊκής ψηφοφορίας. Της εύχομαι την απόλυτη επιτυχία».

Ο Ολλανδός πρώην επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είχε απομείνει ο μοναδικός συνυποψήφιος της Γκεοργκίεβα, έπειτα από την αποχώρηση τριών άλλων υποψηφιοτήτων, με τελευταία εκείνη του Όλι Ρεν.

Print Friendly, PDF & Email