Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας μείωσε στο 9% το επιτόκιο – Υπέκυψε ξανά στον Ερντογάν

Σε μονοψήφια επίπεδα μειώθηκε το βασικό επιτόκιο της Τουρκίας, με την κεντρική τράπεζα να εξακολουθεί να αγνοεί τους πληθωριστικούς κινδύνους και να κινείται αντίρροπα από την τάση των υπόλοιπων νομισματικών αρχών, οι οποίες υλοποιούν την πλέον έντονη σύσφιγξη των τελευταίων 40 ετών.

Πιο συγκεκριμένα, οι τραπεζικές αρχές της Άγκυρας περιόρισαν κατά 150 μονάδες βάσης το βασικό επιτόκιο, το οποίο πλέον ανέρχεται στο 9% (10,5% προηγουμένως). Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός εκτοξεύθηκε στο 85,5% τον Οκτώβριο, δηλαδή 17 φορές άνω του προκαθορισμένου στόχου. 

Πάντως, μετά και τη σημερινή απόφαση, οι νομισματικές αρχές της γειτονικής χώρας έκαναν γνωστό ότι δεν θα προχωρήσουν σε νέες μειώσεις επιτοκίων, ολοκληρώνοντας το κύκλο χαλάρωσης που ξεκίνησε τονΑύγουστο (συνολικού μεγέθους 500 μονάδων βάσης). 

Η κεντρική τράπεζα, η οποία ευθυγραμμίζεται άριστα με τις οικονομικές κατευθύνσεις της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιμένει ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων βλάπτουν την οικονομία και επηρεάζουν δυσμενώς τον ρυθμό ανάπτυξης. 

Όμως, από την άλλη πλευρά, αγνοεί σκοπίμως ότι οι μειώσεις των επιτοκίων συνεπάγονται σημαντική υποτίμηση του εγχώριου νομίσματος και τόνωση του πληθωρισμού, κάτι το οποίο -επίσης- προκαλεί μεγάλη φθορά στο ΑΕΠ, βυθίζοντας την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

Ας σημειωθεί ότι τα αυξημένα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης. Αντίθετα, τα μειωμένα επιτόκια ενισχύουν την πορεία της οικονομίας, αλλά οδηγούν σε τόνωση του πληθωρισμού και αύξηση του κόστους δανεισμού. 

Μέσα στο τρέχον πληθωριστικό περιβάλλον, η συντριπτική πλειονότητα των κεντρικών τραπεζών σε Αμερική και Ευρώπη έχει επιλέξει να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων και σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί, φυσικά, η Τουρκία, η οποία έχει περιορίσει τα επιτόκια κατά 500 μονάδες βάσης σε διάστημα τεσσάρων μηνών. 

Γι’ αυτό, εξάλλου, η τουρκική λίρα έχει απολέσει το 45% της αξίας της από τις αρχές του 2022, καταγράφοντας μία από τις χειρότερες επιδόσεις ανάμεσα στις αναδυόμενες οικονομίες. 

Price growth accelerated to level last seen in 1998