Η εισαγόμενη πτώση κάνει την κατάσταση επικίνδυνη!

Κώστας Φέγγος- πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ

Η εισαγόμενη πτώση κάνει την κατάσταση επικίνδυνη!

Τα Αμερικάνικα Χρηματιστήρια από την περασμένη Παρασκευή έκαναν, μεγάλη πτώση – μικρότερη πτώση – ανοδική διόρθωση – μεγάλη διακύμανση – πτώση μεγαλύτερη της αρχικής. Αυτό είναι χαρακτηριστικό αλλαγής τάσης και έγινε με μεγάλη ένταση.

Ακόμη μας σώζει το γεγονός ότι η ένταση είναι ιδιαίτερα μεγάλη και ότι η πτώση δεν έχει φτάσει τα όρια του 20%. Θα μπορούσε συνεπώς να αποδοθεί σε προσωρινό πανικό. Παρόλα αυτά η κατάσταση “ζεματάει”.

Το σημερινό κλείσιμο (ΣΣ: ΧΘΕΣ) της Wall Street θα είναι σημαντικό για τη συνέχεια. “Κόκκινο” κλείσιμο θα είναι πολύ αρνητικό, ενώ μια ανάκαμψη θα διατηρήσει τις ελπίδες, χωρίς όμως να αναστέλλει τους φόβους.

Αν η Αμερική συνεχίσει να έχει άσχημη πορεία, πολύ δύσκολα οποιοδήποτε Χρηματιστήριο και ιδιαίτερα το Ελληνικό, θα διαφοροποιηθεί.

Στην Ελλάδα, προχωρήσαμε στην έκδοση του πολύ σημαντικού επταετούς ομολόγου, που διορθώνει την καμπύλη επιτοκίων της Χώρας και δημιουργεί “μαξιλαράκι” ρευστότητας. Η έκδοση υπερκαλύφθηκε και το επιτόκιο ήταν στο 3,5%, που είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

Όμως και η διαχείριση του χρονοδιαγράμματος δείχνει αποδιοργάνωση. Η έκδοση αρχικά αναβλήθηκε για τις 13 Φεβρουαρίου, μόλις άρχισε να πέφτει η Αμερική και μετά έγινε εσπευσμένα στις 8 Φεβρουαρίου, δίνοντας την αίσθηση ότι κάποιοι φοβούνται την επόμενη βδομάδα.

Την επόμενη βδομάδα έχουμε την αναθεώρηση των δεικτών MSCI και περιμένουμε νέα αξιολόγηση για την Ελλάδα από τη Fitch, που αναμενόταν να είναι θετική. Επίσης μπροστά μας είναι το σημαντικό Eurogroup στις 19/2.

Σημαντική στήριξη αποτελούν οι 820 μονάδες, καθώς από κει και κάτω τα πράγματα δυσκολεύουν. Η κατάσταση θα μπορούσε εύκολα να βελτιωθεί, αν δούμε αντίστοιχες κινήσεις στο εξωτερικό, αλλά αυτή τη στιγμή η διατήρηση αυξημένης ρευστότητας είναι επιβεβλημένη.

* ,