Η Γωνιά του Bitcoin και των Cryprocurrencies (Πέμπτη 18 Iουνίου 2020)

ΤΗΣ ΔΑΝΑΗΣ ΓΚΟΛΙΑ 

Το Kraken επεκτείνει τις crypto υπηρεσίες

Το Kraken, ένα από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια στον κόσμο σε όγκο συναλλαγών και έδρα την Καλιφόρνια ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα ανοίξει δραστηριότητες στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, με τοπικούς πελάτες να μπορούν να χρηματοδοτούν τους λογαριασμούς τους σε δολάρια Αυστραλίας (AUD). Το χρηματιστήριο δήλωσε ότι θα προσφέρει άμεση χρηματοδότηση σε εκείνους τους χρήστες που κάνουν καταθέσεις μέσω τραπεζικών λογαριασμών με δυνατότητα Okso και PayID.

 • Η νέα προσθήκη σηματοδοτεί το έβδομο εθνικό νόμισμα στο fiat on ramps του Kraken, ενώνοντας το δολάριο ΗΠΑ (USD), το καναδικό δολάριο (CAD), το ελβετικό φράγκο (CHF), το ευρώ (EUR), τη βρετανική λίρα (GBP) και τα ιαπωνικά γεν ( JPY).

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα ξεκινήσουμε σήμερα στο Kraken Australia σε μια εποχή που οι Αυστραλοί επενδυτές στρέφονται όλο και περισσότερο προς τα κρυπτονομίσματα για να διαφοροποιήσουν τα χαρτοφυλάκια τους», δήλωσε ο Jonathon Miller, διευθύνων σύμβουλος του Kraken Australia.

 • Οι χρήστες του Kraken Australia θα μπορούν να εκτελούν συναλλαγές σε AUD έναντι δημοφιλών κρυπτονομισμάτων, οπως bitcoin (BTC)   αιθέρας  (ETH),  litecoin  (LTC),  XRP (XRP), bitcoin cash (BCH) και το tether (USDT) stablecoin. Οι γενικοί χρήστες που εδρεύουν εκτός ΗΠΑ θα μπορούν επίσης να ανταλλάσσουν AUD έναντι USD, EUR και JPY.

Το Kraken ιδρύθηκε το 2011 από τον Jesse Powell ως ένα από τα πρώτα μεγάλα χρηματιστήρια στις ΗΠΑ και προσφέρει επί του παρόντος τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης σε αγορές λιανικής, spot, παραγώγων over-the-counter (OTC), περιθωρίων και δεικτών.

 • Σύμφωνα με τον Miller, οι λιανικές επενδύσεις σε κρυπτογράφηση αυξάνονται με τον αριθμό ρεκόρ των εγγραφών στο Kraken από τον Μάρτιο. Αυτό οδήγησε την εταιρεία να αυξήσει τη βάση των υπαλλήλων της με 200 νέους εργαζομένους για να καλύψει τη ζήτηση των πελατών.

Το Kraken απέκτησε ένα από τα πιο μακροχρόνια χρηματιστήρια κρυπτογράφησης της Αυστραλίας, το Bit Trade, τον Ιανουάριο του 2020. Η συμφωνία Bit Trade αυξάνει τον συνολικό αριθμό των δημόσιων εξαγορών του Kraken για το 2019 και το 2020. Πέρυσι, σε μια «ενιαία αριθμητική συμφωνία», η Kraken εξαγόρασε την Crypto Facilities, την οποία μετονομάστηκε ως Kraken Futures. Συνολικά, η εταιρεία δημοσίευσε 10 εξαγορές από την ίδρυσή της.

 • Σύμφωνα με την έκθεση, το σύνολο του Bit Trade θα συνεργαστεί με τον Kraken. Και ο Jonathon Miller, ο πρώην ηγέτης της ομάδας Bit Trade, είναι τώρα ο Διευθύνων Σύμβουλος του Kraken στην Αυστραλία.

Πρόεδρος της CFTC: Οι ΗΠΑ πρέπει να ηγηθούν του κόσμου στο Crypto με λιγότερο περιοριστικούς κανόνες

 • Ο πρόεδρος της CFTC Heath P. Tarbert κάλεσε άλλους ρυθμιστές των ΗΠΑ να ακολουθήσουν μια προσαρμοσμένη προσέγγιση στη ρύθμιση του κρυπτονομίσματος. Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Harvard Business Law Review, με τίτλο «Κανόνες για αρχές και αρχές για κανόνες: Εργαλεία για χειροτεχνική δημοσιονομική ρύθμιση», ο Tarbert περιέγραψε ένα «πλαίσιο για υγιή ρύθμιση», όπως ανακοίνωσε η CFTC τη Δευτέρα.

https://www.cftc.gov/About/Commissioners/HeathTarbert/index.htm

Συζητώντας τις εξελίξεις στην χρηματοοικονομική τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων των περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης, ο πρόεδρος δήλωσε:

 • «Κατά την άποψή μου, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να καθοδηγήσουν τον κόσμο σε αυτήν την τεχνολογία και η εφαρμογή υπερβολικά επιτακτικών κανόνων θα μπορούσε να εμποδίσει την ανάπτυξη αυτής της σημαντικής αγοράς.»

«Κάθε μεγάλη χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή στον κόσμο χρησιμοποιεί, σε διάφορους βαθμούς, δύο βασικές μεθόδους ρύθμισης: βασισμένες σε αρχές και κανόνες», εξήγησε ο πρόεδρος. Σημείωσε ότι η επιτροπή του ήταν γενικά περισσότερο ρυθμιστής βασισμένος σε αρχές από άλλες ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ.

 • «Αυτό σημαίνει ότι η CFTC βασίζεται περισσότερο σε σαφώς δηλωμένες αρχές για την επίτευξη ρυθμιστικών στόχων από ό,τι στη συμμόρφωση με λεπτομερείς, επιτακτικούς κανόνες», ανέφερε λεπτομερώς. Ο Tarbert έγινε επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Παραγώγων στις 15 Ιουλίου πέρυσι και διαδέχτηκε τον J. Christopher Giancarlo.

Ο Tarbert περιέγραψε ότι οι βασικοί τομείς για τη χρήση της ρυθμιστικής προσέγγισης που βασίζεται σε αρχές είναι οι αναδυόμενες τεχνολογίες και οι σχετικές εξελίξεις της αγοράς, προκειμένου «να επιτρέπεται μια περίοδο ανάπτυξης και παρατήρησης». Αν και δηλώνει ότι αυτή η προσέγγιση είναι επίσης κατάλληλη για κρυπτονομικά στοιχεία, αναγνώρισε επίσης τους κινδύνους που ενέχονται.

 • «Ενδέχεται να είναι κατάλληλοι πιο προσαρμοσμένοι και στοχευμένοι κανόνες. Αυτό θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς αυξάνεται η συμμετοχή λιανικής στις αγορές ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.»

Επιπλέον, ο Tarbert πιστεύει ότι η CFTC «δεν πρέπει να αντιμετωπίσει αυτή την προσπάθεια μόνη της». Ελπίζει ότι το πλαίσιο της επιτροπής θα ενθαρρύνει άλλους ρυθμιστικούς φορείς να εξετάσουν τις κατάλληλες καταστάσεις για να χρησιμοποιήσουν τις ρυθμίσεις που βασίζονται σε αρχές. «Ο στόχος δεν είναι να δημιουργηθεί κανονισμός με ελαφρύ άγγιγμα ή να ασχοληθεί με την απορύθμιση. Αντίθετα, ο στόχος είναι η σωστή ρύθμιση », κατέληξε ο πρόεδρος.

Τον Μάρτιο, η CFTC εξέδωσε τελική ερμηνευτική καθοδήγηση σχετικά με την πραγματική παράδοση κρυπτονομισμάτων. Πρόσφατα, ο κορυφαίος τραπεζικός ρυθμιστής για τη διοίκηση του Trump, Brian Brooks, παρουσίασε τα σχέδιά του για την ανανέωση του παλαιού τραπεζικού συστήματος της χώρας με αποκεντρωμένα δίκτυα.
FX Empire6 hours ago

ΕΔΩ   EOS, Ethereum and Ripple’s XRP – Daily Tech Analysis – June 18th, 2020

It’s a bearish start to the day. A fall through the pivots would bring support levels back into play as the majors struggle on the top side.

 • Litecoin, Stellar’s Lumen, and Tron’s TRX – Daily Analysis – June 17th, 2020

Κρυπτονομίσματα ως επένδυση

Μέχρι πρόσφατα, ο χρυσός, το ασήμι κλπ ήταν διαδεδομένα μέσα αποθήκευσης αξίας. Αρκετοί άνθρωποι εμπιστευόντουσαν περισσότερο τα μέταλλα παρά κάποιο νόμισμα όπως ευρώ ή δολάριο, γιατί τα μέταλλα υπάρχουν σε πεπερασμένες ποσότητες. Λόγω αυτού, δύσκολα θα χάσουν την αξία τους, σε αντίθεση με τα fiat νομίσματα που «τυπώνονται» κατά βούληση και δεν έχουν κάποιο αντίκρισμα.Τα προβλήματα με τον χρυσό και τα μέταλλα γενικότερα είναι πολλαπλά:

 1. Είναι δύσκολα στην αποθήκευση. Αν διατηρούμε ποσότητες χρυσού, χρειαζόμαστε κι ένα χώρο για να τις αποθηκεύσουμε με ασφάλεια.
 2. Δεν είναι εύκολα στην ανταλλαγή. Στην εποχή μας είναι αδύνατο να πληρώσουμε με χρυσό στις συναλλαγές μας και πόσο μάλλον όταν οι συναλλαγές γίνονται ηλεκτρονικά.

Το Bitcoin και γενικότερα τα κρυπτονομίσματα, εκτός από συστήματα συναλλαγής μας δίνουν τη δυνατότητα ν’ αποθηκεύσουμε σε αυτά αξία. Και μάλιστα μια αξία που μπορούμε ανά πάσα στιγμή να την ανταλλάξουμε, κάτι που είναι πρωτόγνωρο για όσους έχουν συνηθίσει στην ιδέα των πολύτιμων μετάλλων. Τα κρυπτονομίσματα μοιράζονται κάποια από τα θετικά χαρακτηριστικά των μετάλλων, χωρίς όμως να έχουν τα αρνητικά τους.

Συγκεκριμένα, @https://bitcoinx.gr

 1. Κάθε κρυπτονόμισμα έχει (συνήθως) συγκεκριμένο αριθμό συνολικών νομισμάτων που θα δημιουργηθούν.
 2. Η παραγωγή των νομισμάτων γίνεται με προκαθορισμένο τρόπο κι όχι κατά βούληση όπως στα fiat νομίσματα.
 3. Η αξία που αποθηκεύουμε σε ένα κρυπτονόμισμα είναι άμεσα «ανταλλάξιμη» και μάλιστα Online.
 4. Μπορούν να διαιρεθούν σε πολλές υποδιαιρέσεις (συνήθως 8 δεκαδικά ψηφία ή περισσότερα).
 5. Είναι εξαιρετικά απλή η αποθήκευσή τους.
 6. Η αποθήκευσή τους μπορεί (και πρέπει) να προστατεύεται με κωδικό.
 7. Μπορούμε να έχουμε αντίγραφα ασφάλειας.

Οι παραπάνω λόγοι καθιστούν τα κρυπτονομίσματα δελεαστικά στην αποθήκευση αξίας σε αυτά. Επιπλέον, επειδή η αξία τους προσδιορίζεται αποκλειστικά από το νόμο της προσφοράς και της ζήτησης, όσο περισσότεροι άνθρωποι θα ανακαλύπτουν τα πλεονεκτήματά τους, τόσο θ’ αυξάνεται η ζήτηση κι άρα η αξία τους.

Τα παραπάνω είναι τα χαρακτηριστικά που επιθυμεί ένας επενδυτής από την επένδυσή του. Για αυτό κι έχουν δει το φως της δημοσιότητας άρθρα όπως αυτό που προβλέπουν πως η αξία του Bitcoin θα αυξηθεί με γεωμετρικούς ρυθμούς τα επόμενα χρόνια. Αλλά η αύξηση της αξίας του Bitcoin δεν είναι ο μόνος λόγος που οι επενδυτές στρέφονται σε αυτό. Ένας ακόμα λόγος που το επιλέγουν είναι για ν’ αντισταθμίσουν τις ζημιές από τις παραδοσιακές επενδύσεις. Σύμφωνα με άρθρο του CNBC, οι επενδυτές θα πρέπει να στραφούν στο Bitcoin και στις εκτός ΗΠΑ αγορές.

Γίνεται λοιπόν σαφές πως τα κρυπτονομίσματα μπορούν και ήδη χρησιμοποιούνται για επενδυτικούς σκοπούς, αρκεί να τηρούμε κάποιους πολύ βασικούς κανόνες.

 • Δεν επενδύουμε ποτέ περισσότερα από όσα αντέχουμε να χάσουμε
 • Πρέπει να λειτουργούμε με σχέδιο κι όχι παρορμητικά ή ν’ ακολουθούμε το πλήθος
 • Το συναίσθημα είναι ο χειρότερος εχθρός ενός επενδυτή
 • Ενημερωνόμαστε από πολλές και διαφορετικές πηγές πριν επενδύσουμε
 • Αν κάτι μοιάζει πολύ καλό για να είναι αληθινό, το ψάχνουμε ακόμα περισσότερο
 • Έχουμε πάντα τον έλεγχο των κρυπτονομισμάτων μας – Δεν αφήνουμε ποτέ μεγάλα ποσά σε ανταλλακτήρια ή υπηρεσίες τρίτων
 • Φροντίζουμε για την ασφάλεια των υπολογιστικών συστημάτων μας
 • Διατηρούμε αρχείο κωδικών καθώς και σημειώσεις
 • Backup – Backup – Backup και… Backup!

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές πιστεύουμε πως θα βγει κερδισμένος, οποιοσδήποτε χρησιμοποιήσει κάποιο κρυπτονόμισμα ως επένδυση.


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων.

 • Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών.

Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

 • Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.