Η Γερμανία προχωρά το σχέδιο για τον αγωγό Nord Stream 2

Η Γερμανία προτίθεται να συνεχίσει την υλοποίηση του σχεδίου για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 που τη συνδέει με τη Ρωσία, παρά την έκκληση που έχει απευθύνει η Γαλλία για την εγκατάλειψή του ως αντίδραση στην καταστολή των διαδηλώσεων υποστήριξης προς τον Ρώσο αντικαθεστωτικό Αλεξέι Ναβάλνι.

Η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Μαρτίνα Φιτς δήλωσε ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει μεταβάλει την αρχική της θέση» ως προς το θέμα.

Νωρίτερα σήμερα (1/2) ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον επανέφερε το θέμα με δηλώσεις του στο δίκτυο France Inter, υπενθυμίζοντας ότι το Παρίσι διατηρούσε πάντοτε αμφιβολίες για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος στην συγκυρία αυτή.

Τόσο οι ΗΠΑ, όσο και ευρωπαϊκές χώρες όπως η Πολωνία, διάκεινται αρνητικά απέναντι στο σχέδιο του Nord Stream 2, ο οποίος θα τεθεί σε λειτουργία παράλληλα με τον Nord Stream 1, θεωρώντας ότι θα αυξήσει την εξάρτηση της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το ρωσικό φυσικό αέριο και τη Μόσχα.

Επίσης, οι Ευρωπαίοι εξετάζουν το ενδεχόμενο υιοθέτησης νέων κυρώσεων κατά της Μόσχας, αν ο Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχίσει την καταστολή κατά της ρωσικής αντιπολίτευσης.

«Κυρώσεις έχουμε ήδη επιβάλει, μπορούμε να επιβάλουμε επιπλέον, αλλά πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι, δεν αρκεί», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός.

«Πιστεύω ότι η επιλογή του Nord Stream είναι μια πιθανή επιλογή», είπε, τονίζοντας ωστόσο ότι «αποτελεί γερμανική απόφαση, διότι πρόκειται για έναν αγωγό φυσικού αερίου που καταλήγει στη Γερμανία».

Στις αρχές του Δεκεμβρίου, οι εργασίες ύψους 9 δισ. ευρώ για τον αγωγό μήκους 1.200 χιλιομέτρων στον βυθό της θάλασσας επαναλήφθηκαν στα γερμανικά ύδατα, έπειτα από διακοπή διάρκειας σχεδόν ενός έτους εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων.